برق‌دزدها زیر غلتک قانون

1200 دستگاه ماینر غیر مجاز در مشهد امحا شد

سعید جلائیان
 همکاری مردم، پشتیبانی مسئولان قضایی و تلاش کارکنان شرکت برق در مقابل یکی از عوامل ناترازی برق کشور روز گذشته سبب نابودی و امحای 1200‌دستگاه ماینر زیر چرخ خودروهای سنگین شد.
قطع شدن برق از دو روز در هفته، حالا، به قطعی روزانه رسیده است. در این روزهای گرم سال، احتمالا برای یک بازه زمانی کوتاه مدت باید هر روز شاهدقطع‌شدن برق باشیم. قطع شدن هایی که خسارت‌های زیادی به واحدهای صنعتی و خانگی وارد می کند. مسئولان دلیل این مشکل را «ناترازی بین تولیدو مصرف » می دانند و دستگاه های استخراج ارز دیجیتال یا همان ماینرها را یکی از عوامل اصلی تشدید این ناترازی معرفی می‌کنند. ماینرها دستگاه‌هایی هستند که از یک سو به شبکه برق و از سوی دیگر به یک کیف پول اینترنتی متصل می‌شوند. هر دستگاه ماینر، به‌طور میانگین، به اندازه مصرف سه خانواده برق مصرف می‌کند، آن هم در شرایطی که بیشتر دارندگان ماینر ،به یک دستگاه قانع نیستند و با ده ها دستگاه به کار استخراج ارز مشغول هستند. این در شرایطی است که حدود94 درصد از بیت کوین های جهان استخراج شده و رسیدن به بخشی از یک میلیون و 300‌هزار بیت‌کوین باقی مانده،مستلزم عبور از یک الگوریتم پیچیده و البته صرف برق و زمان بیشتر است.در مقابل سوءاستفاده افراد سودجویی که دود کارشان به چشم مردم و صنعت کشور می رود، مسئولان شرکت توزیع برق مشهد و مسئولان قضایی ایستاده اند.مردم هم امسال با توجه به کمبودهادر شبکه برق و مشوق‌هایی که در نظر گرفته شده است، بیشتر از سال‌های گذشته با مسئولان همکاری دارند.
دعوت مسئولان شرکت برق از مسئولان قضایی و خبرنگاران برای حضور در سومین مرحله از امحای ماینرهای کشف‌شده، تلاشی از سوی مدیران این شرکت بود تا درباره تأثیر دستگاه‌های استخراج ارز دیجیتال بر ناترازی برق روشنگری کنند و به سودجویان هشدار دهند. سودجویانی که امیددارند با پرداخت 80‌تا‌100 میلیون تومان و خرید ماینر به سود سرشاری برسند،باید به این نکته توجه کنند که ممکن است به جای دستیابی به بیت‌کوین،با لو رفتن ماینرشان سرمایه آن‌هابه اصطلاح «لیکوید » شود و از بین برود،درست مثل اتفاقی که دیروز برای صدها نفر دیگر افتاد؛ افرادی که ماینرهای آن‌ها زیر چرخ فولادین یک غلتک له شد.


 مصرف برق هر ماینر، معادل 3 خانواده
مدیرعامل شرکت توزیع برق مشهد که میزبان این مراسم بود با اشاره به تأثیر ماینرهای کشف شده به خبرنگاران توضیح داد: برق‌های غیرمجاز و دستگاه ماینر از اصلی ترین دلایل افزایش مصرف برق هستند؛ مصرفی بی‌رویه‌ای که امروز برای برخورد با آن جدی هستیم.نمونه این جدیت را در جمع آوری6 هزار و 500 ماینر مشاهده کردیم.ماینرهایی که طی سه مرحله امحا از بین رفتند؛ دستگاه‌هایی که هر کدام از آن ها به طور میانگین سه کیلو وات برق، معادل مصرف روزانه سه خانوار مشهدی، برق مصرف می‌کردند.
14 هزار و 200 دستگاه ماینر تا کنون در مشهد کشف و امحا شده است؛دستگاه‌هایی که عبدالوحید مهدوی‌نیا با اشاره به آن‌ها افزود: در سال های گذشته، ماینرها  بیشتر با  رصد  کنتورهای برق شناسایی می شدند، اما امسال بیشتر کشفیات از طریق گزارش‌های مردمی بوده است. این همکاری به شدت افزایش پیدا کرده است،به طوری که ما در طی سه ماه نخست سال با کشف پانصد دستگاه به اندازه نیمی از دستگاه‌های کشف‌شده در سال 1403 ، ماینر کشف و ضبط کرده ایم؛ دستگاه‌هایی که ا گر امروز بودند، مصرف برق آن ها از‌39 مگاوات عبور می کرد. ما قدر این همکاری را می دانیم و برای تشویق شهروندان به ادامه این روند، پاداشی در نظر گرفته ایم؛ پاداشی که برای رسیدن به آن ،شهروندان می توانند در صورت مشاهده ماینر فقط آدرس محل را به شماره30005121 پیامک کنند. ما در ازای این پیامک و خبر، حدا کثر ظرف یک هفته،برای هر ماینر غیرمجاز، بسته به قدرت دستگاه، بین یک تا 200‌میلیون تومان پاداش پرداخت خواهیم کرد.


