هشدار هواشناسی درباره آلودگی هوای مشهد در روز‌های دوشنبه و سه‌شنبه (۳ و ۴ دی ۱۴۰۳) سهم مردم از هزینه‌های درمان بین ۳۰ تا ۵۰ درصد است | بدهی ۹۴ هزار میلیارد تومانی وزارت بهداشت زن معتاد مدعی شد: قابله نوزادم را بعد زایمان دزدید «فاطمه» و «زهرا» پرتعدادترین نام دختران در ایران در حادثه سقوط هواپیما گردشگری در برزیل ۹ نفر کشته شدند+تصویر نابینایی ۹ نفر در بیمارستان چشم‌پزشکی نگاه| سه نفر از کادر درمان تعلیق شدند نشست «نقش قانون عفاف و حجاب در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی» در مشهد برگزار شد حجاب یک مسئله تمدنی و وجه تمایز ما با دنیای غرب است روماتیسم مفصلی ریسک بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد معاون دادستان مرکز خراسان رضوی: بیش از ۵۰ درصد طلاق‌ها ناشی از بی‌حجابی و بی‌بندوباری است ۱۵۰ دستگاه تلفن همراه سرقتی در مشهد کشف شد (۲ دی ۱۴۰۳) حق حبس در نکاح چیست و چه آثاری دارد؟ اصول رانندگی در زمان یخبندان و لغزندگی جاده | لغزندگی و رانندگی سقوط مرگبار بالگرد آمبولانس در ترکیه + فیلم عذرخواهی رئیس سازمان نظام پزشکی درخصوص حادثه نابیناشدن ۹ نفر در بیمارستانی در تهران تعداد پشت‌نوبتی‌های جهیزیه به صفر خواهد رسید مدارس کردستان فردا (۳ دی ۱۴۰۳) حضوری است آسیب‌دیدگان اجتماعی بیمه سلامت می‌شوند سالمندشدن جمعیت چه مشکلاتی به دنبال دارد؟ آیا خیار‌های توخالی برای خوردن بی‌خطر هستند؟ کمبود مدرسه در خیابان شهید آرمون مشهد و اطراف آن همچنان پابرجاست | روزنه‌های امید برای حل مشکل کمبود مدرسه هشدار سطح نارنجی سازمان هواشناسی برای مشهد و ۸ کلانشهر دیگر (۲ دی ۱۴۰۳) چگونه از کلاهبرداری‌ در خرید و فروش طلای آنلاین جلوگیری کنیم؟ رئیس‌کل دادگستری خراسان رضوی: مشکلات و تنگنا‌های موجود باید با کار جهادی و تلاش مضاعف رفع شود انجام ۷ هزار تست HIV و شناسایی هفت مورد جدید در مشهد ۵۲ درصد سالمندان را زنان تشکیل می‌دهند توجه وزارت ورزش به قاچاق مکمل‌ هشدار پلیس فتا درخصوص برخورد با سازندگان ویدئو‌های چالشی اینستاگرامی ۳۸ درصد فرهنگیان نیازمند مسکن هستند نزاع مرگبار در دورهمی خانوادگی + عکس وزیر آموزش و پرورش: امتحانات نهایی به هیچ وجه تعطیل نخواهد شد  ۹۶ درصد افراد در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال باسواد هستند
سرخط خبرها

رژیم غذایی؛ راه مقابله با غول سلیاک

  • کد خبر: ۹۷۷۴
  • ۰۳ آذر ۱۳۹۸ - ۰۶:۰۶
رژیم غذایی؛ راه مقابله با غول سلیاک
بررسی مشکلات بیماری سلیاک در گفتگو با یک متخصص گوارش
درباره این بیماری دکتر سیدعلی جعفری، فوق تخصص گوارش و کبد کودکان و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، پاسخ گوی پرسش‌های ماست.

آقای دکتر، در این بیماری چه اتفاقی برای بدن می‌افتد؟
ماده‌ای پروتئینی به نام گلوتن که در آرد گندم، جو و چاودار موجود است و البته میزانش در گندم و مشتقاتش بیشتر است، وقتی وارد رژیم غذایی می‌شود، یک واکنش ایمنی در بدن فردی که از لحاظ ژنتیکی مستعد سلیاک است، ایجاد و بدن او شروع به تخریب قسمت‌های مختلف‌ می‌کند.

