به گزارش شهرآرانیوز؛ سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، ادعا میکند که ایران برجام را ترک کرده است. آیا اطلاع ندارد که این آمریکا بود که این توافق را ترک کرد؟ مسیر بازگشت آمریکا روشن است: پذیرش تقصیر، پایان کارزار «شکست حداکثری» و تضمین آنکه حقوق بین الملل دیگر به سخره گرفته نخواهد شد. برجام مؤید این انتظارات بدیهی و پایه است.»
از سویی میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بین المللی در وین، از موضوع ازسرگیری مذاکرات احیای توافق هستهای در وین استقبال کرد و گفت جایگزینی برای توافق هستهای وجود ندارد.
علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان، نیز در گفتگو با نشریه فرانسوی «فیگارو» گفت: ما مذاکرات هستهای نداریم، چون درباره موضوع هسته ای، سال ۱۳۹۴ در قالب مذاکراتی که بین ایران و ۵+۱ شکل گرفت، به طور کامل توافق شد. موضوع اصلی که پیش رو داریم، پیامدهای ناشی از خروج ایالات متحده آمریکا از توافق برجام است که آن پیامدها منحصر به تحریمهای غیرقانونی است که علیه ایران وضع شده است. وی ابراز امیدواری کرد که در دیدار با مقامات اروپایی در چهارروز پیش رو، بتوان زمینههای برگزاری مذاکرات موفق و رو به جلو را فراهم کرد.
با این اوصاف به نظر میرسد که این بار غربیها نمیتوانند با ابزار مذاکره، خواستههای خود را بر ایران تحمیل کنند و گویا تا شروط ایران محقق نشود، به نتیجه رسیدن مذاکرات، بعید باشد. در این باره، فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، به «مهر» گفت: شرط ما برای بازگشت آمریکا به برجام این است که آنان تضامین لازم را بدهند و به تعهدات خود پایبند باشند. همان طور که ما برجام را پذیرفتیم و به تعهدات خود عمل کردیم، آمریکاییها هم باید این گونه باشند، باید به تعهدات خود عمل کنند و تضمین دهند که دیگر تعهدات خود را زیر پا نمیگذارند.
به گزارش «نامه نیوز»، حجت الاسلام مصطفی پورمحمدی، دبیر کل جامعه روحانیت مبارز، نیز درباره سیاست خارجی در همایشی گفت: شخص رئیس جمهوری، وزیر امور خارجه و معاونانش بر حفظ برجام و رفع تحریمها تأکید کردند. این تصمیم نظام و دولت است. ما تحریمها را ظالمانه میدانیم، ولی آیا قرار است از منافعی که از رهگذر رفع تحریمها نصیب ما میشود، چشم پوشی کنیم؟ دولت با پشتوانه، همبستگی و تعامل ملی در مذاکرات شرکت کند و بیشترین حق را بگیرد.
اردشیر نوریان، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم، نیز در گفتگو با «برنا»، درباره تلاش آمریکا و برخی کشورها برای مقصر جلوه دادن ایران در موضوع برجام گفت: این توافق در عالیترین سازمان بین المللی یعنی شورای امنیت به تصویب رسیده و در نوع خود از نظر استحکام حقوقی بسیار محکم است. خروج یک طرفه ترامپ از این توافق باعث شد امروز آمریکا نتواند ادعا کند توپ در زمین ایران است.
ایران چه تعهداتی داشت که میبایست انجام میداد و نداده است! ایران به آنچه وظیفه داشت، عمل کرد و بدعهدی از طرف مقابل بود. طرف مقابل روح برجام را نقض و نقض عهد کرده و از برجام خارج شده است. مسلما بدعهدی از طرف آمریکا بود و امروز توپ در زمین آن هاست و اگر ارادهای برای توافق مجدد وجود دارد، باید در چارچوب توافق قبلی به همه آنچه طرفین متعهد بودند، عمل شود. آمریکا باید در همین چارچوب به تعهدات خود برگردد و تحریمها لغو شود و مذاکرات به نقطهای برگردد که بعد از توافق برجام قرار داشت.
عباس گلرو، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، هم در گفتگو با «برنا» گفت: مردم میدانند دولت و تیم مذاکره کننده برای تأمین منافع کشور و ملت در مذاکرات حضور پیدا میکنند. طرف مقابل هم طرف آسانی نیست، آنها هم کثیرند و هم مشترک؛ در منافعی که تعقیب میکنند یک هدف را دنبال میکنند. اینکه اروپا با آمریکا تفاوت دیدگاه داشته باشد، اصلا درست نیست؛ بنابراین باید منتظر ماند و دعا کرد تیم ایرانی دست پر به مذاکره برود. روش و شکل مذاکره باید عوض شود، محتوای مذاکرات باید تغییر کند و فضای جدیدی شکل بگیرد. پیش بینی برای نتیجه مذاکرات سخت است؛ در سیاست بین الملل هیچ چیز پیش بینی شدنی نیست.