طنین همتی|شهرآرانیوز، سیدحسین موسوینژاد، رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خراسان، با بیان اینکه در خراسان فقط از ۶۵ درصد ظرفیت تولید تخممرغ بهدلیل نبود صرفه اقتصادی استفاده میشود، یادآور شد: دولت گذشته برای ضربهزدن به صنعت مرغ تخمگذار کم نگذاشت. از دیماه سال گذشته که آخرین بازنگری در قیمت تخممرغ انجام شد تا الان و انتهای دولت قبلی هرچه تلاش شد قیمت جدید مصوب شود، دولت زیر بار نرفت.
این درحالی بود که از دیماه سال گذشته تاکنون هم نرخ نهادهها افزایش یافته، که رسما خود دولت ۲۵ درصد نرخ نهادهها را افزایش داد، هم قیمت دارو، واکسن و مکملها افزایش یافت. در ابتدای سال هم دولت رسما حقوق و دستمزد را افزایش داد که افزایش نرخ حملونقل را نیز در پی داشت. اینها همه باعث شد قیمت تمامشده تخممرغ رشد چشمگیری داشته باشد.
وی گفت: وزارت جهاد کشاورزی حدود ۲ ماه قبل قیمت خرید تخممرغ از مرغدار درب کارخانه را ۱۷ هزار و ۳۰۰ تومان اعلام کرد و به ستاد تنظیم بازار هم اطلاع داد. متأسفانه رئیسجمهور قبلی در پایان دولت اجازه افزایش قیمت نداده بود و به بعد موکول شد؛ دولت جدید هم هنوز کامل مستقر نشده است که قیمتگذاری جدید را انجام دهد. درخواستمان از دولت جدید باتوجهبه برنامه و شعارهایی که اعلام کردند، این است که هرچه سریعتر برای بازنگری قیمت با نگاهی کارشناسانه اقدام کنند.
این فعال صنعت تخممرغ تأکید کرد: بارها گفتیم که تولیدکننده بهدنبال افزایش نرخ نبوده است، ولی هزینههایش افزیش یافته است و تولیدکننده در شرایط نابرابری تن به تولید میدهد. خراسانرضوی با حدود ۶۵ درصد ظرفیت کار میکند و عمدتا بهدلیل اینکه کار واحدهای پرورشدهنده صرفه اقتصادی ندارد و سود اندکی نصیبشان میشود، تعطیل شدهاند. دولت باید هرچه سریعتر در قیمت بازنگری کند تا تولیدکننده بیشتر از این متضرر نشود.
موسوینژاد درباره پیشبینی بازار تخممرغ در نیمه دوم سال تصریح کرد: هر سال با ورود به نیمه دوم سال و کاهش دما، مصرف تخمرغ افزایش مییابد و از طرفی شاهد کاهش تولید هم خواهیم بود. پیشبینی میکنیم که در ماههای آینده با افزایش تقاضا و کاهش تولید، در تأمین تخممرغ به مشکل بخوریم. برای پیشگیری از این موضوع، باتوجهبه اینکه سن مفید مرغهای تخمگذار ۹۰ هفته است و بهدلیل حفظ تولید، ۲۰ هفته تولید را افزایش دادیم تا این مرغ حدود ۱۴۰ روز دیگر بتواند تولید کند. دولت تأمین نهاده برای این ۲۰ هفته را در نظر گرفته و این اقدامات پیشبینیپذیر بوده است که ما هم اتخاذ کردیم.
بهگفته رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خراسانرضوی، طبق قاعده این مرغ بعد از ۹۰ هفته، دیگر مثل مرغ جوان تولید نخواهد کرد. متأسفانه در برخی شهرستانها مثل طرقبه و شاندیز، گناباد و سبزوار برخوردهای قهری با تولیدکننده میشود و با وجود اینکه تولید برای تولیدکننده منطقی نیست، قیمتها سفتوسخت کنترل میشود و حتی به جرم گرانفروشی برای تولیدکننده پرونده تشکیل داده شده است.
اگر این اتفاقات ادامهدار باشد، تولید برای مرغدار توجیه اقتصادی نخواهد داشت و درنهایت تولید حذف میشود که مسلما در ماههای آینده تولیدمان به مشکل میخورد. پس بهتر است در این وضعیت کمی به فکر تولیدکننده باشیم و با این قشر رفتاری انعطافپذیر داشته باشیم. درنهایت، اگر قیمت کارشناسانه بهزودی تصویب شود، مسلما از افزایش قیمت در ۶ ماه دوم سال جلوگیری میکند.