معصومه متین نژاد | شهرآرانیوز؛ براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیشترین سرایت سویه جدید کرونا، اومیکرون، دو روز قبل و سه روز پس از ظهور نشانههای بیماری است، یعنی درست زمانی که با لجاجت تمام اصرار داریم یک سرماخوردگی کوچک است و نباید زیاد جدیاش گرفت. شک نکنید! بخش زیادی از بحرانی که کشورمان امروز با قوت گرفتن موج ششم گرفتار آن شده، چنین رقم خورده است.
افزون بر این، سهلانگاری ما در برخورد با اومیکرون، فقط با این تصور خام که چندان خطرناک نیست و عوارض یا فوتیهای زیادی بر جا نمیگذارد، سبب شدهاست آمار فوتیهای روزانه یک بار دیگر سیر صعودی در پیش بگیرد. این سویه بهظاهر کمخطر در کشورهای اروپایی و آمریکا رکوردهای بیسابقهای تا مرز روزانه ۴ هزار نفر هم ثبت کرده است. برای همین، لازم است درباره این سویه جدید اطلاعات بیشتری کسب کنیم. (دادههای این اینفوگرافی در مصاحبه با دکتر بیتا میرزایی، معاون آموزش، فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی مشهد تهیه و تنظیم شدهاست)
نکته: اسهال، استفراغ، حالت تهوع، کاهش حس بویایی و چشایی، سرفه و تنگی نفس از دیگر نشانههای اومیکرون است، بهویژه در مرحله شدید بیماری.
نکته: مراجعه غیرضرور به آزمایشگاهها، رادیولوژیها و بیمارستانها بهئاندازه بیتوجهی در مراجعه به پزشک خطرآفرین است و نظام درمان را با مشکل روبهرو میکند.
اومیکرون سویه قالب کرونا در این روزهاست، اما همچنان سویه دلتا و دیگر سویههای کرونا را داریم.
۱۰ برابر
تعداد مبتلایان در اوج همگیری اومیکرون ممکن است تا ۱۰ برابر بیشتر از اوج پیک دلتا باشد.
۵۰-۴۰ درصد
در سویههای قبلی کرونا ۵۰-۴۰ درصد تستهای پیسیآر کاذب هستند. این آمار در سویه اومیکرن بسیار بالاتر است. پس هرگونه نشانهای از سرماخوردگی و حساسیت به معنای بروز اومیکرون خواهد بود.
۸۰ درصد
حس بویایی یا چشایی در ابتلا به سویه اومیکرون در مقایسه با دلتا حدود ۸۰ درصد کمتر درگیر میشود. اما گلودرد ۸ برابر بیشتر شیوع دارد.
یک تا ۴ روز
دوره کمون (برخورد با ویروس تا ظهور نشانههای بیماری) در سویه اومیکرون یک تا ۴ روز است. پس در هر صورتی، مراقبت و رعایت دستورهای بهداشتی ضرور است.
ایمنی کوتاهمدت
سویه اومیکرون با عبور از سیستم ایمنی بدن میتواند فرد را در مدت کوتاهی چندباره مبتلا کند حتی دوبار در یک ماه.
۵ روز
بیماران مبتلا به اومیکرون دستکم باید ۵ روز در محیطی مجزا قرنطینه باشند و در ۵ روز دوم در زمان تماس با دیگران باید از دو ماسک سهلایه یا ان ۹۵ استفاده کنند. همچنین حفظ فاصله اجتماعی ضروری است. (این دستورالعمل برای افراد شاغل است و بقیه باید همان ۱۵ روز را در قرنطینه باشند)
۱۵-۱۰ روز
۱۵-۱۰ روز پس از ظهور بیماری و بهبودی، امکان برگشت نشانههای بیماری وجود دارد. در این مرحله فرد ناقل نیست، اما اگر نشانههای بیماری شدید باشد، باید به پزشک مراجعه کرد.
۳ تا ۵ برابر
میزان انتشار خانوادگی اومیکرون ۳ تا ۵ برابر سویه دلتاست و هر فرد در برخوردهای روزمره میتواند تا ۱۰ نفر را مبتلا کند.
۶ تا ۱۰ برابر
قدرت سرایت اومیکرون ۶ تا ۱۰ برابر دلتاست.
%۵۰ خطر بستری در سویه اومیکرون
%۷۴ خطر بستری در آیسییو
%۹۰ خطر فوت، کمتر از سویه دلتاست.
اومیکرون بیشترین درگیری را در قسمتهای فوقانی دستگاه تنفسی مانند گلو و حلق ایجاد میکند.
انجام سیتی اسکن از ریه برای درگیریهای خفیف کرونا که بیمار به بستری نیاز ندارد ضروری نیست مگر آنکه پزشک تجویز کند.