معاون اجرایی رئیس جمهور: تکمیل کریدورهای ریلی اولویت دولت چهاردهم است سند آمایش سرزمینی نیاز به بازنگری دارد پیش بینی قیمت ارز و دلار (سه‌شنبه ۴ دی ۱۴۰۳) پیش بینی قیمت سکه و طلا (سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳) پیش بینی بورس (سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳) | صعود ادامه دارد؟ سود ۱۵۰ برابری قاچاقچیان سوخت در آب‌های بین المللی وزیر راه: توسعه کشور از مسیر دریا می‌گذرد سازمان مدیریت صنعتی بیست و ششمین همایش عرصه یادگیری مدیران منابع انسانی را در مشهد مقدس برگزار می کند کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در پی احیای پدیده ۱۴ نفر در بورس، به پرداخت ۲۲۰۰ میلیارد ریال جزای نقدی محکوم شدند | شگرد متهمان چه بود؟ سقف قیمت برای واردات خودرو صفر برداشته شد؟ وزیر اقتصاد: نگفتم کف دلار ۷۳هزار تومان است قیمت امروز خودرو‌های خارجی (۳ دی ۱۴۰۳) | تیگو ۸ پرومکس ۳۵ میلیون تومان ریخت صنعتگران در انتظار جبران خسارت قطع انرژی براساس قانون بهبود فضای کسب و کار افت قیمت خودرو‌های داخلی ادامه یافت (۳ دی ۱۴۰۳) | ساینا دوگانه‌سوز ۵۴۰ میلیون تومان شد لیست محصولات ممنوعه برای صادرات در سال ۱۴۰۴ اعلام شد آغاز عرضه دلار و درهم در دبی و تهران | شروع قدرتمند بازارساز (۳ دی ۱۴۰۳) سودای بورس برای فتح قله جدید | گزارش وضعیت بازار سهام (۳ دی ۱۴۰۳) دلیل ناترازی انرژی در کشور چیست؟ | گاز به نیروگاه‌ها نمی‌رسد علت قطعی‌های نامنظم برق در مشهد چیست؟ | چرا برق برخی مناطق اصلاً قطع نمی‌شود؟ افزایش نرخ طلا و سکه در مشهد (۳ دی ۱۴۰۳) | نیم‌سکه یک میلیون تومان گران شد! زمان ثبت سفارش خرید عرضه اولیه امروز مشخص شد (۳ دی ۱۴۰۳) | حداکثر ۴ میلیون ریال برای خرید عرضه اولیه دزاگرس نیاز است قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۳ دی ۱۴۰۳) | جهش دلار به کانال ۷۷ هزار تومان ویدئو | وزیر اقتصاد قیمت دلار را مشخص کرد سهام اولین شرکت دانش‌بنیان شنبه آینده (۸ دی ۱۴۰۳) عرضه اولیه می‌شود | چقدر نقدینگی کنار بگذاریم؟ حراج سکه ضرب ۱۴۰۳ مرکز مبادله امروز برگزار می‌شود (۳ دی ۱۴۰۳) صدور ۹ هزار میلیارد تومان برگه تشخیص مالیاتی برای تراکنش‌های بانکی مشکوک فروش ۸ محصول ایران خودرو ویژه دی ماه ۱۴۰۳ + جزئیات قیمت میوه و صیفی‌جات (۳ دی ۱۴۰۳) | سیب امروز در مشهد چند؟
سرخط خبرها

گران‌شدن بنزین شوک بود

  • کد خبر: ۹۲۶۲
  • ۲۶ آبان ۱۳۹۸ - ۰۸:۵۳
گران‌شدن بنزین شوک بود
گفتگو با ابراهیم فیاض، جامعه‌شناس، درباره گران‌شدن بنزین، شیوه اطلاع‌رسانی آن و اعتراض‌های مردم
رادمنش| ابراهیم فیاض، جامعه‌شناس، از تغییر ناگهانی قیمت بنزین شوکه شده است. موضوعی که بتواند جامعه‌شناسی را که مویش را در رصد اعتراضات جامعه و بحران‌هایش سپید کرده است شوکه کند، برای مردم عادی ولتاژ بسیار بالاتری دارد. هر چند تند (به معنای سریع) صحبت کردن از ویژگی‌های بیانی فیاض است، اما به نظر می‌رسید در طول مصاحبه‌ای که با او داشتیم، با سرعتی بیش از حد معمولش کلمات را پشت سر هم می‌چیند و این ریتم تا پایان از نفس نیفتاد. با او درباره شیوه اطلاع‌رسانی دولت در موضوع گران‌شدن بنزین و پیامد‌های پس از آن و پیش‌درآمدهایش صحبت کردیم که می‌توانید در ادامه بخوانید.

