به گزارش شهرآرانیوز، تنها در آمریکا در هر ۶ دقیقه یک بیمار در اثر ایجاد لختههای خونی جان خود را از دست میدهد. در حالی که این عارضه افراد در هر سنی را درگیر میکند، اما با مراقبت بیشتر میتوان از بروز آن جلوگیری کرد.
خطر لخته شدن عروق عمقی معمولا در اندامهای پایینی مانند پاها، رانها یا ناحیه لگن و حتی بازوها بیشتر اتفاق میافتاد که با افزایش سن این خطر بیشتر میشود. خطر این لختههای خونی زمانی احساس میشود که این لختهها از جریان خون جدا شده؛ و همراه آن به ریهها برسد که ممکن است باعث آمبولی ریوی شود که موجب انسداد شریانها در ریهها میشود.
لختههای خونی عمیق و آمبولی ریه به عنوان «ترومبوآمبولی وریدی» شناخته میشوند که میتواند سبب بروز بیماریهای جدی، ناتوانی و حتی مرگ شود.
طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا، سالانه بیش از ۱۰۰ هزار نفر در آمریکا بر اثر لختههای خونی جان خود را از دست میدهند. عارضه «ترومبوآمبولی وریدی» سالانه بیش از ۹۰۰ هزار آمریکایی را درگیری میکند.
افراد چاق، افراد مبتلا به بیماریهای ریوی، قلبی و عروقی و بیماریهای التهابی روده، مبتلایان به سرطانهای عودکننده یا افرادی که از داروهای بر پایه استروژن مصرف میکنند بیش از دیگران در معرض ابتلا به لختههای خونی هستند.
علاوه بر این، بستری شدن در بیمارستان، عملهای جراحی، بارداری، تروما، سیگار کشیدن، سابقه خانوادگی بروز این عارضه، بی تحرکی و ثابت نشستن به مدت طولانی از دیگر عوامل پرخطر بروز لختههای خونی است.
متخصصان بر این باورند که افراد باید نسبت به علائم لخته خون بعد از رانندگیها و سفرهای هوایی طولانی مدت یا حتی در حین سفر مراقب باشند. آنها همچنین نسبت به ابتلا به کرونا و بروز لختههای خونی که به دنبال التهاب شدید در بدن بروز میکند، هشدار داده اند. از علائم لختههای خونی عمقی میتوان به درد یا حساسیت به لمس ناشی از آسیب، تورم پا و بازو، پوست متورم شده یا دردناکی که در لمس گرم است. قرمزی پوست همراه با تورم و درد هم از دیگر علائم بروز این عارضه اشاره کرد که باید نسبت به آن حساس باشید.
لخته خون میتواند در هر یک از عروق خونی بدن شما ایجاد شود. اگر لخته تجزیه شده و در جریان خون قرار گیرد، میتواند به ریه، قلب، مغز یا مناطق دیگر وارد شود. جابهجایی لخته خون میتواند منجر به عوارض جدی شود. زیرا جریان خون به اندامهای مهم را مختل میکند. این وضعیت میتواند به حمله قلبی و سکته مغزی منجر شود.
سیستم گردش خون شما از مجموعهای از رگها، تشکیل شده است. این رگها به دو نوع سیاهرگ و سرخرگ تقسیم میشوند. وظیفه آنها انتقال خون در داخل بدن است. لختههای خونی در داخل سیاهرگها و سرخرگها شکل میگیرند.
هنگامی که لخته خونی داخل سرخرگ ایجاد میشود، با عنوان لخته سرخرگی از آن یاد میشود. این نوع لخته سریعاً علایم خود را بروز میدهد، و نیازمند درمان اورژانسی است. علایم لخته خونی سرخرگی عبارتاند از درد شدید، فلج شدن بخشهایی از بدن، یا هردو. این عارضه میتواند زمینهساز حمله قلبی یا سکته نیز شود.
لخته خونی که در سیاهرگ ایجاد گردد، با اسم لخته سیاهرگی نامگذاری میشود. این نوع لختهها، به تدریج در گذر زمان ایجاد میشوند، اما همچنان تهدیدی نسبت به حیات افراد محسوب میشوند. جدیترین نوع از لخته سیاهرگی، با اسم ترومبوز وریدی عمیق شناخته میشود.
منبع: علاجنیوز