ماینرهایی که زود لو می روند
مجری شناسایی و جمع آوری برق‌های غیرمجاز و رمزارز و کاهش تلفات شرکت برق مشهد، در حاشیه مراسم امحا به خبرنگار ما توضیح داد: از دو سال قبل که برخوردبا ماینرهای غیرمجاز تشدید شد و قوانین جدیدی در این خصوص به تصویب رسید،وزارت صمت و سایر نهادهای مرتبط در خصوص نظارت به ماینرها ورود کردند. با تصویب آیین‌نامه‌ها و قوانین جدید، هر دستگاه ماینری که به صورت قانونی و از گمرک وارد کشور می‌شود، باید در سامانه جامع تجارت ثبت شود. استفاده از این دستگاه هم تنها در مکان های دارای مجوز مجاز است و استفاده از این دستگاه در محلی مثل واحد مسکونی غیرمجاز و سبب ضبط دستگاه خواهدشد، درست مثل اتفاقی که برای ماینرهای قاچاق می افتد که از ابتدای طرح برخورد با ماینرهای غیر‌مجاز همکاران من در شرکت برق با حمایت مقام قضایی طی سه مرحله امحای اخیر با امحای5هزار و 300 دستگاه آن، از اتلاف ده‌ها هزارکیلووات برق و تشدید بحران در این روزها جلوگیری کردند.
مجید حسن‌نژا د با هشدار به علاقه‌مندان به استخراج ارز دیجیتال اضافه کرد: همه افرادی که ماینر از آن‌ها کشف و ضبط شدبه همکاران ما  گفتند که پیش از خرید ماینر فکر می کردند می توانند در طول یک ماه پول ماینر را به دست بیاورند و در طول دوماه به سود خوبی دست پیدا کنند، تصوری که با توجه به استخراج بخش زیادی از بیت‌کوین‌ها، نظارت و پایش همکاران من در شرکت برق و نظارت شهروندان غیر‌ممکن است. به این افراد می گویم ما روی شبکه نظارت داریم و روش‌های متعددی برای شناسایی مصرف کنندگان ماینر داریم. به همین خاطر هم شاهد این موضوع هستیم که ماینرهایی که کشف و امحا می‌کنیم، حداقل ظاهری نو دارند.


اراده ملی برای برخورد
جانشین سرپرست دادسرای انقلاب مشهد در حاشیه این مراسم به خبرنگارما گفت: امروز موضوع ناترازی در بخش انرژی از موضوعات مهم و جدی کشور است. طبق نظر کارشناسان، امروز تعداد زیادی ماینر در کشور مشغول استخراج ارز دیجیتال هستند. دستگاه هایی که بنا به برآورد‌های ارائه شده توسط کارشناسان شرکت برق، در کشور، حدود2هزار و 500 مگاوات برق غیرمجاز مصرف می کنند.
قاضی احمد یساقی با بیان اینکه پس از شناسایی ماینر کارشناسان شرکت برق با هماهنگی مسئولان قضایی می توانند اقدام به ضبط این دستگاه کنند، توضیح داد: استفاده از ماینر‌های غیرمجاز، از یک سو لطمه به حقوق عامه است و از سوی دیگر، به زیرساخت های صنعت برق کشور آسیب می  رساند.با توجه به سود سرشاری که از طریق استفاده از ماینر‌های غیرمجاز نصیب بهره‌برداران می شود، به نظر می رسد مجازات‌ها آن گونه که باید، بازدارنده نیست؛ البته برای استفاده قانونی از ماینر و استخراج رمز‌ارز، آیین‌نامه وجوددارد، اما چون استخراج رمز ارز از طریق مجاز به میزان استفاده غیرمجاز، برای بهره‌برداران مقرون به صرفه نیست،همچنان این موضوع به صورت غیرقانونی دنبال می‌شود. به نظرمی رسد برای مجازات استفاده کنندگان غیرمجاز از دستگاه  های رمز ارز، بایدقانون ویژه‌ای در نظر گرفته شود و در آن، مجازات‌ها به گونه‌ا‌ی تعریف شود که بازدارندگی لازم را داشته باشد.

پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->