پیشرفت فیزیکی ۱۵ درصدی احداث رینگ سلامت بوستان بجمهن مشهد شهرداری مشهد ۴ نیروگاه خورشیدی احداث می‌کند استقرار نیرو‌ها و تجهیزات خدمات شهری همزمان با شروع بارندگی در مشهد امسال مشهد به صورت ویژه به استقبال دهه کرامت می‌رود | خیابان امام رضایی‌ها نقطه عطف برنامه‌های دهه کرامت ۱۴۰۳ است+ فیلم باران بهاری هوای کلانشهر مشهد را پاک کرد (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) اعلام برنامه‌های صدا وسیمای خراسان رضوی جهت برگزاری دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی اعمال قانون ۱۷۴۹ دستگاه خودرو حادثه ساز در مشهد | ۵۹ دستگاه خودرو متخلف توقیف شدند (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) خودرو پراید در صدر جدول خودرو‌های آلاینده مشهد قرار دارد ترافیک پر حجم مشهد در مسیر حوزه‌های امتحانی کنکور سراسری ۱۴۰۳ (۶ اردیبهشت۱۴۰۳) ساعت کار مترو مشهد در روز برگزاری کنکور تغییر کرد (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) بارش باران بهاری درجاده‌های خراسان رضوی | مه‌گرفتگی در محور درگز-قوچان (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) رونمایی از پوستر برگزاری دومین رویداد اهدای جایزه ملی جوانی جمعیت سامانه شمس برای ثبت ایده‌های شهری راه‌اندازی می‌شود شورای شهر مشهد تحقیق و تفحص از مساجد تخریب شده منطقه ثامن را کلید زد شهرداری مشهدمقدس به عنوان دبیرخانه کمیته خلاقیت و نوآوری کلانشهر‌ها فعالیت خواهد کرد ۱۴۵ میلیارد تومان مطالبات مراکز طرف‌قرارداد تأمین‌اجتماعی خراسان‌رضوی پرداخت شد شهروند خبرنگار | درخواست کاهش ایستگاه‌های اتوبوسرانی در محدوده میدان فردوسی تا میدان استقلال مشهد + پاسخ علت دود غلیظ در مترو مشهد چه بود؟ برنامه‌ریزی شهرداری مشهد برای حمایت از خلاقیت و نوآوری
سرخط خبرها

قلب شهر

  • کد خبر: ۹۶۱۷۹
  • ۲۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۸
قلب شهر
سعید عصری نوروزی - کارشناس ارشد جامعه شناسی و فعال مدیریت شهری

امروزه باتوجه به گسترش زندگی شهرنشینی «هویت شهری» را می‌توان قلب تپنده هر شهر برشمرد. هویت شهری همان ذهنیت و استنباط ساکنان شهر از محسوسات و ادراکاتی است که به محیط انتزاعی شهر می‌دهند و از آن می‌گیرند. از این رو یکی از مسائل مهمی که نبودش مدیریت شهری را با مشکلات اقتصادی و اجتماعی مواجه می‌کند، همین هویت شهری یکپارچه است که از هویت کالبدی و هویت انسانی تشکیل شده است.

هویت کالبدی شهر متشکل از عناصر تاریخی، مذهبی، محیطی و طبیعی شهر است و هویت انسانی به شهروندان، نژاد، زبان، هنر، آداب ورسوم، پوشش و ... شهر اطلاق می‌شود. در این بین از مهم‌ترین عوامل مطرح در هویت کالبدی شهرها، نماد‌ها (ترکیبی از احجام و اشکال هندسی پایدار، هم خوان و زیبا) و نشانه‌ها (ساختار فضایی و مناظر) هستند. برای همین طراحی المان‌های هویت بخش از جمله موارد ضروری برای احیا و بازسازی هر شهری است.

گسترش روزافزون این ناهماهنگی مناظر -که امروزه بر فضای شهر‌های ما حکم فرماست- باعث پدید آمدن سیمایی نامطلوب و محیطی نامأنوس برای ساکنان شده و همه ابعاد زندگی اجتماعی و زیست محیطی آنان را تحت الشعاع خود قرارداده است. باید از خودمان و مسئولان بپرسیم چرا درحالی که ما دارای سبک شهرسازی و معماری ویژه خود در سطح جهانی هستیم، مدیریت شهری این چنین در برابر مدرنیته و شیفتگی به مظاهر غیربومی منفعل است و نسبت به بازشناسی هویت گذشته و امروزین خود و تعریف به روز آن اقدام نمی‌کند؟

باید پذیرفت که ارتقا و تقویت هویت شهری، حس تعلق به شهر و افزایش سرمایه گذاری اقتصادی، ارتقای امنیت اجتماعی، رعایت حقوق شهروندان، اداره شهر به دست مردم و تسهیل در مدیریت شهری را موجب می‌شود. از دیگر موارد مهم هویت کالبدی شهر، حفظ میراث فرهنگی مردم آن شهر است که با رشد فزاینده شهر‌ها مورد بی توجهی و اغفال قرار گرفته است و همه روزه شاهد ازبین رفتن بخشی از آن هستیم.

از طرفی با قبول شهر به عنوان موجودی زنده، دیگر نمی‌توان تنها به بعد کالبدی و ظاهری آن نگریست، بلکه هویت انسانی شهر نیز که در آن انسان به عنوان محور اصلی تلقی می‌شود، از اهمیت خاص خود برخوردار است. شناسایی و قدردانی از مفاخر، فرهیختگان، افراد تأثیرگذار سیاسی، اجتماعی و علمی و معرفی آنان به عموم شهروندان و نیز تعیین روز خاص برای شهر‌ها در تقویم سالیانه برای معرفی آن به سایر کشور‌ها و عقد خواهرخواندگی با سایر شهر‌های مطرح فرهنگی و اقتصادی، گسترش ارتباطات بین المللی و شرکت در جشنواره‌های مختلف کشوری و برون مرزی می‌تواند حوزه انسانی هویت شهری را برجسته کند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->