محمد کاملان
روزنامه نگار
گزارش خبری
پس از رونمایی از بسته سرمایه گذاری ۷۰هزارمیلیاردتومانی شهرداری در روز اول نمایشگاه فرصت های سرمایه گذاری، در دومین روز از این نمایشگاه با حضور استاندار خراسان رضوی، رئیس و اعضای شورای اسلامی شهر مشهد، شهردار مشهد و جمعی از مدیران شهری، دو قرارداد تأمین آب بیست وپنج ساله فضای سبز مشهد به ارزش 1500میلیارد تومان و مجتمع تجاری مسکونی ۱۸هزار متری عصمتیه به ارزش 3هزارمیلیارد تومان به صورت رسمی امضا و همچنین از صندوق پژوهش و فناوری مسکن رونمایی شد و این صندوق هم که مشهد تنهاکلان شهر عضو آن است، شروع به کار کرد.
تأمین پساب به مدت ۲۵سال برای آبیاری فضای سبز موضوعی بود که از حدود دو سال پیش در شهرداری پیگیری می شد تا اینکه بهمن ماه سال۱۴۰۲ شورای اسلامی شهر مشهد مجوز انعقاد قرارداد ۱۵۰۰میلیاردی تأمین پساب برای 25سال آینده را به شهرداری مشهد داد و پس از حدود یک سال رایزنی و پیگیری، سرانجام در روزهای پایانی اسفند پارسال، جزئیات این قرارداد در صحن علنی شورای اسلامی شهر مشهد تصویب شد و در دومین روز نمایشگاه سرمایه گذاری مشهد هم قرارداد شهرداری مشهد با شرکت «فراسان» برای تأمین پساب به مدت ۲۵سال به صورت رسمی امضا شد.
ضرورت تحقق کامل تفکیک آب شرب از غیرشرب
استاندار خراسان رضوی در مراسم امضای این قرارداد با تأکید بر اینکه بهره وری آب برای مشهد اولویت حیاتی است، گفت: از شورای اسلامی شهر، شهرداری و شرکت آبفا تشکر می کنم که با اجرای پروژه های مهم و زیرساختی، گام بلندی در مدیریت منابع آب برداشته اند. امروز در وضعیت دشوار کم آبی، ارتقای بهره وری آب نه تنها ضرورتی اجتناب ناپذیر، بلکه اولویتی حیاتی برای شهر است.
غلامحسین مظفری ادامه داد: باید با بهره گیری حداکثری از پساب در مصارفی مانند آبیاری فضای سبز، از وابستگی به منابع آب شرب فاصله بگیریم. منابع آبی محدود است و تفکیک شبکه آب شرب از غیرشرب اقدامی است که باید هرچه سریع تر محقق شود. اجرای این طرح چالش هایی دارد، اما الگوهای موفق جهانی نشان می دهد می توان با برنامه ریزی صحیح، سهم آب شرب در مصارف غیرضروری را به حداقل رساند.
وی در ادامه با تأکید بر ارائه این تجربه مشهد به دیگرشهرهای کشور افزود: در وضعیت کنونی که با تنش آبی روبه رو هستیم و ذخایر آبی بسیار اندک است، مدیریت هوشمندانه این سرمایه ارزشمند بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد. اقدامات انجام شده در راستای استفاده از پساب و بازچرخانی آب، نه تنها گامی روبه جلوست، بلکه باید به عنوان الگویی پایدار برای دیگرشهرها نیز مورد توجه قرار گیرد.
ایجاد منبع آبی پایدار برای آبیاری فضای سبز شهر
شهردار مشهد نیز در این مراسم گفت: مشهد با وجود قرارگرفتن در منطقه ای خشک، موفق شده است رتبه اول کشور در حوزه خدمات شهری و فضای سبز را به خود اختصاص دهد. چالش اصلی در سال های اخیر، تأمین آب برای حفظ و توسعه فضای سبز بوده است، اما با اقدامات نوآورانه، این شهر توانسته است در وضعیت کم آبی، پوشش گیاهی شهر را به شکل پایدار حفظ کند.
محمدرضا قلندرشریف با اشاره به اقدامات شهرداری برای تأمین آب فضای سبز شهر ادامه داد: از اقدامات برجسته مشهد، ایجاد شبکه جداسازی آب شرب از آب خام است که پیشرفت ۶۰درصدی دارد. در این زمینه پروژه های بزرگی مثل احداث تصفیه خانه و انعقاد قرارداد بیست وپنج ساله برای تأمین پایدار پساب در دست اجراست که زیرساخت اصلی انتقال این پساب از پرکندآباد به نمایشگاه در حال تکمیل است.
وی افزود: بر اساس این قرارداد یک ونیم همتی، تأمین پساب فضای سبز مشهد برای ۲۵سال آینده تضمین شده و هدف نهایی، کاهش وابستگی به منابع آب شرب است. البته در حال ساخت تصفیه خانه فاضلاب با هزینه سنگین هستیم و درخواست شهرداری از استانداری این است که همراهی کند تا پساب به صورت رایگان به مدیریت شهری تحویل داده شود.
