انفجار کپسول گاز در کوره آجرپزی نیشابور (۱۹ دی ۱۴۰۳) واژگونی اتوبوس تهران مشهد در اتوبان بعثت|۱۶ نفر مصدوم شدند (۱۹ دی ۱۴۰۳) آغاز ثبت‌نام قطعی حج تمتع ۱۴۰۴ از امروز (۱۹ دی ۱۴۰۳) مروری بر زندگی دکتر ابوالقاسم بختیار، نخستین پزشک جراح ایرانی | روزگار غریب ابوالقاسم در زمان رانندگی حواستان باشد که حقی از دیگران به گردنتان نماند | با فرمان ناحقی نرانیم! واریز وام ۳۰ میلیون تومانی برای برخی از بازنشستگان تأمین اجتماعی (۱۹ دی ۱۴۰۳) آغاز توزیع ۴ داروی پژوهشکده گیاهان دارویی در داروخانه‌های کشور (۱۹ دی ۱۴۰۳) خطر ابتلا به ویروس «متاپنومای انسانی» وجود دارد بهسازی زیرساخت‌های جاده‌ای در راه‌های خراسان رضوی چرا همسان‌سازی حقوق بازنشستگان انجام نمی‌شود؟ (۱۹ دی ۱۴۰۳) ثبت ۲۲ هزار قلم شیء تاریخی خراسان رضوی در سامانه جام افزایش قیمت تجهیزات پزشکی تا ۷ برابر در سال ۱۴۰۴ هشدار مدیر کل دارو درباره مسئولان فنی غیرحضوری در شرکت‌های دارویی غربالگری سرطان پستان برای بانوان ۳۰ تا ۶۹ ساله در مراکز بهداشتی  آزادی ۲۴ زندانی از زندان مرکزی مشهد به مناسبت دهه بصیرت و مقاومت بازسازی صحنه جنایت جوانی که در نزاع خیابانی، فردی را کشت | جشن تولدی که به خون نشست وزیر علوم: برنامه‌ریزی برای حفظ و نگهداشت نخبگان از اولویت‌های وزارت علوم است فیش حقوقی دی‌ماه ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین‌اجتماعی و مستمری‌بگیران صادر شد + لینک سایت انتقاد از تعداد کم تخت‌های آی‌سی‌یو در بخش خصوصی پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی، امروز (چهارشنبه، ۱۹ دی ۱۴۰۳) | آغاز روند افزایش دما از فردا دارو بی‌سروصدا گران شد مینو محرز در گفت‌و‌گو با شهرآرانیوز: مردم نگران نباشند، ویروس چینی تبدیل به پاندمی نخواهد شد آیا ویروس جدید چینی وارد ایران شده است؟ (۱۹ دی ۱۴۰۳) خبر خوش شورای عالی انقلاب فرهنگی برای داوطلبان کنکور هشدار مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش در خصوص افزایش آمار سگ‌های ولگرد ردپای نه‌چندان‌کمرنگ کووید۱۹ در بین بیماری‌های عفونی | اعلام سازمان بهداشت جهانی درصورت همه‌گیری انسداد هزار و ۳۴۳ حلقه چاه غیرمجاز آب در خراسان رضوی طی ۹ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۳ با فواید محبوب ترین نوشیدنی جهان «چای سیاه» آشنا شوید عشق پوشالی، دختر نوجوان را کارتن‌خواب کرد خراسان رضوی ایستاده بر سکوی نخست فرونشست زمین! ورود سامانه بارشی جدید به کشور از هفته آینده (۱۹ دی ۱۴۰۳) رقم عیدی ۱۴۰۳ بازنشستگان کشوری، لشکری و تأمین‌اجتماعی چقدر خواهد بود؟
سرخط خبرها

ادب همسایگی و آداب هم‌جواری

  • کد خبر: ۹۸۸۹۹
  • ۲۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۴:۱۵
ادب همسایگی و آداب هم‌جواری
حجت‌الاسلام علی عدالتی مجد - دبیر کارگروه شعر و ادب حوزه علمیه خراسان، مسئول انجمن ادبی میرزا حبیب خراسانی

اینکه می‌گویند ادب، خرجی ندارد، اما همه‌چیز را می‌خرد یا اینکه «ادب با علم گیرد در دلت جای» سخن از مسئله مهمی است که در زندگی ما باید جاری باشد تا در نهایت، جامعه‌ای اخلاقی و روبه‌رشد داشته باشیم.

