طنین همتی|شهرآرانیوز، دنیای امروز دنیای مبادلات دیجیتالی است. اگر در گذشته مبادلات فقط به مبادلات فیات (مبادله براساس ارزهای کاغذی) منحصر بود، امروزه، اما دنیای ارزهای دیجیتال یا همان کریپتوکارنسی، دنیای جذابی برای مخاطبان خود بهوجود آورده است.
بازار معاملات رمزارزها بازاری نوظهور در ایران است که بهواسطه فناوری بلاکچین که فناوریای انقلابی محسوب و بهعنوان انقلاب سوم نت شناسایی میشود، از سال ۲۰۱۴ به این طرف در ایران شکل گرفته است. اما ما بهطور جدی از سال ۲۰۱۶ معاملات آن را در حد گستردهتر میبینیم که در یکیدو سال گذشته اوج گرفته است.
پول فیات چه تفاوتی با ارز رمزنگاریشده دارد؟
پول فیات: مثل پولهای رایج دولتاند که از آن حمایت میشود. این ارز مانند دلار کاغذی، کارت اعتباری و بهصورت الکترونیکی است که دولت عرضه آن را در کنترل دارد و با آن مالیات خود را پرداخت میکند.
اما ارز رمزنگاریشده یک وجه رایج نیست و از طرف دولت و بانک پشتیبانی نمیشود.
به این ارز غیرمتمرکز یا جهانی میگویند که شکلی شبیه اعتبار بانکی دارد. این ارز دیجیتال است، اما از طریق دولت و بانک پشتیبانی نمیشود و یک الگوریتم، عرضه آن را کنترل میکند. همچنین شما میتوانید با آن خرید کنید، اما نمیتوانید مالیات خود را بپردازید.
امنیت بازار رمزارزها
رئیس انجمن بلاکچین خراسان در گفتگو با خبرنگار شهرآرانیوز میگوید: بهطبع بازار رمزارزها مثل هر بازار مالی دیگر ریسکهای خود را دارد و در مقابل نیاز به دانش دارد تا بتوانیم به بهترین نحو از آن استفاده کنیم.
دبیری یادآور شد: اگر بخواهیم این بازار مالی را با بازارهای دیگر مقایسه کنیم، نقش اصلی این بازار با سایر بازارها راحتی کار برای افراد است که بازار عادلانهای برای همه مردم بهوجود آورده است. بر همین اساس، فضایی را نیز ایجاد میکند که هر فرد در هر نقطهای از جهان میتواند داراییهای ارزی خود را معامله کند، اما به این معنا نیست که میتوان بدون دانش به این بازار وارد شد و کسب اطلاعات قبل از ورود به این بازار الزامی است.
وی درباره امنیت این بازار گفت: این بازار مثل سایر بازارهای مالی معامله میشود و داراییها در سطح جهانی سرمایهگذاری میشوند؛ بنابراین ممکن است مخاطبان ما از سراسر دنیا باشند که این خود نقطه قوتی است که در بازار بورس داخلی نیست. بازار بورس فقط در یک کشور معامله میشود، اما بازار رمزارز اینگونه نیست و ارز دیجیتال شما در سراسر دنیا یک قیمت است.
این فعال حوزه رمزارزها تصریح کرد: خوشبختانه شروع این حوزه در کشور ما از سوی شرکتهای دانشبنیان و پایه آن در دانشگاهها بود. اکنون ما بازیگران قوی و صرافیهای بنامی در این حوزه داریم.
بهگفته محمد علی دبیری، ۳ نهاد این حوزه را بهصورت مردمنهاد مدیریت میکنند؛ انجمن بلاکچین ایران، انجمن فینتک و انجمن صنفی رایانهای که در حوزه رمزارزها در بخش خصوصی فعالاند. وظیفه این ۳ نهاد این است که قوانین مشخصی را در این حوزه تعیین میکنند. با ورود بانک مرکزی به این حوزه که متولی قانونگذاری آینده این حوزه است، احتمالا در آینده نزدیک قوانین کاملا تعریفشده برای فعالان این حوزه وضع خواهد کرد.