آقای دکتر، شما با نحوه اطلاع‌رسانی در موضوع گران‌شدن بنزین از طرف دولت موافق هستید و اگر نه، فکر می‌کنید چه شیوه‌ای بهتر بود؟
نه متأسفانه. شوک بود. خود من بی‌اطلاع بودم و وقتی نیمه شب رفتم بنزین بزنم از صفی که دیدم شوکه شدم. وقتی رفتم خانه فهمیدم بنزین را گران و سهمیه‌بندی کرده‌اند. آدم واقعا مشکوک می‌شود، طوری است که انگار می‌خواهند شوکی به جامعه وارد کنند. الان هم می‌بینیم همه دارند خودشان را مبرا می‌کنند. تشخیص مصلحت گفت ما نیستیم، مجلس که مهم‌ترین نقش را باید داشته باشد، اعتراض کرده است. آیت‌ا... صافی‌گلپایگانی هم گفته دولت این طرح را لغو کند. اینکه در این وضعیت سرما و زمستان، بنزین به‌صورت ناگهانی گران شد، در خور تأمل است. آن هم نه ۵۰۰ تومان که ۲۰۰۰ تومان. می‌توانستند به‌صورت پلکانی قیمت را بالا ببرند. مثلا ۵۰۰ تومان الان می‌بردند بالا، ۵۰۰ تومان شب عید. یک نکته مهم این است که مردم نیامدند کارت‌های بنزینشان را بگیرند و ۷۰۰ هزار کارت سوخت در اداره‌های پست مانده است. وسیله نقلیه عمومی هم به اندازه کافی نداریم. این‌ها نشان می‌دهد که بحران‌های ما بحران‌های عمیقی است. ما فقط خیابان و شهر ساخته‌ایم. آقایان فکر نکرده‌اند. مقوله انرژی و گران‌شدن آن یکی از مقوله‌های امنیتی در جهان است. غرب به شدت به دنبال این است که هیچ‌وقت این اتفاق نیفتد و در پاییز نفت گران نشود. بعد می‌بینیم ایران که صاحب نفت و پالایشگاه است، برعکس عمل می‌کند. چند سال قیمت بنزین را ثابت نگه داشته‌اند و حالا یک‌دفعه برده‌اند بالا. این وضعیت ممکن است بحران ایجاد کند، تورم هم نمی‌دانم چه می‌شود.

فکر می‌کنید نارضایتی برخی مردم فقط ناشی از گرانی است یا نادیده انگاشته شدن هم تأثیر داشته است؟
همیشه همین‌طور است. مردم ما بزرگ‌اند. شاید ترسیده‌اند مردم هجوم ببرند به پمپ‌بنزین‌ها. خواسته‌اند یک‌باره اعلام و شوک وارد کنند، حالا نمی‌دانستند این شوک را که وارد کنند، معلوم نیست کی تمام بشود. ممکن است ادامه پیدا کند، مثل همین برف و راه‌بندان که دیروز در تهران شوک روی شوک وارد کرده است. اکنون من مضطرب هستم که دخترم کی به خانه می‌رسد، این‌ها شوک نیست؟ دیگر آرامشی می‌ماند؟ متأسفانه با این نوع سیاست‌گذاری، احساس ناامنی به مردم دست می‌دهد.

نکته دیگر درباره اعتراض‌های پیش آمده این است که آیا اقشاری از مردم راه‌های اعتراض مسالمت‌آمیز را یاد گرفته‌اند یا واکنش آن‌ها نسبت به شرایط متفاوت است؟
در ایران اعتراضات تراکمی می‌رود بالا. الان یارانه قشر متوسط را دارند قطع می‌کنند و اولین سؤال برای قشر متوسط که یارانه‌اش قطع می‌شود و آن را بدون اجازه‌اش به قشر پایین می‌دهند، این است که قصه چه می‌شود؟ رسانه‌های روسیه هم شوکه شده بودند و می‌گفتند بنزین در ایران ۳ برابر شده است.

در کشور‌های دیگر و در زمان بروز نارضایتی‌های عمومی، واکنش مردم چگونه است؟
آن‌ها هیچ‌وقت این‌طور بنزین را گران نمی‌کنند. در بحران که این کار را نمی‌کنند. چندشب پیش وزیر نیرو می‌گفت، قرار است برف سنگینی در شمال بیاید و آماده باشید، بعد همان موقع بنزین را گران کرده‌اند. در سرمای شدید که خودرو‌ها در راه مانده‌اند، اگر کارت‌سوخت هم نداشته باشند چه اتفاقی رخ می‌دهد؟ نتیجه‌اش را می‌بینید. چون دولت کمبود بودجه دارد و می‌خواهد شلاقی جبران کند.

در دوره آقای احمدی‌نژاد هم این اتفاق افتاد و بنزین یک‌باره چند برابر شد، فکر می‌کنید آن اتفاق شوک نبود؟
آن هم شوک بود و مگر کم شوک وارد کرد و دیدید چه بر سر مردم آمد. به نظر من قصه این‌ها همین کمبود بودجه برای سال آینده است. ما هم دچار بحران هستیم، اما راهش این نیست که یک‌دفعه این‌قدر بنزین بالا برود. جالب است که قشر‌های میلیاردر مثل پزشک‌ها و بازیکنان فوتبال مالیات نمی‌دهند و این بودجه را دارند از مردم عادی می‌گیرند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->