محمد کاملان | شهرآرانیوز؛ با اینکه در روزهای اخیر به دلیل خنکی هوا خاموشیها از دوماه گذشته کمتر شده است، مسئولان صنعت برق کشور و استان میگویند که قطع برق در زمستان امسال هم مانند پارسال محتمل است.
خاموشیهای مداوم و گاه بی برنامه تابستان با کاهش مصرف برق به دلیل خنکتر شدن هوا در اواخر مرداد و ادامه دار بودن این وضعیت در این ماه، در هفتههای اخیر کاهش یافته است و طبق گفتههای مدیران صنعت برق، با تراز شدن تولید و مصرف، اوضاع فعلا آرام است، اما به نظر میرسد این آرامش در نهایت بیشتر از سه ماه دوام نداشته باشد و با شروع زمستان و سردتر شدن هوا، مثل سال گذشته شاهد خاموشیهای زمستانه به دلیل برهم خوردن تراز تولید و مصرف گاز و قطع سوخت نیروگاهها باشیم؛ مسئلهای که نه معاون هماهنگی توزیع توانیر آن را رد کرده است و نه سخنگوی صنعت برق خراسان رضوی.
ماجرای قطع شدنهای احتمالی برق در زمستان را مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، درست در اوج خاموشیهای گاه وبیگاه تابستان علنی کرد و گفت که با ادامه وضع موجود در زمینه تولید و مصرف برق، قطع شدنهای برق با زمان طولانیتر در فصل زمستان تکرار میشود.
تقریبا چند روز بعد از این اظهارات نخعی و در زمانی که حرف از دو ساعته شدن قطعیهای برق به میان آمده بود، غلامعلی رخشانی مهر، معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر، هم به جای صحبت از افزایش تولید برق و رفع نواقص احتمالی برای پایداری بیشتر شبکه برای بقیه فصلهای سال، گفتههای نخعی را تأیید و اعلام کرد که احتمال وقوع خاموشیها در زمستان هم وجود دارد و اگر بخشهای تأمین کننده انرژی مثل سوخت مایع و گاز وزارت نیرو «سنکرون» عمل نکنند و مشکلی در این زمینه به وجود آید ممکن است محدودیتهایی اعمال شود.
در ۱۷ مردادماه هم سخنگوی صنعت برق کشور آبِ پاکی را روی دست همه ریخت و از کمبود سوخت برای نیروگاههای تولید برق خبر داد و گفت که نسبت به سال گذشته حدود ۲۰ درصد کمبود سوخت داریم و قطعا تنگناهایی در تولید برق برای زمستان ۱۴۰۰ خواهیم داشت.
در حالی که هنوز حدود ۴ ماه تا شروع فصل سرما باقی مانده است، تأمین سوخت نیروگاهها در زمستان اولین دغدغه مدیران نفت و برق کشور است، تا آنجا که جواد اوجی، وزیر جدید نفت، در اولین جلسههای این وزارتخانه به این ماجرا اشاره کرد و گفت که نشستهایی برای برون رفت از مشکل کمبود سوخت نیروگاههای برق در آیندهای نزدیک برگزار میشود.
با وجود کمبود سوخت سراسری برای نیروگاههای تولید برق کشور، آمار و ارقام شرکت گاز خراسان رضوی نشان میدهد که در چهارماهه اول امسال، گازرسانی به نیروگاههای برق استان، ۲۳ درصد افزایش داشته است و روزانه بیش از ۲۶ میلیون مترمکعب گاز طبیعی در نیروگاههای خراسان مصرف شده است. در آغاز فصل سرما در سال گذشته هم در بخش نیروگاهی، گاز تحویلی به نیروگاهها به میزان ۷.۴ درصد افزایش داشته است.
