محمد جواد ابوعطا | شهرآرانیوز؛ بسیاری از کارشناسان، سیگار را به منزله ورود به دنیای اعتیاد میدانند و سردار سعید منتظرالمهدی که در سال ۹۸ برای یک دوره ششماهه، سمت معاون ستاد مباره با موادمخدر را برعهده داشت، همان سال درباره وضعیت اعتیاد در کشور اعلام کرده بود: از هر ۳جوان سیگاری یک نفر معتاد شده و معتادان متجاهر سالی ۳۷۵بزه انجام میدهند. موضوعی که ردپای این افراد را در حوزه سرقت خودرو و قطعات داخلی خودروها عیانتر کرده است، تا جایی که مسئولان قوه قضاییه در جدیدترین آمار سرقت خودرو و قطعات داخلی اعلام کردهاند که حدود ۴۰ درصد از سرقتهای تعزیری کشور مرتبط با وسایل نقلیه است.
سرقت خودرو از جرائمی است که هر روز فراوانی آن بیشتر میشود و ابوالفضل سلیمانی، رئیس اداره پیشگیریهای امنیتی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه در این باره به ایرنا گفته است که ۷ درصد از سرقتهای کشور خودرو، ۸ درصد موتورسیکلت و ۲۴درصد قطعات، لوازم و محتویات خودروست. برابر با سوابق و آمارهای موجود از سال۹۳تا سال۹۹جرم سرقت مستوجب تعزیر ۱۲درصد از کل جرائم کشور را شامل میشود.
کلانشهرها از آن دست شهرهایی هستند که سارقان خودرو و لوازم داخلی، راه نفسکشیدن را بر مالکان خودروها به خصوص خودروهای مدل پایین بستهاند. موضوعی که در تهران عیانتر از دیگر کلانشهرها است و تنها ۳۷درصد از سرقت خودرویی کشور در استان تهران رخ داده و به گفته این مسئول قوه قضاییه، بالغ بر ۹۰درصد از سرقتهای خودرو کشور مربوط به سرقت محصولات دو شرکت بزرگ خودروسازی داخلی است.
سرقت خودرو هر چند جرم پرتکراری و یکی از پرشکایتترین جرائم کشوراست، اما برای فردی که خودرو یا وسایل خودرواش سرقت شده، به دلیل ازکارافتادگی و به یغما رفتن بخش مهمی از سرمایه زندگیاش، این موضوع تازگی دارد و انتظارش هم رسیدگی سریع به پروندهاش است.
پرتکرارترین سرقتها نیازمند بیشترین توجههاست، تا جایی که در پلیس آگاهی دایره ویژه سرقت وسایل نقلیه ایجاد شده و به صورت خاص به این سرقتها رسیدگی میشود. عملکرد مؤثر پلیس موجب شده تا ۸۰ درصد سرقتها در هفته نخست منجر به کشف شود.
سلیمانی در این باره گفته است، آمارها حاکی از آن است که حدود ۳۰درصد از سرقتها در ۲۴ساعت اول و درحالیکه قطعاتی از خودروها به سرقت رفته کشف میشود.
ماجرای سرقت خودرو یک کلاف سردرگم است. زیرا انگیزه برخی از سارقان تنها وسایل داخلی خودرو نیست بلکه با خودروهای سرقتی، حمل موادمخدر، زورگیری و سرقتهای بعدی را انجام میدهند. البته این تنها بخشی از انگیزه سارقان است و کمبود قطعات یدکی در بازار، بالا رفتن قیمت قطعات، بیتوجهی به افزایش ضریب ایمنی وسایل نقلیه تولیدی و کمبود پارکینگهای عمومی در شهرها و محل زندگی افراد از دیگر عوامل دخیل در سرقتهاست که رئیس اداره پیشگیریهای امنیتی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه به آن اشاره میکند.
این مسئول قوه قضاییه، نابسامانیهای اقتصادی، بیکاری، مهاجرت، حاشیهنشینی، نبود فرصت شغلی برای سارقان آزاد شده، خلأ امنیتی در شهرها و کلانشهرها، پوشش نداشتن محیطی بر اساس شاخصههای امنیتی بهروز، بهویژه در مناطق دورافتاده و حاشیه کلانشهرها را از دیگر دلایلی میداند که منجر به افزایش سرقتها شده است، موضوعی که مشهد سالهاست با آن درگیر است و تاکنون راه برونرفتی برای آن به دست نیاورده است.
البته سلیمانی، نبود ابزارهای کنترلی مناسب و مراقبتهای پس از آزادی درباره سارقان حرفهای و سابقهدار را نیز از مصادیق دامن زدن به افزایش سرقت خودرو میداند و یکی از اقداماتی که در امسال قرار است اجرایی شود را موضوع «مداخلات انتظامی وضعی کاهنده در راستای پیشگیری از سرقت خودرو» با همکاری بخشهای تخصصی حوزه سرقت در نیروی انتظامی بیان میکند.