اعلام ساعت کاری ادارات از ۱۶ فروردین قیمت سکه از ۱۰۲ میلیون تومان عبور کرد (۱۲ فروردین ۱۴۰۴) افزایش مصرف بنزین در کشور | آیا بنزین گران می‌شود؟ مشهد، دومین مصرف‌کننده سوخت هوایی در کشور | افزایش جایگاه‌های عرضه سوخت در مشهد افزایش مصرف بنزین کشور به ۱۴۴ میلیون لیتر در نوروز ۱۴۰۴ بورس در آخرین روز کاری در تعطیلات نوروزی گل کاشت | رشد بیش از ۳۲ هزار واحدی شاخص کل (۱۰ فروردین ۱۴۰۴) حداقل حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۴ مشخص شد قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۱۰ فروردین ۱۴۰۴) | دلار از نیمه کانال ۱۰۴ هزار تومان فراتر رفت نرخ طلا در مشهد کاهش یافت (۱۰ فروردین ۱۴۰۴) نظر هوش مصنوعی در خصوص اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۴ موافقت بانک مرکزی با افزایش سقف وام مسکن افزایش ۵ درصدی مصرف بنزین در خراسان‌رضوی طی تعطیلات نوروزی تا امروز (۱۰ فروردین ۱۴۰۴) پیش‌بینی قیمت ارز و دلار (یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴) پیش بینی بورس (یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴)| بازار صعودی می‌ماند؟ برگزاری نماز باشکوه عید سعید فطر در گلزار شهدای بهشت رضا‌(ع) مشهد مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی همزمان با عید فطر آغاز می‌شود (۹ فروردین ۱۴۰۴) مشهد دارنده نخستین گواهی «شهر دوستدار آب» ایران از یونسکو | تنش آبی همچنان در مشهد ادامه دارد قیمت بلیت پرواز تهران به مشهد در آستانه عید سعید فطر و روز طبیعت ۱۴۰۴ اعلام حمایت وزارت اقتصاد از بورس در ۱۴۰۴ وزیر نفت: مصرف روزانه بنزین در سفر‌های نوروزی ۸ درصد رشد داشته است زمان معاملات صندوق‌های طلا افزایش می‌یابد + جزئیات دردسرهای متری‌فروشی مسکن از عدم قانون تا نبود تضمین سکه از ۱۰۰ میلیون تومان عبور کرد (۹ فروردین ۱۴۰۴) تردید در بورس | گزارش وضعیت بازار سهام (۹ فروردین ۱۴۰۴) احتمال تداوم اجرای طرح کالابرگ | استقبال ۵۴ میلیون ایرانی از کالابرگ الکترونیکی قیمت جهانی طلا در مدار صعود (۹ فروردین ۱۴۰۴) خبر مهم برای سهامداران | افزایش دامنه نوسان در دستور کار مدیران بورسی قیمت دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۹ فروردین ۱۴۰۴) | دلار در نیمه کانال ۱۰۴ هزار تومان
سرخط خبرها

اقتصاد آب و رویکرد‌هایی برای آینده

  • کد خبر: ۸۹۵۸۷
  • ۰۶ آذر ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۸
اقتصاد آب و رویکرد‌هایی برای آینده
رضا کربلایی - تحلیلگر مسائل اقتصادی

تنش آبی شهر‌ها در روز‌های گذشته شدت گرفته است و ضرورت ملی ایجاب می‌کند که بحران آب در کشور بسیار جدی گرفته شود. از منظر اقتصادی، با ناترازی بین منابع و مصارف آبی کشور روبه‌رو هستیم و دامن‌زدن به مطالبات منطقه‌ای فقط به پیچیده‌ترشدن ماجرا می‌افزاید.

