کانون مهم و اثرگذار خانواده پایگاه اصلی تربیت فرزند و در نهایت رشد و بالندگی جامعه است، مسئلهای که در اجتماع اسلامی و برای شهروند دینی از جایگاه ویژهای برخوردار است و البته که همجواری در کنار عالم آل محمد (ص) این توقع را بیش از پیش نشان میدهد. از این رو، پرورش قرآنی یکی از مسائلی است که باید به آن توجه خاص داشت.
آیات قرآن به اهمیت پرورشیافتگان در مکتب این کتاب آسمانی اشاره میکند. برای نمونه، در آیات پایانی سوره «فرقان» بندگان خداوند رحمان از حق تعالی میخواهند فرزندانشان پیشوا و سرمشق انسانهای شایسته باشند، اما به هر حال زمینه فراهم شدن و رسیدن به این خواسته و دعا به ۳ رکن نیاز دارد: خانواده شایسته، رعایت حقوق کودک و شناخت وظیفه از سوی فرزند.
به عبارت دیگر، تعلیم و تربیت قرآنی کودک مهمترین حق اوست که بر دوش والدین قرار دارد. یعنی آموزش و درسآموزی از ارکان تعلیم و تربیت است که به طور قطعی مهمترین درسها از نظر بزرگان دین، آموختن قرآن است.
با نگاه به آیههای قرآنی متوجه میشویم موظفیم تعلیم و تربیت خود را بر مبنای این کتاب الهی پیش ببریم تا هم خود و هم فرزندانمان در بستر قرآن سرمشق باشیم. آیات نورانی قرآن هرکدام یک گنجینه برای تربیت خود و فرزندان است و البته که اگر خودمان اینگونه تربیت شویم، کودک ما هم به همین شیوه پرورش مییابد.
بنابراین، اگر فرزندانمان را بر اساس تعالیم قرآنی آموزش دهیم، خانوادهای معنوی و روحانی خواهیم داشت. از این رو، به خانوادهها تأکید شده است روزانه در زندگی خود قرائت قرآن را مدنظر قرار دهند. به طور مثال از یک سوره مانند «یس» یا از ابتدا یا انتهای قرآن به این امر مهم بپردازند.
بیشک، آغاز کار قرآنآموزی با قرائت روزانه و صحیح خواندن است که باید مورد توجه خانوادهها قرار بگیرد تا کار را در معارف، مبانی و تعلیم و تربیت قرآنی بهدرستی دنبال کنند و بتوانند در عرصه قرائت و حفظ آیات بستر مناسبی ایجاد کنند.
راهکاری که برای توجه بیشتر خانوادهها به قرائت تخصصی و حفظ قرآن کریم میتوان پیشنهاد داد این است که والدین با روشی مناسب کودکان را به بحث قرآنی علاقهمند کنند. البته این امر اول از خودشان شروع میشود.
یعنی پدر و مادر ابتدا باید علاقهمندیشان را به این مسئله مهم نشان دهند و در میدان عمل باشند تا بچهها هم علاقهمند شوند.
به نظرم، یکی از راههای خوب برای قرآنی شدن خانوادهها شرکت در جلسات قرآن است. به این نکته هم توجه کنیم که والدین باید در کنار آن، دعا کنند و از خدا بخواهند بچههایشان در این مسیر قرآنی موفق باشند و مورد عنایت امام زمان (عج) قرار بگیرند تا برای جامعه خود آیندهدار و آیندهساز باشند.