به گزارش شهرآرانیوز؛ فصل دیدن تصاویر دودی و پرغبار و وهم آلود؛ فصل پیداکردن کانونهای گردوغبار که هرسال مدتی همه میافتند دنبالش، ولی بعد در بهار و تابستان یادشان میرود، تا اینکه پاییز و زمستان دوباره سرمی رسد. چندروز پیش در مشهد گردوغباری بلند شد که توانست حتی پنجره چندجداره را سوراخ کند و به خانهها بریزد. این اتفاق چندین ساعت رفت وآمد را با مشکل همراه کرد.
تورج همتی، مدیرکل محیط زیست استان خراسان رضوی، همچنان و بعد از سالها جلوگیری از ایجاد چنین پدیدههایی را نیازمند برنامهای مدون و طولانی مدت دانسته و گفته است: «با این وضعیتی که اکنون در آن قرار داریم، نمیتوانیم برای جلوگیری از گردوغبار کاری انجام دهیم. زیرا این کار نیازمند برنامهای درازمدت، چشم انداز مشخص، راهبرد اصولی و منابع مالی و اعتباری است.» البته روشن نیست باید چقدر این مدت به درازا بکشد تا او و همکاران به گمان خودشان برنامهای برای «دیپلماسی گردوغبار» تهیه کنند و آن را با دیگر همکارانشان به اجرا بگذارند. فارغ از مشکلات مدیریتی و اینکه سازمان محیط زیست به شهروندان درباره بلندشدن گردوغبار هشدارهای لازم را داده بوده یا نه، مشکلات دیگری هم باعث این اتفاق میشود.
طبق گزارشها پارسال میزان بارندگی یک سوم کم شده است و پوشش سبز گیاهی هم تقریبا دیگر وجود ندارد. در نتیجه، میزان فرسایش خاک به اندازهای افزایش پیدا میکند که با کوچکترین تحریکی، خاک بلند میشود و به شکل خیزش گردوغبار شهرها را تحت تأثیر قرار میدهد.
از طرفی، در پایتخت هم وضعیت بغرنج و «بنفش» گزارش میشود. سازمان هواشناسی گفته وضعیت از حالت ناسالم به حالت «بنفش» رسیده و این یعنی شاخص کیفیت هوا بین ۲۰۱ تا ۳۰۰ است و حتی احتمال دارد این عدد افزایش پیدا کند و به وضعیت سیاه هم کشیده شود.
نخستین موج پاییزی آلودگی هوا درحالی آغاز شده است که خوشبختانه مدارس به صورت آنلاین برگزار میشوند، اما هنوز دیگر گروهها در معرض خطر جدی قرار دارند. البته پیش بینیهای سازمان هواشناسی نشان میدهد که موج نخست آلودگی هوای پاییزی دیری نمیپاید و تا دوشنبه از شهرهای کشور خارج میشود تا باد و رگبارهای پراکنده جای آن را بگیرد. به ظاهر پاییز امسال گرمتر و کم بارشتر از همه پاییزهای ۵سال گذشته خواهد بود و این یعنی باید در انتظار موجهای دیگر آلودگی هوا در آسمان کلان شهرهای کشور در هفتههای پیش رو بود.
آلایندهها آسمان ۵کلان شهر کشور را آلودند و استانهای تهران و البرز بی کیفیتترین هوای کشور را دارند.