امیررضا وثوقی | شهرآرانیوز؛ در دهههای گذشته با گسترش حاشیه شهر، این مناطق به کانون آسیبهای اجتماعی تبدیل شده است و بی شک کودکان و زنان آسیب پذیرترین اقشار در حاشیه شهر هستند که نیاز به رسیدگی جدی و سازمان یافته دارند.
در این راستا دیروز اولین مرکز جامع برای رسیدگی به کودکان و زنان آسیب دیده اجتماعی در شهر با عنوان «مرکز حمایت، پیشگیری و آموزش مادر، کودک و زنان آسیب دیده اجتماعی بنیاد زینب کبری (س)» با حضور معاون دادستان، جمعی از اعضای شورای اسلامی شهر، مدیران شهری و خیران در خیابان کرامت در منطقه ۵ شهرداری مشهد کلنگ زنی شد.
این مرکز که با هدف اسکان آسیب دیدگان اجتماعی در محیطی استاندارد برای نگهداری از ۱۵۵ نفر طراحی شده، قرار است در زمینی به مساحت ۱۰ هزار مترمربع و در چهار مجموعه مستقل به بهره برداری برسد که به صورت جامع و کامل همه نیازهای مربوط به بهبودیافتگان آسیبهای اجتماعی و در آستانه آسیب را پوشش میدهد و در نوع خود در کشور بی نظیر است.
در این چهار مجموعه کلینیک درمانی، مددکاری و فعالیتهای روان شناختی، سالن ورزشهای آبی و دو زمین ورزشی روباز پیش بینی شده است و علاوه بر آسیب دیدگان اجتماعی، اهالی منطقه نیز میتوانند از امکانات آن بهرهمند شوند. همچنین با توجه به رویکرد این مرکز برای توانمندسازی بانوان، فضای مناسب برای گل کاری و آموزش مهارتهای کشاورزی و پرورش گل و گیاه در این مجموعه تعبیه شده است.
معاون دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسان رضوی در حاشیه این مراسم با اشاره به اینکه خدمات جامع برنامه ریزی شده در این مرکز در مشهد همتا ندارد، به خبرنگار ما گفت: اگر به دنبال جامعه سالم و رو به پیشرفت هستیم، باید توجه ویژهای به نهاد خانواده داشته باشیم و در این نهاد نقش مادران بسیار مهم است.
نیرهعابدین زاده افزود: این مرکز و مجموعههای حمایتی همانند این در تلاش هستند تا بتوانند در راستای پیشگیری و توانمندسازی زنان آسیب دیده اجتماعی فعالیت کنند.
وی ادامه داد: امیدواریم گامهای پیشگیری در این حوزه توسط حاکمیت و دولت به پیش از ایجاد آسیب برگردد. یعنی سازمانها منتظر ایجاد آسیب برای درمان و توانمندسازی این افراد نباشند تا با برنامه ریزی و اجرای گامهای ریشه دارتر نیاز به بسیاری از توانمندسازیها در این حوزه نباشد.
وی تصریح کرد: هم اکنون فضای هماهنگی برای کنترل آسیبهای اجتماعی در شهر وجود ندارد.
عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر مشهد نیز در حاشیه این مراسم با بیان اینکه این مرکز میتواند به عنوان الگوی موفق در کشور، زمینه ساز تحول جدی در زندگی مادران و کودکان شود، به خبرنگار ما گفت: به طور عمده بخشهایی از شهرهای بزرگ در حاشیه شهر قرار میگیرند و از امکانات و خدمات رفاهی کمتری برخوردار هستند و حاکمیت، شورایهای اسلامی شهر و شهرداریها موظف هستند تا با کمک خیران و نهادهای مردم نهاد تلاش کنند تا این توازن نادرستی که در توزیع خدمات ایجاد شده است، جبران شود.
مجید طهوریان عسکری ادامه داد: این مجموعه در حاشیه شهر مشهد و در منطقه ۵ ساخته میشود تا علاوه بر افزایش سرانههای ورزشی و فرهنگی منطقه، کمک خوبی در حوزههای ارائه خدمات اجتماعی به ویژه برای مادران ارائه دهد.
وی تصریح کرد: بخشهای درمانی، بهداشتی و استراحتگاه برای آسیب دیدگان در این پروژه پیش بینی شده است و نمونهای فاخر محسوب میشود.
همچنین بنیاد زینب کبری (س) به عنوان متولی ساخت این مرکز در حوزه فرهنگی و ورزشی به نیاز مردم بومی این منطقه توجه ویژه داشته است.
دیگر عضو شورای اسلامی شهر مشهد نیز در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه آسیبهای اجتماعی مختلف در حاشیه شهر پیامد مشکلات اقتصادی در دولتهای گذشته است، گفت: این آسیبها روزبه روز افزایش مییابد و دولتها نتوانسته اند آسیبهای این حوزه را رفع کنند؛ بنابراین سرمایه گذاری بخش خصوص و خیران در این زمینه میتواند به کاهش این آسیبها کمک کند.
غلامحسین صاحبی با بیان اینکه با اجرای این پروژه بخش کوچکی از آسیبهای اجتماعی موجود در حاشیه شهر رفع میشود، افزود: بیشترین دغدغه ما این است که مسئولان و مدیران با اصلاح عملکرد و رویکردهای خود در حوزههای اجتماعی و اقتصادی در جلوگیری از آسیبها گام بردارند. وی ادامه داد: باید سیاستها و برنامههای دولتمردان در راستای توانمندسازی ساکنان حاشیه شهر و جلوگیری از ایجاد این آسیبها باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای اسلامی مشهد مقدس، رئیس کمیسیون ویژه بانوان و خانواده شورا نیز در حاشیه این مراسم گفت: این مرکز با هدف حمایت و توانمندسازی بانوان، به همت خیران شهریار ساخته میشود.
فاطمه سلیمی افزود: پروژه مادر و کودک دارای فضاهای متنوع برای زنان و مادران است و میتواند از آسیبهای در معرض رخداد برای اقشار آسیب پذیر بکاهد و به ارتقای شهری منجر شود.