مدیر بهره برداری شرکت گاز خراسان رضوی نیز در گفتگو با خبرنگار ما و با بیان اینکه میزان گاز تخصیصی به نیروگاههای استان با هماهنگی بین مراکز دیسپچینگ ملی برق و گاز و شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی در مرکز تعیین و ابلاغ میشود، گفت: در سال گذشته گاز مورد نیاز بخشهای مختلف مصرف اعم از خانگی، تجاری، عمومی، حمل و نقل (cng)، صنعتی و نیروگاهی بدون مشکل تأمین شد و در زمینه تأمین گاز نیروگاهها در کنار سایر بخشها و در چهارچوب ضوابط و دستورالعملهای ابلاغی از وزارتخانه، با نیروگاههای تولید برق استان در سردترین روزهای سال تمام و کمال همکاری کردیم.
فرشید دشتی در ادامه از افزایش گاز تحویلی به نیروگاههای تولید برق در سال جاری خبر داد و افزود: امسال با توجه به برنامه ریزیهای انجام شده، تعمیرات اساسی تأسیسات و تجهیزات به اتمام رسیده است و پیش بینی میکنیم که امسال نیز برابر میزان سال ۱۳۹۹ و حتی حدود ۱۰ درصد بیشتر از سال قبل گاز به بخش نیروگاهی تخصیص یابد.
وی تصریح کرد: با توجه به افزایش مصرف بخش خانگی در زمستان و اولویت تأمین گاز طبیعی مورد نیاز بخشهای خانگی و مراکز حساس، نیروگاهها باید تمهیدات لازم برای استفاده از سوخت دوم را در دستور کار خودشان قرار دهند.
سخنگوی صنعت برق خراسان با اشاره به تأمین و ذخیره سازی سوخت دوم برای نیروگاههای تولید برق، احتمال خاموشیهای زمستانه را رد نکرد و گفت: تأمین سوخت مایع برای نیروگاههای برق با دستور وزارت نیرو از مدتها پیش انجام شده و ذخیره سازی صورت گرفته است و از این نظر هیچ مشکلی نداریم، اما در صورتی که شاهد کاهش جدی دمای هوا باشیم، اولویت با بخش خانگی خواهد بود و گاز نیروگاهها قطع میشود.
منابع ذخیره سازی سوخت مایع نیروگاهها محدود است و بیش از حد نمیتوانیم از آن استفاده کنیم و قطعا به مشکل برخواهیم خورد. حسن حشمتی ادامه داد: افزایش سوخت رسانی به نیروگاهها به ظرفیت تولید گاز در کشور بستگی دارد و اگر در فصول سرد سال مصرف گاز از تولید بیشتر شود و ناترازی اتفاق بیفتد، باعث میشود که ما هم در صنعت برق با مشکل روبه رو شویم، چون برای پایداری بخش خانگی، گاز صنایع و نیروگاهها قطع میشود.
وی با تأکید بر اینکه برای جلوگیری از خاموشیهای احتمالی در فصل سرما تصمیم گیریهایی انجام میشود، افزود: در بهمن ماه سال گذشته که به دلیل سردی بیش از حد هوا مصرف گاز افزایش بسیار زیادی را تجربه کرد، ما بین پذیرفتن خاموشی بیشتر یا استفاده از نیروگاههای برق آبی، گزینه دوم را انتخاب کردیم و امسال هم اگر در چنین شرایطی قرار بگیریم، تصمیمات این چنینی را که به نفع مردم باشد قطعا اتخاذ خواهیم کرد تا مشکلات بیشتر نشود.
وی با بیان اینکه برنامه ریزیها برای تولید و تعمیر نیروگاهها از ۶ ماه پیش انجام شده است، تصریح کرد: بخش زیادی از نیروگاهها در تابستان مشغول تولید برق هستند و فرصتی برای تعمیرات اساسی نیست؛ به همین دلیل تعمیرات نیروگاهها در ۹ ماه پایانی سال انجام میشود و امسال هم طبق برنامه ریزیها این کار انجام خواهد شد.