درست نقطه مقابل زنانی که از کودکی به مادر شدن، انتخاب نام فرزند و رؤیاپردازی با کودک خیالی ذهنی زندگی میکنند و در بزرگسالی یکی از هدفهایشان در ازدواج بچه آوردن است، ترس از همین مادر شدن، کابوس شب و روز برخی دیگر است. بعضیها از فرزند آوردن نهفقط بیزارند بلکه بهشدت هراس دارند. از بارداری، زایمان یا هردو میترسند. از تصور زایمان بهخصوص زایمان طبیعی وحشت دارند.
گاهی حتی فکرکردن به این مراحل آنان را دچار استرس و اضطراب شدید میکند. نگرانی از چگونه طیشدن دوران بارداری، بهسلامت گذارندن زایمان و بازگشتن به خانه با نوزاد سالم برای هر زنی تجربهشدنی است، اما آنچه ما از آن میگوییم یک ترس مرضی است به نام «توکوفوبیا» که به یک ترس زنانه در دنیا مشهور است، زیرا به زایمان و بارداری مربوط میشود. توکوفوبیا نوعی فوبیای خاص و اختلال پانیک محسوب میشود که ترس غیرمنطقی و کلافهکننده به فرد میدهد. این ترس در زنانی که هرگز بچهدار نشده یا آنان که تجربه یک زایمان سخت داشتهاند اتفاق میافتد. استرسهای مشخص و نامشخص قبلی، ترس از درد، نداشتن حمایت خانوادگی، ترس از مرگ نوزاد یا مادر، بیاعتمادی به پزشکان یا نظام درمانی و گرفتن اطلاعات ناقص برخی از ریشههای به وجود آمدن این ترس بیمارگونه هستند.
توکوفوبیا سبب میشود فرد پیوسته بارداری خود را به بهانههای مختلف به تأخیر بیندازد یا در صورت بارداری، به روش زایمان با سزارین اصرار کند. ترس از زایمان در همه زنان باردار دیده میشود و طبیعی است، اما نزدیک به ۶ درصد زنان باردار چنین ترس بیمارگونهای را تجربه میکنند.
نشانههای این ترس آشفتگی هنگام خواب، مشکل در تمرکز روی کار یا فعالیتهای خانوادگی، حملات اضطرابی، کابوس و رفتارهای نامتعادل است.
اگر دوران بارداری را سپری میکنید و احساس میکنید این ترس که در ماههای اول طبیعی بود، حالا به یک فکر مداوم در ذهن شما تبدیل شده است و لحظهای رهایتان نمیکند یا با یادآوری زایمان دچار استرس شدید میشوید، لازم است از همین حالا با یک روانشناس مشورت کنید. خطر تجربه چنین ترسی در بارداری این است که بعد از تولد، با افسردگی بعد از زایمان همراه شوید و بهشدت مختلکننده زندگی عادی است.
برای آن دسته از زنانی که هنوز باردار نشده یا بارداری قبلی سختی داشتهاند و حالا ترس از آن تجربه را با خود به همراه میبرند، کمک گرفتن از روانشناس ضرور است. درمان فوبیها یا هراسها بیشتر همراه با مشاوره روانشناس به دارودرمانی هم نیاز دارد که روانپزشک آن را تشخیص میدهد. فوبیا یا ترس مرضی در صورت درمان نشدن به دلیل توانایی اضطرابزایی شدید میتواند به اندازهای در یک زن افزایش پیدا کند که تصمیم بگیرد خود را برای همیشه از بارداری و داشتن فرزند محروم یا به داشتن تکفرزند اکتفا کند.
درمان ترسهای بیمارگونه یا مرضی به زمان بیشتری نیاز دارد، زیرا بسته به وضعیت فرد، سابقه اختلالات قبلی، شرایط خانوادگی و جسمی و بسیاری موارد دیگر متغیر است. همه اینها دلایل مهمی برای این هستند که ترسهای خود را جدی بگیرید.