به گزارش شهرآرانیوز؛ بررسی محتوای مذاکرات وین نشان میدهد که ایران بسته پیشنهادی یعنی دو پیش نویس خود را براساس برجام در سال ۲۰۱۵ و قطعنامه ۲۲۳۱ تنظیم کرده و ضمن رفع اشکالات مدنظر خود، آنها را به میز مذاکره آورده است؛ این در حالی است که طرفهای اروپایی مذاکره مدعی هستند ایران خواستههای جدیدی به وین آورده است.
اما اطلاعات و شواهد موجود نشان میدهد که تیم مذاکره کننده ایرانی، تنها نقصهای موجود در برجام را که عامل کسب نکردن منفعت ایران از توافقهای پیشین بود، در پیش نویس اصلاح کرده است.
مذاکره کنندگان ایرانی بر مبنا قرار دادن توافقات پیشین برای رفع نواقص موجود تأکید دارند، اما برخی طرفها تمایل دارند مطالبات جدید آنها در قالب آنچه پیش از این «برجام پلاس» خوانده میشد، در مذاکرات مطرح شود. تا کنون تأکید طرف ایرانی بر چهارچوب اعلامی، باعث شده است هیچ موضوعی فراتر از برجام در مذاکرات اخیر مطرح نشود. تلاش اروپا برای عبور از برجام و افزودن مطالبات جدید مورد خواست آمریکا همان موضوعی است که باعث کند شدن روند مذاکرات شده است، حال آنکه پیش از این، مقامات ارشد ایران تأکید کرده بودند که توافق جدیدی با کشورهای ۴+۱ در کار نخواهد بود.
اصرار اروپا بر ایجاد مبنای جدید در مذاکرات، باعث چالش در مذاکرات وین شده است؛ چالشی که طرفهای اروپایی تلاش میکنند پیش نویسهای منطبق بر توافقهای قبلی ارائه شده توسط ایران را عامل آن معرفی کنند.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان، روز گذشته در نشست خبری با اصحاب رسانه درباره روند پیشرفت مذاکرات هستهای وین و تشریح جزئیات بسته پیشنهادی ایران به طرف غربی برجام، گفت: در وین با اراده جدی وارد شده ایم و شاید طرف مقابل اساسا انتظار نداشت با رویکردی که توافق خوب در کمترین زمان ممکن به دست بیاید، متون آماده مکتوب به آنها بدهیم. همه آنچه در این متون نوشته شده بود، مبتنی بر برجام و پیش نویس ۶ دور قبل بود. براساس سیاست دولت، تمرکز اصلی و قطعی ما رفع تحریم هاست و بندهای رفع تحریم را در پیش نویس جدید که مبتنی بر پیش نویس قبلی است، ارائه کردیم.
تا موقعی که منافع لغو تحریمی حاصل نشود، نمیتوان درباره بندهای دیگر اظهارنظر کرد. میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات برجامی در وین، نیز در واکنش به این سخنان خطیب زاده، در پیامی توئیتری نوشت: از نظر من، لحن این اظهار نظرات نشان میدهد که فضا برای مذاکرات بیشتر وجود دارد. همان طور که بارها به همه شرکای خود در مذاکرات وین گفته ام، فقط با صبر میتوانیم به زبان مشترک برسیم. بیایید از نتیجه گیریهای عجولانه پرهیز کنیم.
محمدکاظم انبارلویی، عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی، نیز درباره چشم انداز دور هفتم مذاکرات هستهای وین به «فردانیوز» گفت: ایران در مذاکره با ۱+۴ بر یک محور مشخص تأکید میکند؛ اینکه همه تحریمها باید برداشته و تضمین هم از سوی غربیها داده شود تا در صورت هرگونه توافقی، باز هم شاهد بدعهدی آنها نباشیم. ما یک بار این مسیر را طی کرده و دیده ایم که غربیها به تعهداتشان پایبند نیستند و این در حالی است که اتفاقا ایران تمام تعهداتش را اجرایی کرده است؛ بنابراین از یک سوراخ دوبار گزیده نمیشویم و این بار باید تضمین بدهند. وی افزود: اگر غربیها خواهان حل مسئله هستند باید پیشنهادهای ایران را بپذیرند؛ درغیراین صورت ما مسیر خنثی سازی تحریمها را ادامه میدهیم.
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل بین المللی، نیز در گفتگو با «ایسنا»، درباره چشم انداز آتی مذاکرات هستهای وین گفت: برخلاف جوسازی رسانههای خارجی، مذاکرات هنوز شکست نخورده است. ایران پیشنهادهایی کرده و منتظر است که طرفهای دیگر هم نظراتشان را بیان کنند. جو اصلی مذاکرات معقول و منطقی پیش میرود و اکنون زود است که درباره آن قضاوت کنیم. مذاکرات بسیار سخت است و دستیابی به توافق بسیار دشوار و زمان بر؛ زیرا دو طرف حداکثر خواسته هایشان را روی میز گذاشته اند.
همچنین عبد الباری عطوان، تحلیلگر جهان عرب، در بخشی از یادداشت تحلیلی خود درباره دور هفتم مذاکرات هستهای وین در «رأی الیوم» نوشت: از نظر بسیاری از تحلیلگران، چه مذاکرات موفقیت آمیز باشد و چه به بن بست برسد، ایران تا کنون برنده بزرگی است، زیرا در صورت همراهی با شروط ایران درخصوص رفع کامل تحریم ها، ۲۰۰ میلیارد دلار از اموال بلوکه شده اش به خزانه و صادرات نفتی آن به بازارهای جهانی بازمی گردد و در عین حال، برنامههای موشکی و پهپادی ایران و نقش منطقهای اش در خاورمیانه و نیز جهان، توسعه مییابد.