فرهنگ و هنر در یک زندگی اجتماعی و زیست فرهنگی و از جمله ادب و ادبیات، موضوعی است که باید بار‌ها درباره‌اش گفت و شنید. به‌ویژه ما به عنوان همسایه‌های امام رضا (ع) که مظهر علم و ادب پیامبر (ص) است، باید دست‌کم آراسته به سه نوع ادب باشیم:

ادب حضور و زیارت: این مهم خاص همه زائران به‌ویژه خراسانی‌ها و مشهدی‌هاست که با شناخت مقام امامت و ولایت، ترویج فرهنگ زیارت، طهارت روح و بدن، غسل زیارت داشتن، زیارتنامه خواندن و توجه به معنای آن، ذکر گفتن و صلوات فرستادن، دعا برای همه و قرائت قرآن هنگام حضور در حرم مطهر شکل می‌گیرد.

ادب همسایگی: هم‌جواری با امام رضا (ع) نیز دارای شرایطی است که یک شهروند مشهدی را از سایر افراد ممتاز می‌کند. این گزینه بااهمیت هم خلاصه می‌شود در شناخت و قدر دانستن برکت بزرگ زندگی، یعنی هم‌جواری و تبلیغ عملی فرهنگ، سیره و سبک زندگی امام هشتم (ع).

برای نمونه، در همسایه‌داری و رعایت حقوق همسایه‌ها و شهروندان رضوی باید امام‌رضایی بود و حواسمان باشد از ما رنجش خاطر نداشته باشند. البته توجه به تمیزی شهر امام رضا (ع) به عنوان پایتخت دل‌ها و ترویج و عمل بر اساس تفکر رضوی باید مدنظرمان باشد.

از سوی دیگر، همه‌جا امام هشتم (ع) را شاهد و ناظر اعمال و رفتار خود بدانیم و در مسائل فرهنگی و اجتماعی مانند نماز، حجاب، پاکدستی، نظافت، رعایت حق مردم، چشم‌پاکی و خیانت نکردن در امانت و کم‌کاری و کم‌فروشی دقت کنیم. همه‌جای مشهد را محل خدمت به زائران، و خودمان را خادم‌الرضا (ع) بدانیم.

ادب فرهنگی و هنری: باید سعی کنیم خودمان را شاگرد علم امام هشتم (ع) بدانیم و تلاش کنیم از این گفتار ایشان که «عالم آل محمد» لقب یافته است به‌خوبی و در تراز آن حضرت استفاده کنیم و جنبه‌های دانشی در تفکر و زندگی‌مان را از علم او بخوانیم، بدانیم و پیاده کنیم تا بتوانیم فرهنگ رضوی را به‌درستی تبلیغ کنیم.

به نظر می‌رسد باید برای ادبیات رضوی فعالیت کنیم و چاپ و نشر کتاب، شعر گفتن، حفظ و خوانش شعر‌ها و نوشتن و نشر خاطرات کرامت‌ها و داستان‌های حرم و تاریخ مشهد و مسائلی از این قبیل را ادامه دهیم.

بنابراین، ترویج فرهنگ و احادیث رضوی از هر طریق ممکن و با استفاده از فضای مجازی، بیان چهره‌به‌چهره و حضور در هیئت‌های مذهبی، ایجاد فضای مناسب برای ترویج گفتار حضرت رضا (ع) و تبدیل فرمایش‌های رضوی در قالب شعر و ادب و تشویق هنرمندان، شاعران، نویسندگان و اهل پژوهش به فعالیت در همه این بستر‌ها و زمینه‌ها که نیرو‌های نخبه و فرهیخته بتوانند روی سایر قشر‌ها اثر مثبت بگذارند ضرورت دارد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->