سعیده ساجدی نیا - هوا خیلی سرد بود؛ شاید درجه حرارت خیلی پایین نبود، اما سوز بدی داشت. صدای تیلیکتیلیک استخوانهایت را میشنیدی! خانم و آقای سرایدار مثل همیشه در حال کلنجار رفتن برای روشن کردن بخاری بودند. بوی نفت همهجا را گرفته بود. من و زهرا کنار دیوارهای یخزده همدیگر را بغل کرده بودیم که کمی گرم شویم. پسربچهها، اما بیشتر با «ها... ها...» کردن به دستهایشان خودشان را سرگرم کرده بودند! بالاخره با روشن شدن بخاری همان صدای ترسناک همیشگی آمد و شعلههای هراسان آتش زبانه کشید. حالا سالها از آن زمان میگذرد، اما هوا که سرد میشود، کابوس شعلههای آتش و آن صدای مهیب مهدکودک هنوز در ذهنم تداعی میشود...» دغدغه این شهروند فقط نمونهای است از نگرانیهای امروز پدر و مادرها درباره ایمنی مهدکودکها و مدارس که موضوع آن هر سال در رسانهها تکرار میشودو پشت پدر و مادرهای دانشآموزان را میلرزاند. همچنان که مادر دانشآموزی در ناحیه تبادکان که بخاری کلاس درس دخترش با نفت روشن میشود، میگوید: چشمم به بخاری روشن توی کلاس دخترم که میافتد جانم آتش میگیرد. همیشه به دخترم میسپارم نزدیک بخاری نرود. همین دغدغهها کافی است تا ما نیز بار دیگر به این دغدغه بپردازیم.
۳۰ درصد مهدکودکها با سیستم پکیج گرم شده اند
جـایـگـزیــن کردن پکیج به جای بخاری در مهدکودکهای استان با محوریت مشهد، خبر مهمی است که معاون اجتماعی سازمان بهزیستی خراسان رضوی در این باره میدهد.
دکتر غلامحسین حق دادی با اشاره به فعالیت بیش از ۱۳۰۰ مهد کودک در استان که نیمی از آنها در مشهد و روستاهای اطراف آن دایرند، میگوید: همه ساله بعد از شروع به کار مهدها در آغاز سال تحصیلی، اکیپهای نظارتیای برای سیستمهای گرمایشی تشکیل میشود که نظارت بر وضعیت موجود مهدها از وظایف آن هاست. بر این اساس از ابتدای مهر ۹۸ تا کنون حدود ۸۰ درصد مهدها بازدید ایمنی شده اند و سایر مهدکودکها نیز نهایت تا ۱۵آذرماه بررسی میشوند و تذکرات لازم به مدیران داده میشود.
او ادامه میدهد: از سال گذشته با توجه به استانداردهای سازمانهای مختلف به این نتیجه رسیده ایم که برای گرمایش مهدکودکها از سیستم پکیج استفاده شود. این موضوع امسال تصویب شد و اکنون در برخی مهدهای فعال در نقاط برخوردار شهری سیستم پکیج راه اندازی شده است؛ برخی مهدها هم از ابتدا مجهز به این شیوه گرمایشی بوده اند. حتی مقرر شده است که مهدکودکهای نقاط کم برخوردار، یا مهدهایی که از نظر بنیه مالی ضعیف ترند به تدریج پکیج را جایگزین بخاریها کنند.
به گفته حق دادی، اکنون سیستم گرمایشی ۳۰ درصد مهدکودک ها، پکیج است، اما دیگر مهدها با بخاریهای گازسوز گرم میشوند و استفاده از این بخاریها نیز با لولههای کوتاه و کاملا ایمن و استاندارد شرکت گاز انجام میشود. همچنین محافظت از بخاری و حفاظ لازم برای آن نیز پیش بینی شده است. با این حال، شرایط مطلوب برای بهزیستی این است که حداکثر تا ۳ سال آینده، تمام مهدکودکهای مشهد و نهایت تا ۵سال آینده حتی مهدهای روستاها و حاشیه شهر به پکیج گازسوز مجهز شوند تا دغدغههای ایمنی به حداقل برسد.
واحدهای بدون پکیج اجاره نمیشوند
معاون بهزیستی استان همچنین در واکنش به مدیرانی که به بهانه واحدهای استیجاری از تجهیز مهدها به پکیج خودداری میکنند، میگوید: طبق برآوردها میانگین هزینهای که این تجهیز به دنبال دارد، ۴۰ میلیون تومان است که البته بسته به وسعت مهدکودکها کم و زیاد میشود، اما باید به مالکان این واحدها گفت چنانچه برای نصب پکیج اقدام و همراهی نکنند، امکان اجاره ملکشان را به مهدها از دست میدهند و اگر میخواهند قراردادها تمدید شود، باید مدیران و این مصوبه را حمایت کنند.
