آیا وضعیت خودروهای برقی بعد از انتخابات آمریکا تغییر می‌کند؟ آغاز حراج ربع سکه جدید از فردا شنبه (۱۹ آبان ۱۴۰۳) + لینک ثبت سفارش توزیع ۲۰۰ تن برنج تنظیم بازار در شبکه صنفی مشهد (۱۸ آبان ۱۴۰۳) افزایش امکان صادرات و ارز آوری با کاهش یک درجه در مصرف گاز خانگی گمرک ایران: دستورالعمل آزاد سازی واردات آیفون به گمرکات کشور ابلاغ شد تحریم‌ها و نوسانات ارزی؛ چالش‌های بزرگ تولیدکنندگان در نمایشگاه کامپیوتر مشهد نرخ سود بین بانکی ثابت ماند (۱۷ آبان ۱۴۰۳) ریزش دوباره قیمت‌ها در بازار طلا و سکه | طلا چند شد؟ (۱۷ آبان ۱۴۰۳) دومین محموله توقیف شده برنج وارداتی ترخیص شد کشنده‌تر از پراید! ثبت نام وام ۳۰۰ میلیون تومانی با کارمزد ۴ درصد + جزئیات دستور مهم وزیر اقتصاد به گمرکات کشور خراسان‌رضوی در جایگاه ششم فشار بر مستأجران قیمت امروز ارز، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۱۷ آبان ۱۴۰۳) | روند کاهش قیمت‌ ادامه دارد ملاک‌های جدید حذف یارانه‌بگیران اعلام شد + جدول مشمولان حذف یارانه قیمت امروز خودرو‌های خارجی (۱۷ آبان ۱۴۰۳) | پیکاپ G۹ دو میلیارد و ۹۹۰ میلیون تومان قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۱۷ آبان ۱۴۰۳) | افزایش ۱۰ میلیونی قیمت سهند شرایط فروش ۲ محصول فونیکس مدیران خودرو اعلام شد + جزئیات قیمت امروز میوه و صیفی جات در مشهد (۱۷ آبان ۱۴۰۳) | میوه پاییزی دیگری به بازار آمد + جدول قیمت وزیر صمت با عرضه خودرو در بورس کالا مخالفت کرد تب تورم مصالح ساختمانی فروکش کرد پیش بینی قیمت دلار در معاملات امروز پنجشنبه (۱۷ آبان ۱۴۰۳) افزایش میزان برداشت زعفران به برکت باران پاییزی (۱۶ آبان ۱۴۰۳) پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا پنجشنبه (۱۷ آبان ۱۴۰۳) سفیر ایران در چین: تهران به دنبال افزایش صادرات محصولات فناور به چین است فروش خودرو کوییک به قیمت کارخانه از هفته آینده+ لینک خرید (۱۶ آبان ۱۴۰۳) ویدئو | شرایط بازار زعفران قبل و بعد از ورود به بورس کالا | از دلالی و قاچاق طلای سرخ تا سامان‌دهی بازار و لبخند کشاورزان پیشنهاد کمیسیون اجتماعی برای افزایش ۳۰ درصدی پایه حقوق در ۱۴۰۴ قیمت طلا و سکه در مشهد در مسیر رشد (۱۶ آبان ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

موتورهای رشد اقتصادی

  • کد خبر: ۶۶۸۱
  • ۱۸ مهر ۱۳۹۸ - ۰۷:۱۸
موتورهای رشد اقتصادی
دکتر حسین محمدی اقتصاددان، عضو هیئت‌ علمی دانشگاه فردوسی مشهد

