علیرضا ظهیری | شهرآرانیوز؛ شرکتهای خدماترسان و شهرداری سالانه در کلانشهر مشهد ۵۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر عملیات حفاری انجام میدهند و این حجم زیاد حفاری که در گذشته بدون مدیریت انجام میشد، سبب دوبارهکاری و پیدایش معارضات در پروژههای مختلف عمرانی شهر نیز میشد. اما با ایجاد سامانه صدور مجوزهای حفاری در شهر مشهد که شهرداری مشهد ایجاد کرده است، علاوه بر مدیریت حفاری در شهر، شرکتهای خدماترسان دیگر نمیتوانند در مناطقی که برای پروژه عمرانی طرح مطالعاتی قابل اجرا تعریف میشود، حفاری کنند.
در همین زمینه مدیرکل نظارت بر نگهداری، تعمیرات و بهرهبرداری تأسیسات و زیرساختهای شهری شهرداری مشهد در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه شرکتهای خدماترسان و شهرداری سالانه در کلانشهر مشهد ۵۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر حفاری میکنند، اظهار کرد: باتوجهبه توسعه افقی و عمودی شهر مشهد و البته همه شهرها، شبکههای زیرساختی و تأسیساتی شهری نیز بهتناسب باید ارتقا یابند و شرکتهای خدماترسان مانند آب، برق، گاز و مخابرات برای گسترش ظرفیت خدماترسانی خود اقدامات لازم را انجام میدهند.
بهنام خیاط افزود: برخی مواقع تقویت و گسترش ظرفیت فعالیت شرکتهای خدماترسان سبب انجام حفاری در شهر میشود؛ ازهمینرو، وجود یک سامانه برای مدیریت حفاری در کلانشهری مانند مشهد بهشدت احساس میشد.
وی با بیان اینکه این سامانه از سال ۱۳۹۲ بهصورت محدود شروع به کار کرد، اما در آن زمان این سامانه تحت وب نبود، تصریح کرد: از ۲ سال پیش موضوع بهروزرسانی این سامانه در دستورکار قرار گرفته و اکنون سامانه صدور مجوزهای حفاری بهصورت تحتوب با مدیریت شهرداری مشهد و حضور ۱۱ شرکت خدماترسان و ۱۳ منطقه شهرداری و عضویت ۴۰۰ کاربر شرکتهای خدماتی فعال است.
خیاط با تأکید بر اینکه براساس این سامانه شرکتی که قرار است محلی را حفاری کند باید اطلاعات مربوط به حفاری خود را در سامانه بارگذاری کند و پس از بارگذاری برای همه شرکتها مشخص میشود که قرار است در این منقطه چه تأسیساتی ایجاد شود، تصریح کرد: این اقدام سبب میشود که برای همه شرکتها ازجمله شهرداری مشخص باشد که در کدام منطقه شهری چه تأسیساتی وجود دارد و این کار سبب ازبینرفتن آزمونوخطا برای حفاریهای بعدی میشود.
وی با تأکید بر اینکه براساس این سامانه مدیریت همه حفاریهای شهری با شهرداری مشهد است و این نهاد برای دیگر شرکتها مجوز لازم حفاری را صادر میکند، ادامه داد: باتوجهبه مدیریت شهرداری بر این سامانه، از هزینههای تحمیلشده به شهرداری برای خرابشدن آسفالتهای جدید ریختهشده یا تداخل با سایر تأسیسات شرکتهای خدمترسان در شهر کاسته میشود.
مدیرکل نظارت بر نگهداری و تعمیرات و بهرهبرداری تأسیسات و زیرساختهای شهری شهرداری مشهد افزود: همچنین براساس این سامانه، دیگر اجازه حفاری برای شرکتهای خدماترسان در نقاطی که براساس طرحهای مطالعاتی قرار است پروژهای در آن نقطه اجرا شود، صادر نمیشود و این موضوع نیز بسیاری از مشکلات پروژههای شهری برای رفع معارضات را برطرف میکند.
وی با بیان اینکه این اقدام شهرداری مشهد اولینبار در میان شهرهای کشور است، ادامه داد: با راهاندازی این سامانه بسیاری از شهرهای کشور متقاضی استفاده از این بستر هستند و ما نیز آماده ارائه تجربیات خود به دیگر شهرها هستیم.
خیاط تأکید کرد: همچنین در این سامانه شرکتهایی که همکاری ندارند، نمره منفی میگیرند و تا زمانی که اصول تعریفشده شهرداری برای حفاری در معابر شهری را رعایت نکنند، مجوز آنها صادر نمیشود؛ همچنین در صورت رعایتنکردن مسائل ایمنی در زمان حفاری از ادامه عملیات حفاری جلوگیری میشود.