محسن موسوی زاده | شهرآرانیوز؛ معمولا در فصل بهار، بازار خرید وفروش گیاهان دارویی و مرتعی در مشهد رونق میگیرد. خراسان رضوی به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و تنوع آب وهوایی دارای گونههای گیاهی مختلف است و از معدود استانهای کشور است که تنوع و پراکندگی گیاهان دارویی در آن مشاهده میشود، به طوری که براساس آمارهای منتشرشده ازسوی جهادکشاورزی، ۳۷درصد سطح زیر کشت گیاهان دارویی کشور در خراسان رضوی متمرکز شده است.
گیاهان دارویی همواره مشتریهای پروپاقرص خود را دارند، ولی در یک سال اخیر شیوع کرونا و مطرح شدن این موضوع که برخی گیاهان دارویی با افزایش ایمنی بدن سبب میشوند خطر احتمال به این بیماری کاهش بیابد، تقاضا برای خرید این گیاهان را افزایش داده است، با این حال کاهش بارندگی در سال جاری، سبب شده است میزان تولید گیاهان دارویی و به خصوص گیاهانی که به صورت دیم کاشت میشدند، کاهش یابد و درنتیجه قیمت آنها در بازار مشهد زیاد شود.
مشاهده خبرنگار شهرآرا از فروشگاههای عرضه کننده گیاهان دارویی در شهر نشان میدهد که قیمت بیشتر این گیاهان افزایش یافته است؛ به عنوان نمونه اکنون قیمت ۱۰۰ گرم زیره سبز دیمه ۱۶ تا ۲۰ هزار تومان و قیمت ۱۰۰ گرم زیره سیاه ۲۵ هزار تومان است، این درحالی است که به گفته فروشندهها در اسفند، این محصولات ۶۰ تا ۷۰ درصد ارزانتر بوده اند.
همچنین نرخ پودر ریواس در بسته ۲۰۰ گرمی به ۱۰ هزار تومان رسیده که نسبت به چندماه گذشته، بیش از ۵۰ درصد افزایش قیمت داشته است. در کنار اینها قیمت تخم شربتی درشت در بسته ۱۰۰ گرمی ۱۵ تا ۲۱ هزار تومان، خارشتر ۵۰۰ گرمی ۸ هزار تومان، زرشک کوهی ۱۰۰ گرمی ۱۳ تا ۱۵ هزار تومان، ۱۰۰ گرم خاکشیر ۱۱ تا ۱۳ هزار تومان، ۱۰۰ گرم گل گاوزبان ۴۰ هزار تومان، ۱۰۰ گرم سیاه دانه ۱۹ تا ۲۴ هزار تومان و بالاخره قیمت ۱۰۰ گرم گزنه ۹ تا ۱۰ هزار تومان شده است. این محصولات نسبت به چند ماه پیش، ۶۰ تا ۸۰ درصد افزایش قیمت یافته اند.
یکی از عرضه کنندگان گیاهان دارویی درخیابان قرنی مشهد با اشاره به اینکه هزینه خرید انواع گیاهان دارویی نسبت به قبل از عید، بیش از دوبرابر شده است، میگوید: به صورت طبیعی وقتی که عرضه گیاهان دارویی کم میشود، قیمتها افزایش مییابد. اکنون توزیع زیره دیم نسبت به گذشته کمتر شده و همین مسئله سبب شده است قیمتها دوبرابر شود. فروشنده دیگری به شهرآرا میگوید که قیمت انواع عرقیات گیاهی نسبت به چند ماه گذشته بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش یافته است. یک عرضه کننده گیاهان دارویی در خیابان امامیه هم میگوید که امسال به دلیل خشک سالی، تولید گیاهانی که به صورت دیم برداشت میشدند، بسیار کاهش یافته است و همین مسئله قیمت این نوع گیاهان را ۱۰۰ درصد افزایش داده است.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان گیاهان دارویی مشهد در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه خشک سالی امسال سبب شده است میزان برداشت گیاهان دارویی و به خصوص گیاهانی مانند زیره که به صورت دیم برداشت میشوند کاهش بیابد، میگوید: قیمت گیاهان دارویی نسبت به قبل از عید بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافته است. همچنین از سال گذشته تاکنون، قیمت این گیاهان پنج برابر شده است.
حسن بخارایی میافزاید: در چند روز اخیر قیمت عرقیات گیاهی نیز افزایش یافته است. گفته میشود اگر در سال گذشته در هر ۱۰۰ متر ۲ کیلو گیاه دارویی برای استخراج عرقیات جمع آوری میشد، اکنون باید هزار متر پیاده روی کرد تا بتوان یک کیلو گیاه دارویی جمع آوری کرد. همین مسئله سبب شده است هزینه تولید عرقیات گیاهی افزایش بیابد.
وی ادامه میدهد: همچنین به دلیل خشک سالی، تولید گلاب کاهش یافته است، به طوری که اگر تا پیش از این نرخ هر بطری ۴ لیتری گلاب ۱۵۰ هزار تومان بود، اکنون به ۳۰۰ هزار تومان رسیده است. قیمت گلاب یک لیتری نیز از ۲۰ هزار تومان به ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان افزایش یافته است. آویشن که سال گذشته کیلویی ۱۵۰ هزار تومان بود، امسال قیمتش به ۴۵۰ هزار تومان رسیده است. بابونه هم نسبت به قبل از عید ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته است. همچنین گل گاوزبان که سال گذشته کیلویی ۱۸۰ هزار تومان عرضه میشد، حالا هرکیلویش ۳۸۰ هزار تومان قیمت دارد.
مدیر امورباغبانی جهادکشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه خشک سالی سبب کاهش تولید گیاهان دارویی شده است، میگوید: دلیل گرانی زیره دیم، کمبود محصول است. به عنوان نمونه در زیره سبز حدود ۲۳ هزار هکتار کشت داریم که ۱۰ هزارهکتار آن آبی و مابقی دیم است. باتوجه به خشک سالی، ما ۱۳ هزار هکتار زیره سبز دیم را از دست دادیم. ۱۰ هزار هکتار سطح آبی هم که داشتیم، به دلیل خشک سالی میزان تولیدش کاهش یافته است. محمد میری میافزاید: اکنون ۱۷۰۰ هکتار گل محمدی در خراسان رضوی داریم که خشک سالی و کم آبی تأثیر منفی زیادی بر روی تولید این محصول گذاشته است.
بی تردید این کاهش تولید، بر محصولات فرآوری شده از گل محمدی تأثیر میگذارد.
حسن نظری زاده، معاون آموزش سازمان نظام مهندسی کشاورزی خراسان رضوی، با تایید تأثیر خشک سالی بر میزان تولید گیاهان دارویی به شهرآرا میگوید: با این حال بخشی از افزایش قیمتها در بازار به سودجویی افراد برمی گردد. درواقع خشک سالی، بهانهای برای گرانی بیشتر گیاهان دارویی در بازار شده است.