به گزارش شهرآرانیوز، دکتر نیما فتاحی با بیان اینکه یکی از شایعترین علل مرگ و میر در ایران و جهان سرطان است اظهار کرد: بسیاری از انواع سرطانها اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شوند به راحتی قابل درمان بوده و میتوان از رشد و پیشرفت آنها جلوگیری کرد.
وی مهمترین اقداماتی را که برای کاهش مرگ و میر ناشی از سرطانها میتوان انجام داد شامل پیشگیری از ابتلا و غربالگری جمعیت ذکر کرد و افزود: سرطانها هم علت ژنتیکی و هم علت اکتسابی (محیطی) دارند که علت اکتسابی قسمت عمده آن به سبک زندگی فرد بستگی دارد که این سبک زندگی با اصلاح یا تغییرعادتها قابل تغییر است و اگر اصلاح شود، میتواند از بروزخیلی از سرطانها جلوگیری کند.
این پزشک عنوان کرد: در مرحله پیشگیری اولین شرط مهم، ورزش منظم در طول هفته است که در تحقیقات ثابت شده که میتواند در پیشگیری از سرطان نقش موثر داشته باشد.
وی ادامه داد: در رژیمهای غذایی باید تا جای امکان مصرف گوشت قرمز را کم و ماهی را به جای آن افزایش داد وهمچنین مصرف میوه و سبزیجات را افزایش داده و مصرف فست فودها را کم کرد.
فتاحی، با بیان اینکه داشتن وزن مناسب نیز تا حدود زیادی میتواند از ابتلا به سرطان جلوگیری کند، بیان کرد: مصرف الکل، سیگار، تنباکو و پیپ از جمله فاکتورهای خطرناک در ابتلا به سرطان است، به عنوان مثال سرطان مثانه که یکی از موارد شایع مرگ و میر دراثر سرطان در آقایان است، بر اثر مصرف سیگار در آقایان به وجود میآید.
این پزشک کردستانی افزود: کمتر در معرض قرار گرفتن آفتاب میتواند به شدت ریسک ابتلا به سرطان پوست را کاهش دهد. رفتارهای پرخطر مانند تزریق مواد مخدر و استفاده از سرنگ مشترک ریسک ابتلا به هپاتیت و در نهایت ابتلا به سرطان کبد را افزایش میدهد.
به گفته وی برای دونوع از سرطانها واکسن وجود دارد؛ سرطان کبد که با واکسن هپاتیت ب که در دوره نوزادی تزریق میشود و نیز سرطان دهانه رحم که با واکسن گارداسیل در سنین بالای ۱۵ سال در خانمها تزریق میشود و از سرطان دهانه رحم که یکی از عوامل ایجاد کننده ویروس پاپیلوم است جلوگیری میکند.
دکتر فتاحی گفت: رایجترین سرطانهایی که به وسیله غربالگری در مراحل اولیه قابل شناسایی هستند و میتوان از پیشرفت آنها جلوگیری کرد شامل روده، ریه، دهانه رحم و سینه است.
وی ادامه داد: در سرطان روده برای افراد بالاتر از ۵۰ سال به سه روش غربالگری انجام میگیرد و در صورتی که فرد در خانواده سابقه سرطان روده داشته باشد در سنین پایینتر این غربالگریها آغاز میشود.
فتاحی این سه روش را این گونه تشریح کرد و افزود: کولونوسکوپی که هر ۱۰ سال یکبار آن را باید تکرار کرد، سیگمواندوسکوپی که بخش انتهایی روده را بررسی میکند، و هر ۵ سال یکبار باید تکرار شود، تست مدفوع که در این تست خون مخفی را در مدفوع بررسی میکنند و سالیانه باید انجام گیرد که اگر این تست مدفوع مثبت باشد باید کولونوسکوپی انجام گیرد.
وی عنوان کرد: در افرادی که سیگاری سنگین هستند در سنین ۷۵-۵۵ سالگی از سی تی اسکن ریه برای بررسی سرطان ریه در آنها استفاده میشود.
این پزشک عمومی عنوان کرد: سرطان سینه که از مهمترین علل مرگ و میر در خانمها میباشد، برای غربالگری آن میتوان از ماموگرافی که یک نوع عکسبرداری رادیولوژی است و درسنین ۴۰-۶۵ سالگی باید انجام گیرد، استفاده و توصیه میشود که خانمهای ۶۰-۴۰ سال هر سال باید ماموگرافی انجام دهند و از ۶۰ سالگی به بالا هر دوسال یکبار باید ماموگرافی انجام دهند، اما در سنین زیر ۴۰ سال در صورتی که در خانواده فردی با سابقه سرطان سینه وجود داشته باشد، از این روشهای تصویربرداری برای غربالگری استفاده میشود.
وی عنوان کرد: نوع دیگری از سرطان که قابلیت غربالگری دارد سرطان دهانه رحم است که از طریق تست پاپ اسمیر غربالگری آن انجام میشود که از ۲۱ سالگی شروع میشود و توصیه میگردد از ۳۰-۲۱ سالگی هر سه سال یکبار انجام گیرد و از ۶۵-۳۰ سالگی هر ۵ سال یکبار انجام گیرد.
منبع: ایسنا