حفظ فضای سبز مشهد با وجود تنش های دمایی شدید
رئیس شورای اسلامی شهر مشهد هم با بیان چالش های پیش روی فضای سبز مشهد تصریح کرد: مهم ترین چالش پیش روی فضای سبز مشهد، علاوه بر تأمین آب، رویارویی با تنش دمایی شدید، از منفی۲۰ تا مثبت۵۰ درجه سانتی گراد است و حفظ و توسعه فضای سبز در این وضعیت، حاصل تلاش بی وقفه مجموعه شهرداری، پشتیبانی و ریسک پذیری شورای اسلامی شهر در تصویب قراردادهای کلان و همکاری نهادهای استانی است.
مهدی ناصحی ادامه داد: موضوع دیگر، تأمین شصت واگن برای خط یک قطارشهری با اعتبار 10همت است که با حمایت استانداری و فرمانداری محقق شد و بدون این همکاری ها، اجرای چنین پروژه های زیرساختی امکان پذیر نبود.
تأسیس صندوق زمین و ساختمان، اولین بار در مشهد
رئیس کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی شهر مشهد نیز گفت: مدیریت شهری مشهد در دوره ششم، در ارائه خدمات پیشرو و تعریف مدل نوین اقتصادی پیشتاز بوده است. ما اولین شورا و شهرداری بودیم که تأسیس صندوق زمین و ساختمان را تصویب کردیم.
مجید دبیریان افزود: اکنون در کنار صندوق تأمین مالی جمعی و زمین ساختمان، صندوق پژوهش و فناوری مسکن را داریم که مدل جدیدی برای درآمد پایدار شهرداری ارائه می دهد. ما قرار است این تجربیات موفق را در قالب بسته ای جامع به دیگرشهرهای کشور ارائه دهیم .
تأمین آب فضای سبز مشهد برای 25 سال
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد نیز در حاشیه امضای قرارداد بیست وپنج ساله تأمین پساب برای فضای سبز از تلاش و پیگیری دوساله برای به سرانجام رساندن این قرارداد گفت و بیان کرد: محدودیت منابع آبی موضوعی است که تقریبا همه نقاط کشور با آن روبه رو هستند و مشهد نیز از این قاعده مستثنا نیست، ولی شهرداری مشهد با جذب سرمایه گذار توانسته است تا حد زیادی این مسئله را مدیریت کند و در این راستا، حدود نیمی از آب فضای سبز شهری برای ۲۵سال آینده از طریق تخصیص پساب تأمین خواهد شد و این اقدام از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی و پیش خرید شهرداری صورت پذیرفته و از نظر اقتصادی نیز بسیار مقرون به صرفه بوده است.
مهدی یعقوبی ادامه داد: این قرارداد که نخستین بار در کشور اجرا می شود و الگویی مناسب برای دیگرشهرهاست، بسیار پیچیده بوده و بیش از دو سال زمان برای نهایی سازی آن صرف شده و اکنون به مرحله اجرا رسیده است.
صندوق های تخصصی، بازوان توانمند مدیریت شهری
ایجاد صندوق های سرمایه گذاری در زمینه های مختلف یکی از راه های جدید تأمین منابع مالی برای شهرداری هاست و مشهد اولین کلان شهری بود که با مصوبات شورای اسلامی شهر وارد گود صندوق های سرمایه گذاری شد و دو صندوق سرمایه گذاری زمین و ساختمان، تأمین مالی جمعی و صندوق پژوهش و فناوری مسکن در معاونت اقتصادی شهرداری مشهد تشکیل شدند.
معاون شهردار و رئیس سازمان اقتصادی شهرداری مشهد در جریان رونمایی از صندوق پژوهش و فناوری مسکن درباره این موضوع بیان کرد: پارسال شورای اسلامی شهر مشهد تشکیل چهار صندوق را مصوب کرد که دو صندوق زمین و ساختمان، صندوق پژوهش و فناوری و تأمین مالی جمعی اولین بار در سطح کلان شهرهای کشور در مشهد تشکیل شد.
محمدهادی محمدی مقدم افزود: صندوق پژوهش و فناوری مسکن به عنوان صندوق تخصصی در حوزه مسکن و زیرساخت های مدیریت شهری، با مشارکت بخش خصوصی و رویکرد غیردولتی شکل گرفته است. هدف این صندوق، سامان دهی شرکت های دانش بنیان در حوزه مسکن است و به هدایت سرمایه ها به سمت سرمایه گذاری در مسکن کمک می کند و به جای غافل گیرشدن با ظهور فناوری های نوین، آن ها را به سمت مدیریت شهری سوق می دهد. این صندوق، اولین صندوق تخصصی مدیریت شهری است که با مشارکت وزارت راه و شهرداری ایجاد شده است.
قرارداد 3500میلیاردتومانی برای پروژه عصمتیه
در ادامه نیز قرارداد ساخت پروژه مشارکتی تجاری مسکونی عصمتیه که شورای اسلامی شهر دوم اردیبهشت پارسال اجازه انعقاد قرارداد آن را به شهرداری مشهد داده بود، به امضای سرمایه گذار و شهرداری مشهد رسید؛ پروژه ای که محمدی مقدم درباره آن بیان کرد: ارزش قرارداد پروژه عصمتیه حدود 3500میلیارد تومان است و ۱۸هزار متر و ۱۳۰هزار متر زیربناست و سهم الشرکه شهرداری از این قرارداد تکمیل باغ موزه دفاع مقدس توسط بخش خصوصی است.