نازنین محمدرضازاده | شهرآرانیوز؛ این روزها هرجا که قدم میگذاریم صحبت از بحرانهای اقتصادی موجود و تأثیر آن بر وضعیت اشتغال و تأمین نیازهای معیشتی اقشار آسیبپذیر در میان است، به طوری که همه نهادهای دولتی و تشکلهای مردمی به دنبال یافتن موثرترین مرحم بر زخم عمیق معیشت و وضعیت اشتغال گروههای آسیبپذیرند. اقتصاد مقاومتی برای تحقق به صورت کامل نیازمند ارکانی، چون مقاوم بودن، مردمی بودن و حمایت از تولید ملی است. امروزه بر تکتک افراد جامعه واجب است که از همه توان خود برای استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود با هدف کمک به بهبود شرایط موجود و تحقق کامل مفهوم اقتصاد مقاومتی استفاده کنند و در راستای کمک به فراهم آوردن زیرساختهای ضروری کسبوکار که لازمه داشتن درآمد پایدار برای اقشار آسیبپذیر است، مسئولیتپذیر باشند.
یکی از پدیدههای مهم اقتصادی در جوامع اسلامی که با فرهنگ و مذهب افراد در جامعه گره خورده است، مسئله نذر است. با توجه به اهمیت و ابعاد اقتصادی نذر در سطح کلان ملی و همچنین تأثیر مثبت استفاده از نذورات مردمی در راستای تهیه زیرساختهای کسبوکار در مناطق محروم و تأثیری که این مهم میتواند بر فقرزدایی، رونق تولید و کمک به حل مشکلات کنونی اقتصادی شهر ایفا کند، تفکر به آن در راستای تحقق اهداف امری درخور توجه است.
مشارکت مردمی در طرح نذر با توجه به اثری که در بهبود زیرساختهای اشتغال مناطق محروم خواهد داشت، میتواند آثار بهمراتب پایدارتر و بلندمدتتری در مقایسه با دیگر ابعاد نذر شکل دهد. استقبال مردمی از این قبیل طرحها از یک سو موجب کمک به ایجاد شغل پایدار و از سوی دیگر موجب بهبود وضعیت اجتماعی افراد در یک محله و جامعه خواهد شد.
طراحی ساز و کار مناسب به طوری که مبالغ نذور در مناسبترین مکانها با توجه به توانسنجی نیروی کار محلات و انتخاب بهینهترین نوع تولید با توجه به استانداردها، ریسک و عرضه و تقاضای بازار محصولات پیشنهادی صرف شود، امری ضرور است و موجب توسعه کسب و کار در محلات و فراهم آوردن زیرساختهای کارآفرینی در حاشیه شهر و از سوی دیگر موجب توسعه فرهنگ مشارکت در سرمایهگذاری با کمک خود مردم محله و همچنین تقویت حس خودباوری و توانمندی در بانوان محله میشود و در نهایت، با تکمیل زنجیره ارزش، به ایجاد محلههای تخصصی تولیدی کمک خواهد کرد.
همه نهادهای دولتی و نهادهای مردمی میتوانند با توجه به توان تخصصی مربوط در بحث شناسایی، توانمندسازی نیروی کار، ایجاد لینک ارتباطی با بازارهای فروش محصولات تولیدی و تقویت کانال توزیع با توجه به هدف مشترکشان که کمک به اشتغال پایدار است همکاری کنند. با همکاری همهجانبه و کارا و هدفمند همه واحدهای متخصص موجود و شفافیت اطلاعات مسیر فعالیت و تقسیم فعالیت، دسترسی به اشتغال پایدار محلی، به وجود آمدن حاشیههای شهر تخصصمحور، افزایش رفاه خانوار و در نهایت توسعه شهری دور از دسترس نخواهد بود؛ بنابراین بانوان میتوانند در طرح نذر و کمک به اشتغال نقش محوری داشته باشند، زیرا اصولا ستون بافت برکت و نو آوری در ساختار خانواده شکل میگیرد و مادران نقش گستردهای در تربیت نسلی خواهند داشت که میتواند شکل جدیدی به اقتصاد مقاومت در شرایط نامناسب ببخشد.