سلیاک چگونه ایجاد می‌شود؟
استعداد ژنتیک آشکار و عامل ثانویه گلوتن باعث ایجاد این بیماری می‌شود. بیماری‌های خودایمن، بیماری‌های قرن و عصر حاضر است. مواردی همچون دیابت، بیماری التهابی روده، نارسایی غده فوق کلیه، کم کاری تیروئید و... که خودایمن است و در هرکدام عاملی باعث می‌شود سیستم ایمنی بدن علیه خود بدن کار کند. می‌توانیم بدن را به یک سرزمین تشبیه کنیم و سیستم ایمنی اش را به یک ارتش؛ در بیماری سلیاک، این ارتش علیه خود بدن طغیان کرده است؛ چیزی شبیه یک کودتا!

تشخیص بالینی سلیاک از چه زمانی ممکن است؟
این بیماری بعد از شش ماهگی، یعنی بعد از زمانی که نوزاد به جز شیر مادر، غذا‌های دیگر را هم استفاده می‌کند، آشکار می‌شود؛ به ویژه با مصرف غذا‌های جامد و نیمه جامد که پایه آن‌ها غلات و گندم است، مثل نشاسته، فرنی و ماکارونی که در سوپ بچه موجود است. با این حال گاه تشخیص سلیاک تا چهل و حتی پنجاه سالگی به تأخیر می‌افتد؛ بنابراین وقتی یکی از اعضای خانواده به آن مبتلا می‌شود، سایر اعضا نیز باید با غربالگری، از وجود احتمالی این بیماری در بدن خود آگاه شوند. علامت‌های این بیماری گسترده است؛ ازجمله اسهال، درد‌های شکمی و استفراغ‌های طولانی. ریشه برخی بیماری‌های کبدی، درد‌های عضلانی و اسکلتی، اختلال رشد در کودکان، نازایی زنان، تظاهرات پوستی که به طور معمول به اگزما و حساسیت نسبت داده می‌شود، می‌تواند سلیاک باشد. در این موارد حتما باید کودک یا فرد بزرگ سال به پزشک فوق تخصص گوارش مراجعه کند تا آزمایش‌های اولیه برای وی تجویز شود. بعداز مثبت شدن تست غربالگری باید به تشخیص کامل رسید که این کار با آندوسکوپی و ارزیابی آسیب شناسی روده باریک ممکن است.

آیا درمان قطعی وجود دارد؟
روش اصلی درمان این بیماری، حذف گلوتن از آرد گندم و جو و به عبارتی اصلاح رژیم غذایی و جایگزینی اش با آرد باقی غلات است. این بیماری به راحتی قابل تشخیص است. مشکل این است که محصولات بیماران سلیاکی به راحتی در اختیار آن‌ها نیست. درمان قطعی برای این بیماری هنوز وجود ندارد، اما می‌توان با رعایت رژیم غذایی، این بیماری را از بدن خارج کرد؛ البته با ادامه ندادن رژیم غذایی دوباره امکان ابتلا وجود دارد. اگر بیماری دیر تشخیص داده شود، ممکن است باعث تأخیر در رشد شود. کوتاهی قد، سوء جذب‌هایی که منجر به کمبود‌های ویتامین می‌شود و کمبود ویتامین «آ» که باعث تأثیر روی پوست و چشم می‌شود، از دیگر تبعات آن است. از بین رفتن پرز‌های معده، اختلال در جذب آهن و در بدترین حالت سرطان گوارش از عوارض بیماری درصورت عدم تشخیص و درمان آن است.

بیماران چگونه با این بیماری مواجه می‌شوند؟
وقتی به شخصی، بیماری اش را اعلام می‌کنیم، معمولا خودش از طریق فضای مجازی به دنبال افزایش اطلاعات می‌رود؛ بنابراین اطلاعات اولیه را همه دارند. اما اغلب والدین سؤالشان این است که فرزند آن‌ها تا کی باید این رژیم را رعایت کند. مدیریت یک فرزند سلیاکی خیلی سخت است؛ چون باید او را از خیلی از خوراکی‌ها
محروم کرد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->