رئیس انجمن بلاکچنین خراسان تأکید کرد: بهطبع نباید به هر بازیگری در این حوزه اعتماد کرد. پیشنهاد ما این است که فقط به صرافیهای تعریفشده و خوشنام که سبقه دانشگاهی دارند، اعتماد کنید.
فعالیت صرافیها در این حوزه به چه نحوی است؟
دبیری بیان کرد: ما در صرافیهای جهانی معمولا ۲ ریسک داریم که برای ایرانیها این ریسک دوبرابر میشود؛ به این دلیل که بهعلت تحریمها داراییها ممکن است از سوی برخی صرافیها بلوکه شود و امکان دسترسی به آنها نباشد؛ بنابراین باید به صرافیهای داخلی فضا بدهیم که بتوانند فعالیت کنند و از این فرصت استثنایی که یک ایرانی میتواند مانند سایر خارجیها معامله کند، محروم نشوند.
تفاوت صرافیهای رایج و صرافیهای فعال در رمزارز
رئیس انجمن بلاکچنین خراسان دراینباره گفت: در صرافیهای کلاسیک و معمول نوع معاملات بر ۲ پایه فیات (پول رایج کشورها که بهوسیله دولتها چاپ و توزیع میشود) و کریپتوکارنسی (رمزارزها) است. در صرافیهای ارزدیجیتال معاملات فیات انجام نمیشود و دارایی دیجیتال معامله میشود.
وی اضافه کرد: تفاوت عمده این است که بهواسطه معامله دیجیتال رمزارز، سطح دانشی و فنی صرافیهای دیجیتال بسیار مورد نیاز است. این صرفیها بهشدت فنی هستند و نیازمند زیرساختهای فنیاند، درحالیکه در صرافی معمولی به فناوری خاصی نیاز نیست و معاملات با یک تلفن انجام میشود.
این فعال حوزه بلاکچین یادآور شد: اولین چیزی که در صرافیهای ارز دیجیتال نیاز است، فناوری است و به همین دلیل ما اعتقاد داریم صرافان عادی نمیتوانند بازیگران خوبی در این مقطع برای ایفای نقش بهعنوان تک اکوسیستم مدیریت این حوزه باشند و باید بازیگران فنی دیگری به این حوزه وارد شوند. باید بهمرور صرافیها به این سطح دانش برسند و درواقع صرفیهای کلاسیک حتما باید یک دوره آموزشی کامل را بگذرانند و این فناوری را برقرار کنند.
وی افزود: اگر صرافیهای داخلی این دانش را بهدرستی بهروز نکنند، باتوجهبه اینکه با صرافیهای جهانی مقایسه میشوند، ضعفهایشان بهسرعت دیده میشود. اکنون حدود ۲۰ صرافی ارز دیجیتال معتبر در ایران داریم که مورد تأیید انجمنهای مربوط هستند. در کل استان خراسان نیز حدود دوسه صرافی داریم.
بی اعتمادی به صرافی های داخلی ارز دیجیتال
بهگفته دبیری، شائبهای بین مردم وجود دارد که گفته میشود صرافیهای خارجی بهتر از صرافیهای داخلی هستند. علت آن هم رفتارهای غلط حاکمیتی است، مبنی بر اینکه میخواهند درگاههای معاملات ارز دیجیتال را ببندند. افراد نیز فکر میکنند دارایی رمزارزشان بسته میشود، در صورتی که دارایی ارز دیجیتال اصلا در دست حکومت نیست. این موضوع باعث شده است این شائبه بهوجود بیاید که افراد معاملاتشان را در یک صرافی خارجی انجام دهند. بهطبع کیفیت سرویسدهی در صرافیهای خارجی بهشدت و بهمراتب بهتر است و پیشروتر است. در مجموع این به این معنی نیست که صرافیهای داخلی را مناسب این کار نبینیم.