در سالهای اخیر توجه به تولید و رفع موانع و مشکلات پیشروی کارآفرینان از دغدغههای مهم رهبر معظم انقلاب بوده است و معظمله در هر فرصتی، ضرورت این مسئله را گوشزد کردهاند.
دیدار مدام تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی با ایشان را که یکی از آنها بهتازگی روی داده است، باید از این زاویه بررسی کرد. در دیدار اخیر فعالان اقتصادی با رهبر معظم انقلاب، یکی از مطالباتی که آنها مطرح کردند، ضرورت مشارکت دادن بخش خصوصی در تصمیمسازیهای کلان اقتصادی بود. اما این مسئله چرا اهمیت دارد؟
واقعیت این است که براساس ماده ۲ قانون بهبود فضای کسبوکار، «دولت مکلف است در مراحل بررسی موضوعات مربوط به محیط کسبوکار برای اصلاح و تدوین مقررات و آییننامهها، نظر کتبی اتاقها و آن دسته از تشکلهای ذیربطی که عضو اتاقها نیستند، اعم از کارفرمایی و کارگری را درخواست و بررسی کند و هرگاه لازم دید، آنان را به جلسات تصمیم گیری دعوت نماید.»، اما در سالهای گذشته در عمل، این موضوع در تصمیمگیریها و اجرای آییننامهها لحاظ نشده و اگر هم نظر بخش خصوصی دریافت شده، در زمان اجرا به آن توجهی نشده است.
بدون تردید مشارکت بخش خصوصی بر تصمیمهای دولت و مجلس تأثیر مثبت خواهد گذاشت، اما متاسفانه در بسیاری از تصمیمگیریهای اقتصادی، با بخش خصوصی و فعالان اقتصادی مشورت نمیشود.
این امر در برخی مواقع مشکلات فراوانی را برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایجاد میکند. بیتوجهی به دیدگاههای بخش خصوصی هم خودش را بهصورت ایرادها و موانع متعدد در زمان اجرای قوانین و افزایش هزینه تمامشده تولید نشان میدهد؛ بهعنوان نمونه سال گذشته قیمت گاز بخش تولید بدون نظرخواهی از آنها افزایش یافت.
این مسئله سبب شده است اکنون واحدهای تولیدی با افزایش بیاندازه هزینههای گاز مصرفی خود مواجه باشند، درحالیکه اگر سال گذشته در زمان تصویب افزایش قیمت گاز، دیدگاههای بخش خصوصی لحاظ میشد، امروز تولید خراسانرضوی دچار این همه مشکل در تامین گاز خود نبود، از اینرو تاکید ما بر این است که نظر بخش خصوصی حتما باید در دستورالعملها و قانونگذاریها اعمال شود.
در دستورالعملها باید صنایع پاییندست و بالادست و کوچک و متوسط تا بزرگ حمایت شود تا یک قانون و یا بخشنامه سبب آسیبرسانی به بخشی از تولیدکنندگان نشود. تحقق این نکات، نیازمند دریافت دیدگاههای بخش خصوصی، پیش از هرگونه قانونگذاری است.