مجوز مهدکودکها به شرط «پکیج» تمدید میشود
بر اساس گزارش دکتر حق دادی، ممکن است مدیری پیش از مصوبه بهزیستی، مجوز فعالیت خود را تمدید کرده باشد، اما به طور کلی از این پس یکی از شروط اعطای مجوز برای ایجاد مهدکودک، دارای پکیج بودن ساختمان هاست و برای مهدهای فعال نیز چنانچه به موعد تمدید زمان مجوز نزدیک شوند و مراجعه کنند، باید این قید رعایت تا مجوزشان تمدید شود، در غیر این صورت امکان فعالیت نخواهند داشت. به گفته او تأکید و الزام سازمان بهزیستی برای تجهیز مهدکودکها به سیستم گرمایشی پکیج در حالی صورت میپذیرد که بسیاری از خانهها همچنان با بخاری گرم میشوند و این تصمیم گیری برای ارتقای بهداشت و افزایش ایمنی مهدها به عنوان محلهای نگهداری و مراقبت از کودکان با استانداردهای روز دنیا بوده است.
نیاز ۲۰۰ میلیاردی برای تجهیز تمام مدارس به سیستم پکیج
در همین رابطه، مدیرکل آموزش و پـــــرورش خراسانرضوی نیز از ایمن سازی مدارس در آستانه کاهش دما و آغاز بارندگیها خبر میدهد. قاسمعلی خدابنده میگوید: با توجه به اینکه سرمای هوا زودتر از موعد فرارسید، به همه مدیران مدارس اعلام شد که بخاریها را روشن کنند. به محض شروع سرما، موارد ایمنی مربوط به بخاریها و لولههای آن و دودکشهای روی پشت بامها بررسی میشوند و مدیران مدارس باید روی این مسائل حساسیت داشته باشند و سرایداران لولهها را بازدید کنند.
تقریبا دیگر بخاری ناایمن نداریم
خدابنده به ایمن شدن سیستمهای گرمایشی و بخاریها در خراسان رضوی اشاره میکند و میگوید: اکنون تقریبا در استان سیستم گرمایشی ناایمن نداریم، حتی بخاریهای نفتی در معدود نقاط بدون گازکشی ایمن هستند.
خدابنده با بیان اینکه «بخاریهای ایمن حتی اگر اتفاقی رخ دهد، آتش نمیگیرند»، توضیح میدهد: از ۲ سال اخیر ایمن سازی سیستمهای گرمایشی شروع شده است و اکنون تمام مدارس استان یا بخاری گازسوز دارند، یا به بخاریهای نفتی ایمن مجهز شده اند و خطری برای دانش آموزان وجود ندارد. همچنین تلاش شده است که مدارس جدید با بیشترین حد ایمنی و مطابق با تأییدیههای سازمان آتش نشانی ساخته شوند.
جمعآوری ۱۳۰۰ بخاری نفتی از مدارس استان
ساخت مدارس جدید مطابق با استانداردهای ایمنی، خبری است که مدیرکل سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان رضوی نیز آن را تأیید میکند و میگوید: تمامی مدارس نوساز طبق آخرین آیین نامههای اجرایی و مهندسی و نیز با استانداردسازی سیستمهای گرمایشی به بهره برداری میرسد؛ ضمن اینکه هر مدرسه نوساز دارای یک کلاس هوشمند با تمامی تجهیزات لازم و امکانات مورد نیاز است.
به گفته جاسم حسین پور تابستان امسال در مناطقی که از نعمت گاز برخوردار شده اند، بخاریهای نفتی را از ۱۳۰۰ کلاس درس جمع آوری کردیم و سیستم گرمایشی این کلاسها با صرف اعتبار بیست میلیاردتومانی به سیستم استاندارد حرارت مرکزی یعنی شوفاژ و پکیج مجهز شدند.
این مسئول در ادامه میگوید:بخاریهای نفتی را از مدارس حاشیه شهر و تبادکان جمع آوری کردیم و به این ترتیب در هیچ یک از مدارس شهر مشهد دیگر بخاری نفتی چکهای نداریم و بخاریهای گازی استاندارد جایگزین آنها شده اند. به دنبال آن هستیم که به تناسب اعتبارات تخصیصی، تمام مدارس استان به سیستم گرمایشی پکیج یا شوفاژ تجهیز شوند که برای این منظور، ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.