شکایت از بوی نامطبوع خودرو‌های تخلیه زباله حوالی پارک خورشید مشهد تکمیل خط انتقال متمرکز آب از شوریجه به مشهد تا پایان تابستان سال ۱۴۰۴ جشنواره «طعم و رنگ پاییزی مشهد» با استقبال گرم شهروندان در حال برگزاری است + فیلم اضافه‌شدن ۱۲ هکتار فضای سبز به سرانه شهری با انتقال زندان مرکزی مشهد شهردار مشهدمقدس: پروژه کلیدی پارکینگ میدان شهدا (توحید) به‌زودی به بهره‌برداری می‌رسد هوای کلانشهر مشهد امروز سالم است (۱۵ آبان ۱۴۰۳) طرح «طاهرین»، الگویی برای سبک زندگی معنوی و اصلاح نگرش شهروندان مشهدی | فعالیت ۲۰۰ داوطلب در این طرح توضیحات شهردار مشهد درباره پروژه مشترک آستان قدس رضوی و مدیریت شهری (۱۴ آبان ۱۴۰۳) بهره‌برداری از فاز اول پروژه اتصال بولوار امام‌خمینی (ره) به بولوار نماز مشهد در دهه فجر ۱۴۰۳ شهروندخبرنگار | درخواست ایجاد ایستگاه‌های دوچرخه اشتراکی در بولوار هدایت مشهد + پاسخ برپایی بازار سیار صنایع دستی بانوان کارآفرین در مشهد (۱۴ آبان ۱۴۰۳) بهره‌برداری از هفت طرح عمرانی در محدوده حرم مطهر رضوی در آینده‌ای نزدیک خدمات‌رسانی فرودگاه مشهد به حدود ۵ میلیون زائر رضوی در نیمه‌ نخست سال ۱۴۰۳ هوای کلانشهر مشهد برای دومین روز پیاپی «آلوده» است (۱۴ آبان ۱۴۰۳) درباره کوچه «مسجد رانندگان» در خیابان امام‌رضا(ع) مشهد | حکایت «رانندگان» و کوچه‌ای پشت چهنو اجرای ۶۱۷ پروژه طی سه سال در منطقه پنج شهرداری مشهد شهردار مشهد: برای تمام حوزه‌های کلان مشهد پروژه داریم اختصاص زمین صدهکتاری برای زندان جدید مشهد | شهردار مشهد از انتقال زندان به خارج شهر خبر داد
سرخط خبرها

قلب شهر

  • کد خبر: ۹۶۱۷۹
  • ۲۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۸
قلب شهر
سعید عصری نوروزی - کارشناس ارشد جامعه شناسی و فعال مدیریت شهری

امروزه باتوجه به گسترش زندگی شهرنشینی «هویت شهری» را می‌توان قلب تپنده هر شهر برشمرد. هویت شهری همان ذهنیت و استنباط ساکنان شهر از محسوسات و ادراکاتی است که به محیط انتزاعی شهر می‌دهند و از آن می‌گیرند. از این رو یکی از مسائل مهمی که نبودش مدیریت شهری را با مشکلات اقتصادی و اجتماعی مواجه می‌کند، همین هویت شهری یکپارچه است که از هویت کالبدی و هویت انسانی تشکیل شده است.

هویت کالبدی شهر متشکل از عناصر تاریخی، مذهبی، محیطی و طبیعی شهر است و هویت انسانی به شهروندان، نژاد، زبان، هنر، آداب ورسوم، پوشش و ... شهر اطلاق می‌شود. در این بین از مهم‌ترین عوامل مطرح در هویت کالبدی شهرها، نماد‌ها (ترکیبی از احجام و اشکال هندسی پایدار، هم خوان و زیبا) و نشانه‌ها (ساختار فضایی و مناظر) هستند. برای همین طراحی المان‌های هویت بخش از جمله موارد ضروری برای احیا و بازسازی هر شهری است.

گسترش روزافزون این ناهماهنگی مناظر -که امروزه بر فضای شهر‌های ما حکم فرماست- باعث پدید آمدن سیمایی نامطلوب و محیطی نامأنوس برای ساکنان شده و همه ابعاد زندگی اجتماعی و زیست محیطی آنان را تحت الشعاع خود قرارداده است. باید از خودمان و مسئولان بپرسیم چرا درحالی که ما دارای سبک شهرسازی و معماری ویژه خود در سطح جهانی هستیم، مدیریت شهری این چنین در برابر مدرنیته و شیفتگی به مظاهر غیربومی منفعل است و نسبت به بازشناسی هویت گذشته و امروزین خود و تعریف به روز آن اقدام نمی‌کند؟

باید پذیرفت که ارتقا و تقویت هویت شهری، حس تعلق به شهر و افزایش سرمایه گذاری اقتصادی، ارتقای امنیت اجتماعی، رعایت حقوق شهروندان، اداره شهر به دست مردم و تسهیل در مدیریت شهری را موجب می‌شود. از دیگر موارد مهم هویت کالبدی شهر، حفظ میراث فرهنگی مردم آن شهر است که با رشد فزاینده شهر‌ها مورد بی توجهی و اغفال قرار گرفته است و همه روزه شاهد ازبین رفتن بخشی از آن هستیم.

از طرفی با قبول شهر به عنوان موجودی زنده، دیگر نمی‌توان تنها به بعد کالبدی و ظاهری آن نگریست، بلکه هویت انسانی شهر نیز که در آن انسان به عنوان محور اصلی تلقی می‌شود، از اهمیت خاص خود برخوردار است. شناسایی و قدردانی از مفاخر، فرهیختگان، افراد تأثیرگذار سیاسی، اجتماعی و علمی و معرفی آنان به عموم شهروندان و نیز تعیین روز خاص برای شهر‌ها در تقویم سالیانه برای معرفی آن به سایر کشور‌ها و عقد خواهرخواندگی با سایر شهر‌های مطرح فرهنگی و اقتصادی، گسترش ارتباطات بین المللی و شرکت در جشنواره‌های مختلف کشوری و برون مرزی می‌تواند حوزه انسانی هویت شهری را برجسته کند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->