ما در رویارویی با بحران آب در طول سال‌های گذشته خطا‌های زیادی داشته‌ایم و آثار همین خطای سیاست‌گذاری اکنون نمایان شده است تا جایی که سطح مطالبات شهروندان طیف وسیعی از مخالفت‌ها با انتقال آب میان حوزه‌های آب‌ریز، تأکید بر حقابه‌ها و آب‌رسانی به روستا‌ها و شهر‌های دور از مرکز را دربرمی‌گیرد و درحال تبدیل‌شدن به معمایی اجتماعی‌واقتصادی است.

واقعیت این است که ایران کشوری واقع‌شده در اقلیم خشک و نیمه‌خشک است و منابع آب زیرزمینی در اثر برداشت‌های بی‌رویه ناشی از الگوی ناقص توسعه بخش‌های مختلف اقتصادی به‌ویژه در عرصه کشاورزی و صنعت دیگر کفاف نیاز‌ها را نمی‌دهد و حتی پیامد‌های زیست‌محیطی ازجمله تهدید حیات تالاب‌ها و رودخانه‌ها را به بار آورده است.

از سوی دیگر، تمرکز دولت و مجلس در ریل‌گذاری اقتصاد آب بر عرضه هرچه بیشتر آب بوده و همین روند باعث شده است کمتر به بهینه‌سازی مصرف آب و اصلاح حکمرانی اقتصاد آب توجه شود و نتیجه آن قرارگرفتن شهر‌ها و روستا‌ها در وضعیت تنش شدید آبی است.

ورای این ماجرا، سیاست‌های سال‌های گذشته مبنی بر سازگاری آبی با شرایط اقلیمی کشور هم خروجی مطلوبی نداشته است و بیم آن می‌رود در صورت ادامه روند کنونی مصرف و اصلاح‌نشدن حکمرانی اقتصاد آب در سال‌های پیش‌رو، سطح نزاع و درگیری بر سر آب تشدید شود.

از سوی دیگر ثابت شده که جلسات کارگروه‌ها و کمیته‌های ویژه در دولت و مجلس و دستگاه‌های اجرایی هم نتیجه مطلوب نداشته و در وضعیت کنونی سطح تنش به مدیریت حوزه‌های آب‌ریز به‌ویژه در فلات مرکزی و دیگر حوزه‌ها ازجمله شرق کشور کشیده شده است.

برون‌رفت از این بحران نیازمند تدبیر ملی برای جلوگیری از وقوع پدیده ورشکستگی آبی و اصلاح حکمرانی آب با تکیه بر گفتگو‌های ملی بین ارکان حاکمیت و مردم و تلاش برای مهار بحران مصرف بی‌رویه آب است.

کاهش میزان مصرف آب در کشوری که هم منابع آب زیرزمینی آن تضعیف شده و هم با پدیده خشک‌سالی روبه‌رو است، نیازمند برنامه‌ای ملی، جامع و شفاف با تکیه بر سرمایه‌گذاری‌های پایدار است.

چه اینکه قسمت عمده مصرف آب در بخش کشاورزی ایران مبتنی بر روش غرقابی و الگوی سنتی است و در بخش صنایع هم آشکار شده است صنایع آب‌بر در نقاطی متمرکز شده‌اند که کمبود آب پیش‌بینی‌پذیر بوده است.

اقتصاد آب ایران بیمار است و به درمان جدی نیاز دارد؛ برای همین تا دیر نشده است باید فکری کرد و جلو وخامت بیماری آبی را گرفت. مجلس و دولت ابتدا باید درک صحیح و تصویری روشن از بحران آب داشته باشند و به‌جای تجویز نسخه‌های موقت و تزریق دارو‌های مسکن، به‌سمت جراحی اقتصاد بیمار آب بروند.

اشتباه است اگر مسئولی در دولت و مجلس فکر کند که حل بحران آب در کوتاه‌مدت با تکیه بر مطالبات منطقه‌ای و محلی ممکن است. در گام نخست باید از دمیدن در کوره تنش آبی خودداری و از تجربه جهانی برای اصلاح حکمرانی آب با رویکرد مصرف بهینه استفاده کنیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->