دلیل خداحافظی جشنواره برلین از رسانه اجتماعی«X» چیست؟ سرپرست معاونت فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی: نفوذ فرهنگ بیگانه با ارتقای آگاهی‌های عمومی و ترویج اخلاق ایرانی‌اسلامی تدبیر می‌شود نبرد یک «سیاه‌ماهی» در دل میراثی کهن | درباره فیلم کوتاه مشهدی که به سومین جشنواره میراث فرهنگی شیراز راه یافته است بیش از ۲۹۰۰ اثر مستند متقاضی حضور در «سینماحقیقت» گرد پیری بر چهره «لگولاس» بازیگر ارباب حلقه‌ها + عکس تولد صدسالگی «راج کاپور» در جشنواره هند آغاز بلیت‌فروشی اجرا‌های سی‌وچهارمین جشنواره تئاتر استان خراسان رضوی (رضوان) + جدول زمان‌بندی استقبال منتقدان از «هیأت منصفه شماره ۲» کلینت ایستوود بازیگران به یاد زنده‌یاد پرویز پورحسینی | وقتی رفقا هنوز با شماره استاد فقید تماس می‌گیرند! + ویدئو صفحه نخست روزنامه‌های کشور - سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: تقویت فرهنگ عمومی راهی برای افزایش هم‌بستگی اجتماعی است فرهنگ عمومی، زیربنای سلامت جامعه است درگذشت «کوئینسی جونز» تهیه‌کننده آثار مایکل جکسون در ۹۱ سالگی تسهیلات تبصره ۱۸ وزارت فرهنگ به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟
سرخط خبرها

نکته‌ای حقوقی پیرامون چالش فیلم «قهرمان» با یک مستند: آیا ایده در آثار ادبی و هنری موردحمایت قانون است؟

  • کد خبر: ۸۹۳۹۵
  • ۰۴ آذر ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۷
نکته‌ای حقوقی پیرامون چالش فیلم «قهرمان» با یک مستند: آیا ایده در آثار ادبی و هنری موردحمایت قانون است؟
از روی اظهارنظر‌ها در فضای مجازی درباره‌ اختلاف فیلم «قهرمان» و مستند «دو سر برد دو سر باخت» معلوم می‌شود خیلی‌ها فکر می‌کنند در ایران حقوق مادی و معنوی آثار ادبی و هنری موردحمایت قانونی نیست. اما در قوانین مربوط به حمایت از آثار ادبی و هنری دو نکته مهم وجود دارد.

جمال جاویدی (کارشناس ارشد حقوق خصوصی) | شهرآرانیوز -  از روی اظهارنظر‌ها در فضای مجازی درباره‌ اختلاف بین فیلم «قهرمان» و مستند «دوسر برد دو سر باخت» آزاده مسیح‌زاده معلوم می‌شود خیلی‌ها فکر می‌کنند در ایران حقوق مادی و معنوی آثار ادبی و هنری موردحمایت قانونی نیست. باید گفت خوشبختانه در ایران از سال‌ها پیش قوانین بسیار جامعی در این زمینه به تصویب رسیده است. قوانینی مثل قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان، قانون ترجمه و تکثیر کتب و نشریات و آثار صوتی، و... در ایران سال‌هاست که به تصویب رسیده است. ضمنا ایران از سال ۲۰۰۲ عضو سازمان جهانی مالکیت فکری شده است و به بسیاری از معاهده‌های این سازمان پیوسته است.

در قوانین مربوط به حمایت از آثار ادبی و هنری دو نکته مهم است:

۱- مالکیت مادی و معنوی اثر هنری متعلق به کسی است که آن «اثر» را ساخته یا پدید آورده و به آن جسمیت یا موجودیت داده است. یعنی مثل بقیه‌ قوانین کشور‌های خارجی در ایران هم ایده و طرح، موردحمایت نیست. بلکه تنها «اثر» موردحمایت است. پس باید حواسمان باشد اگر ایده یا طرحی را به کسی می‌گوییم و او می‌رود و از روی آن اثر هنری‌ای را می‌سازد کار خلافی نکرده. چون هیچ‌کس نمی‌تواند مالک یک طرح و ایده‌ی هنری باشد. اما اگر یک اثر داشته باشید، حتی اگر به فرض، ایده‌ آن را شخص دیگری به شما داده باشد، دیگر کسی نمی‌تواند بدون اجازه‌ شما از روی اثرتان در اثر هنری‌ای که بعد از شما پدیدآورده کپی یا اقتباس یا استفاده کند؛ و حتی اگر اجازه‌ شما را هم گرفت باید در ابتدای رمان، فیلم، موسیقی یا در بخشی از نقاشی یا مجسمه خودش، نام شما را به عنوان پدیدآورنده‌ اثری که از روی آن کپی یا اقتباس کرده بیاورد. چون حقوق معنوی یک اثر -مثل حق قید نام پدیدآورتده- به هیچ وجه قابل انتقال به شخص دیگری نیست.

۲-نکته‌ بعدی این است که فرقی نمی‌کند اقتباس یا کپی یا استفاده از تمام یا بخشی از اثر شما باشد. در هر صورت قانون، هم در ایران و هم خارج، از شما حمایت می‌کند.

خوشبختانه سال هاست که در ایران رشته‌ مالکیت فکری به دانشکده‌های حقوق راه یافته و صد‌ها نفر از آن فارغ‌التحصیل شده‌اند. پس اگر هنرمند هستید بدانید که در ایران در حمایت از حقوق مالکیت فکری هم قانون داریم و هم متخصص.

 

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->