مرتضی محمدپور | شهرآرانیوز؛ «شفت»، «سفیلان»، «درودزن»، «چاهرحمان» و «شینآباد» روستاهایی هــستند کــه فـــاصله جغرافیاییشان از هم بسیار است، اما مردمان آن در یک تجربه مشخص، درد مشترکی در سینه دارند. هرکدام از این روستاها در ۲۵ سال گذشته صحنه وقوع تراژدیهای غمباری بودهاند که در آنها شعلههای آتش بهجای گرمابخشی به کلاسهای درس، بلای جان دانشآموزان شده و درمجموع ۶۸ کودک و نوجوان ایرانی را قربانی مصدومیتهای شدید ناشی از سوختگی کرده و حتی به کام مرگ برده است.
کارشناسان معتقدند که بدوناستثنا، استفاده از سامانههای گرمایشی قدیمی، علت اصلی استمرار وقوع حوادث مشابه در ایران است و بخاریهای نفتی هم متهم ردیف اول هستند و بر این اساس، با آغاز سال جدید تحصیلی و فصل سرما، جایگزینی این سامانههای گرمایشی فرسوده در خراسانرضوی، مشهد و بخشهای تابعه آن اهمیتی دوچندان پیدا کرده است.
طبق قانون، ادارات کل آموزشوپرورش در هر استان مسئول شناسایی کلاسهای غیراستاندارد و سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور هم متولی جایگزینی سامانههای گرمایشی فرسوده در کلاسهای درس است.
مدیرکل آموزشوپرورش خراسانرضوی در اینباره به خبرنگار شهرآرا گفت: موضوع بهسازی سامانههای گرمایشی فرسوده در مدارس استان نه از ماه جاری، بلکه از تابستان امسال در دستورکار قرار داشته و پس از تخصیص اعتبار ۵۰ میلیاردریالی به این سرفصل، روند جایگزینی بخاریهای نفتی فرسوده با بخاریهای گازی آغاز شده است.
به گفته سیدامیر شوشتری، پس از پاکسازی همه مدارس استان از بخاریهای فرسوده و نفتسوز، فقط تعداد اندکی از کلاسهای درس در مناطق دورافتاده و روستاهای توابع سرخس، درگز و صالحآباد باقی ماندهاند که بهعلت کانکسی یا چادریبودن، از لولهکشی گاز روستایی محروماند و به این ترتیب، امکان اجرای طرح بهسازی سامانههای گرمایشی مدارس اکنون برایشان مقدور نیست.
با این حال، سابقه وقوع آتشسوزیهای جانسوز در مدارس کشور هم نه مربوط به شهرهای بزرگ، بلکه همواره مربوط به همین مدارس روستایی بوده است که ثابت میکند محرومیت نباید توجیه قابلقبولی برای بهسازینشدن سامانههای گرمایشی در مدارس باشد.
بر این اساس، مدیرکل آموزشوپرورش خراسانرضوی نوید داد که بهدلیل تعامل ویژه این ادارهکل با شرکت گاز استان، بهموازات اینکه روستاهای دارای مدرسه در اولویت برنامههای جامع گازرسانی قرار میگیرند، تا پایان فصل سرما، کلاسهای چادری و کانکسی هم به نزدیکترین نقاط متصل به خط لوله گاز شهری انتقال پیدا کنند تا دانشآموزان بتوانند از سامانههای گرمایشی گازسوز و استاندارد استفاده کنند.
بیش از ۴۶ درصد از جمعیت استان را مشهدیها تشکیل میدهند، اما تعریف مشهدیها فراتر از ساکنان مناطق سیزدهگانه شهری است و حاشیهنشینان، شامل پهنههای هشتگانه پیرامونی شهر و ساکنان بخشهای احمدآباد، مرکزی و رضویه هم در سرشماری رسمی نفوس و مسکن کشور، شهروند مشهد به شمار میروند.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسانرضوی نیز پس از اینکه در نخستین روز آبان امسال از آغاز مرحله آخر طرح جایگزینی بخاریهای نفتی کاربراتوری در ۳۳۰ کلاس درس خبر داده بود، در گفتگو با شهرآرا از پایان موفقیتآمیز این طرح در مشهد، مناطق حاشیهای و بخشهای سهگانه آن گفت و تأکید کرد: سازمان بهینهسازی مصرف سوخت تا ابتدای سال تحصیلی جدید، چالشهایی در زمینه تأمین بودجه اجرای کامل طرح بهسازی سامانههای گرمایشی داشت، اما با تأمین اعتبار لازم، خوشبختانه امروز در وضعیتی هستیم که هیچ کلاس درسی در مشهد از بخاری نفتی استفاده نمیکند و حدود ۶ هزار مدرسه در مشهد میزبان سامانه حرارت مرکزی، سامانه گرمایش برقی و همچنین شوفاژ یا پکیج دیواری هستند.