نیمی از آثار تاریخی استان در وضعیت اضطراری

مدیرکل میراث‌فرهنگی استان: برای مرمت سریع این بناها نیازمند مشارکت مردم و خیران هستیم

سعیده آل‌ابراهیم
روزنامه نگار
گزارش  روز
«با اعتبارات کمی که در اختیار داریم، فعلا اولویتمان رفع خطر از بناهای اضطراری است.» این را مدیرکل جدید میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان‌رضوی در پاسخ به شهرآرا می‌گوید؛ اما نکته اینجاست که با‌ وجود این اولویت، باز هم به گفته سیدجواد موسوی بیش از نیمی از آثار تاریخی استان نیازمند مرمت اضطراری هستند. به روایت آماری که مدیرکل میراث‌فرهنگی استان به شهرآرا ارائه کرده است «1670 اثر تاریخی در استان وجود دارد» و با یک حساب و کتاب معمولی باید گفت که بیش از هشتصد مورد از این آثار نیازمند رفع خطر هستند.
موسوی در گفت‌وگو با شهرآرا، با بیان اینکه از ۱۶۷۰ اثر تاریخ استان، ۲۵۴ اثر مرتبط با شهرستان مشهد و از این تعداد نیز ۶۸ اثر مربوط به خانه‌های تاریخی است، اظهار کرد: متأسفانه اعتبارات کم مرمت در برابر تعداد آثار و انجام وظیفه نکردن مالکان سازمانی و دولتی در حوزه مرمت آثار تحت‌اختیار خود، از دلایل مهم رسیدگی نشدن کامل به آثار تاریخی است.
وی با اشاره به اینکه امسال بیش از ۶۷ بنا در استان مرمت شده است، افزود: اعتبارات امسال هنوز تخصیص نیافته و به‌همین‌دلیل مقایسه اعتبارات امسال با سال گذشته، پس از انجام تخصیص استانی و ملی انجام‌پذیر است.


بازسازی آثار تاریخی به همت خیران
موسوی با اشاره به اندک بودن بودجه عمرانی برای مرمت آثار تاریخی، درباره راهکار پیش‌رو برای مرمت آثار تاریخی بیان کرد: در این زمینه نیازمند مشارکت و همراهی همه مردم هستیم و درا‌ین‌راستا، وزارت میراث‌فرهنگی، گروهی به عنوان انجمن خیران میراث‌فرهنگی ایجاد کرده که در نوع خود طرح جدیدی است و در قالب آن اختیاراتی به میراث‌فرهنگی استان‌ها داده می‌شود که بتوانند بازسازی برخی آثار تاریخی را به خیران واگذار کنند.
وی با بیان اینکه در خراسان‌رضوی نیز در حوزه میراث‌فرهنگی تعداد زیادی خیر داریم که پیش‌از‌این نیز اقداماتی انجام داده‌اند، گفت: اما اکنون این انجمن دستورالعمل کشوری دارد و براساس آن در استان‌ها تشکیل خواهد شد؛ ضمن اینکه در سال‌های گذشته بیش از سی خیر داشته‌ایم که در مرمت بیش از چهل اثر تاریخی اقدام به کمک کرده‌اند.
مدیرکل جدید میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان‌رضوی به بازسازی بقعه نجم‌‎الدین کبری با کمک‌های مردمی روستا، برج مقبره ریواده جغتای و‌... (که توسط کمک‌های خیران انجام شده است) بیان کرد: اکنون نیز ساختمان قدیمی بیمارستان امام‌رضا(ع)، خانه مجتهدی نیشابور، پل سالار رشتخوار و مسجد جامع نیشابور با کمک‌های خیران در حال مرمت است.
موسوی با اشاره به پایشی که در مشهد شروع شده است و پرونده آثار تاریخی ثبتی‌ را به‌روزرسانی می‌کند، بیان کرد: در‌واقع به‌عنوان بسته‌های سرمایه‌گذاری، با وزارتخانه و شهرداری‌های مربوط مکاتبه‌ای کرده‌ایم و پیشنهادی را به معاونت عمرانی استانداری ارائه داده‌ایم که در بافت طراحی شهری داشته باشند. از این طریق می‌توانیم از ظرفیت آن‌ها برای سرمایه‌گذاری در حوز‌ه‌های اقامتی یا تأسیسات گردشگری استفاده کنیم.

پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->