رشد اقتصادی به معنای تغییر نسبی در مقدار تولید ناخالص داخلی یک کشور در یک دوره زمانی معمولا یک‌ساله تعریف می‌شود. رشد مثبت اقتصادی یا رشد ارزش‌افزوده در کل اقتصاد آثار زیادی بر افزایش درآمد سرانه، افزایش رفاه، کاهش فقر، کاهش بیکاری و سایر شاخص‌های اقتصادی دارد و ازاین‌رو یکی از اهداف اصلی سیاست‌گذاران اقتصادی در کشورها، افزایش رشد اقتصادی است. البته رشد اقتصادی مثبت در یک اقتصاد به معنای رشد مثبت تمام زیربخش‌های اقتصادی نیست و ممکن است برخی بخش‌ها رونق بیشتر و رشد بیشتری را تجربه کنند، درحالی‌که برخی دیگر از بخش‌های اقتصادی حتی با رشد منفی مواجه شوند. مثلا بر مبنای اطلاعات مرکز آمار ایران، رشد محصول ناخالص داخلی با احتساب نفت در سال1397 معادل4.9- بوده است و این رشد بدون احتساب بخش نفت 2.4- بوده است. همچنین رشد بخش کشاورزی در همین سال 1.5- درصد، گروه صنعت (شامل استخراج نفت و گاز، سایر معادن، صنعت، انرژی و ساختمان) معادل 9.6- و رشد بخش خدمات 0.02درصد نسبت به سال قبل بوده است. درواقع در سال1397 به دلایل مختلف، محصول ناخالص داخلی نسبت به سال1396 رشد منفی را تجربه کرده است و این رشد منفی به‌خصوص در گروه صنعت حدود 10-درصد بوده است. به عبارت بهتر، گروه صنعت در سال1397 نسبت به سال قبل آن حدود 10درصد کوچک‌تر شده است، که این رشد منفی باعث تعطیلی کارخانجات، اخراج کارگران، گسترش فقر و بیکاری و... خواهد شد.
ازاین‌رو لازم است سیاست‌گذاری‌های مشخصی برای افزایش رشد اقتصادی در کل کشور و در زیربخش‌ها به‌طور خاص به انجام برسد تا تبعات رشد اقتصادی منفی گریبان‌گیر اقتصاد کشور نگردد.
3محرک یا موتور اصلی رشد اقتصادی در هر اقتصادی ازجمله اقتصاد ایران شامل صادرات، نوآوری و کارآفرینی هستند. صادرات باعث گسترش بازار مصرفی کالاهای تولیدشده یک شرکت شده و باعث سودآوری بیشتر شرکت، گسترس ظرفیت تولید، اشتغال بیشتر نیروی کار، ارزآوری بیشتر به کشور و در کل رشد تولید خواهد شد. صادرات بخش خصوصی یکی از محرک‌های اصلی رشد اقتصادی است که باید توجه ویژه‌ای به آن شود و با استفاده از ابزارهای مختلف، بر ایجاد ارزش‌افزوده بیشتر برای کالاهای صادراتی تأکید شود. درباره نوآوری و خلاقیت در تولیدات یک شرکت یا کشور نیز موضوع مشخص است. ورود فناوری‌های پیشرفته در تولید، باعث کاهش هزینه‌ها و رضایت بیشتر مصرف‌کنندگان می‌شود و ازاین‌رو به رشد تولیدات کمک خواهد کرد. نوآوری و خلاقیت در مراحل مختلف تولید کالا و حتی خلاقیت در بازاریابی کالاها و خدمات می‌تواند ارزش‌افزوده بیشتری ایجاد کند و به سودآوری سازمان کمک کند. اگر نوآوری و خلاقیت نمی‌بود، شاهد این‌همه تنوع محصول در بازار نبودیم. مثلا در بخش اتومبیل، خلاقیت و نوآوری موجب ایجاد صدها برند و مدل مختلف با امکانات و تجهیزات متفاوت شده است، که هرکدام نیاز گروهی از مصرف‌کنندگان را برطرف می‌سازد و با افزایش پاسخ‌گویی به نیاز بازارهای مصرفی، به رشد اقتصادی کشور کمک خواهد کرد. سومین عامل رشد اقتصادی نیز کارآفرینی و به‌خصوص گسترش کسب‌وکارهای کوچک و متوسط در اقتصاد است که می‌تواند به تولید محصولات جدید و خلاقانه، اشتغال بیشتر نیروی کار، صادرات و درنهایت رشد بیشتر اقتصادی منتهی گردد.

کارآفرینی با دستور و بخش‌نامه ایجاد نمی‌شود، بلکه باید انگیزه‌های لازم و کافی برای آن در جامعه گسترش یابد و سپس بخش خصوصی خودش روش‌های گسترش کارآفرینی را درخواهد یافت. موضوعات اشاره‌شده می‌تواند موجب رشد اقتصادی مثبت در جامعه شود، اما لازمه رشد صادرات، افزایش نوآوری در تولیدات و کارآفرینی و گسترش کسب‌وکارهای کوچک و متوسط در یک جامعه، احترام و حفظ مالکیت خصوصی و ترویج آن در جامعه می‌باشد. به‌عبارت‌دیگر بخش خصوصی باید بتواند در تمامی زمینه‌های سودآور در اقتصاد یک کشور بدون ترس از سلب اموال، سرمایه‌گذاری کند و امنیت سرمایه‌گذاری‌اش (با رعایت قوانین و مقررات جاری کشور) همراه با شرایط رقابت عادلانه، تضمین گردد. بخش خصوصی در یک جامعه برای سرمایه‌گذاری و پذیرش ریسک‌های مرتبط با تولید، نیازمند امنیت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است و بدون آن انگیزه چندانی برای ورود به بخش تولید نخواهد داشت. علاوه بر موضوع امنیت، بخش خصوصی توان رقابت با بخش عمومی و دولتی را در فعالیت‌های اقتصادی ندارد و بهتر است در فعالیت‌های اقتصادی که بخش خصوصی می‌تواند کارآمدتر از بخش دولتی عمل کند، دولت سریع‌تر از آن حوزه اقتصادی خارج شود و بیشتر نقش تسهیلگر فعالیت‌های اقتصادی و روان‌سازی قوانین و مقررات برای صادرات و کارآفرینی و نوآوری را داشته باشد.
در این صورت می‌توان امیدوار بود که بخش خصوصی داخلی و به‌تدریج سرمایه‌گذاران خارجی برای سرمایه‌گذاری بیشتر در اقتصاد، احساس امنیت بیشتری کرده و با حفظ و احترام به حقوق مالکیت آن‌ها، به سمت فعالیت‌های کارآفرینی و گسترش کسب‌وکارهای کوچک و متوسط حرکت کنند و جامعه نیز از منافع این اقدامات بهره‌مند گردد.
حسین محمدی، استاد دانشگاه فردوسی مشهد

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->