امیررضا وثوقی | شهرآرانیوز؛ سرپرست دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با اعلام تداوم پیگیریها برای ثبت روز ملی مشهد در تقویم رسمی کشور گفت: امیدواریم در شش ماه نخست سال ۱۴۰۱ به جمع بندی مناسبی برای این روز برسیم و با آماده سازی مراحل مقدماتی در سال آینده مصوبهای را از شورای فرهنگ عمومی استان دریافت و پس از آن نتایج نهایی را از شورای فرهنگ عمومی کشور پیگیری کنیم.
حدود ۱۱ سال از آغاز پیگیریها برای نام گذاری روزی برای مشهد میگذرد. ۲۱ آذر سال ۸۹ بود که روزنامه شهرآرا در گزارشی با عنوان «جای خالی روز مشهد در تقویم» ایده انتخاب روزی برای شهر علی ابن موسی الرضا (ع) را مطرح کرد؛ پیشنهادی که با استقبال متولیان و مدیران شهری روبه رو شد.
حالا پس از فراز و نشیبهای چندین ساله در مسیر تعیین یک روز خاص به عنوان «روز ملی مشهد» در تقویم رسمی، آخرین اخبار و پیگیریها در زمینه تحقق این خواسته عمومی جامعه به مصوبه کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر مشهد در آبان ماه امسال برمی گردد؛ مصوبهای که براساس آن اعضای این کمیسیون پس از جمع آوری نظرات و پیشنهادهای اساتید حوزه علمیه و دانشگاه ها، فرهیختگان، مشهدشناسان، جامعه شناسان و دغدغهمندان این حوزه از میان بیش از ۴۰ نظریه روز ۱۰ دی ماه را که علاوه بر تقارن آن با ورود امام رضا (ع) به این شهر، ریشه انقلابی نیز دارد و مبدأ تشکیل انقلاب اسلامی در مشهد محسوب میشود برای نام گذاری به عنوان روز ملی مشهد به دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی استان پیشنهاد دادند.
افشین تحفه گر، سرپرست دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، در توضیح پیگیریهای استان در این حوزه و تعیین تکلیف نهایی این ماجرا با اشاره به اینکه بحث روز ملی مشهد پیشینهای بیش از ۱۰ سال دارد، گفت: نظرات مختلفی برای اولویت دهی به یک روز خاص به عنوان روز ملی مشهد از سوی فرهیختگان، اساتید، مدیران شهری مطرح و این موضوع در جلسات مختلف و متناوب پیگیری شده است.
وی با بیان اینکه شورای فرهنگ عمومی کشور جایگاه تصمیم گیری برای روزهای ملی است، ادامه داد: ازاین رو شورای فرهنگ عمومی کشور دستورالعملی را تنظیم کرده و متناسب با آن برای نام گذاری مراکز استانها به عنوان روز ملی هر استان از شورای فرهنگ عمومی آن استان درخواست پیشنهاد کرده است.
وی با اشاره به پیشنهاد اعضای شورای اسلامی شهر برای انتخاب روز مشهد، اظهار کرد: علاوه بر شورای شهر مجموعههای مختلفی از جمله دانشگاه علوم پزشکی مشهد و برخی مؤسسات مطبوعاتی، رسانهای و فرهنگی و مجامع مختلف پیشنهادهای خود را به دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی استان ارسال کردند.
معاون امور فرهنگی و رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بیان کرد: در جلسات مکرر این پیشنهادها از ابعاد تاریخی، سیاسی و سابقه رضوی در این شهر بررسی شده است و با توجه به حضور بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) در این شهر و انتظار زائران و مجاوران این حضرت در توجه به این موضوع، در مجموع دبیرخانه با چهار گزینه نهایی به جمع بندی رسیده است.
وی ادامه داد: پژوهشها و تحقیقات برای غنی سازی روزهای پیشنهادی در دبیرخانه در حال پیگیری است تا یافتههای نهایی در اختیار گروه علمی مشورتی شورای فرهنگ عمومی استان قرار گیرد.
تحفه گر وظیفه گروه علمی-مشورتی شورای فرهنگ عمومی را تصمیم سازی برای شورای فرهنگ عمومی استان دانست و اضافه کرد: امیدواریم در اولین جلسه پیش رو این موضوع را در دستورکار قرار دهیم و مصوبه آن براساس نظر اعضا و دفاعیات گروه علمی-مشورتی در جلسه شورای فرهنگ عمومی استان کسب شود و پس از آن مصوبه نهایی استان در زمینه نام گذاری و ثبت این روز خاص در تقویم ملی را به شورای فرهنگ عمومی کشور ارسال کنیم.
سرپرست دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی تأکید کرد: این اقدام در بیشتر استانهای کشور انجام شده است و بیشتر این استانها سالروز تولد یا در گذشت یکی از مفاخر این استان یا یک حرکت خاص سیاسی را برای انتخاب روز ملی مرکز آن استان ملاک قرار داده اند، در حالی که پیشینه غنی فرهنگی خراسان رضوی و وقوع بسیاری از رویدادهای ملی، مذهبی، سیاسی و اجتماعی در این استان انتخاب روز مشهد را حائز اهمیت کرده است.
وی افزود: این روز باید بتواند فراگیر باشد و به نوعی همه وقایع را پوشش دهد. اگر تا به امروز نتیجهای حاصل نشده برای برطرف شدن همین دغدغه است که باید این روز مهمترین رخ دادهای تاریخی و جلوههای فرهنگی، هنری، اعتقادی، مذهبی و هویتی استان را در خود جای دهد.