محمد کاملان | شهرآرانیوز؛ چند روزی میشود که بارش باران و برف در جنوب و شمال و شمال غرب کشور آغاز شده، اما براساس آمارهای هواشناسی، سهم مشهد از این همه برف و باران تقریبا هیچ بوده است، آن هم درحالی که شهرهای هم جوار مثل قوچان و چناران دست کم یک روز برفی را تجربه کردند.
مشهد پارسال خشک سالی ۹۹ درصدی را تجربه کرد و امسال هم با وجود این وضع بارش، هیچ بعید نیست که در تابستان سال آینده تأمین آب برای مشهد دچار مشکل شود؛ چنان که وضعیت ذخیره آب در سدهای خراسان در مقایسه با پارسال ۲۵ درصد کاهش داشته است.
اوضاع و احوال بارندگی در شهر مشهد از ابتدای مهر تا اول بهمن در مقایسه با پارسال کمی بهتر بوده است و آمارهای اداره کل هواشناسی خراسان رضوی نشان میدهد که در این بازه زمانی در امسال و در مشهد ۵۲ میلی متر بارش داشته ایم که تقریبا ۲۰ درصد از پارسال بیشتر بوده است.
مقایسه این آمار در همین بازه زمانی با یک دوره آماری ۴۷ ساله نشان میدهد که بارش در مشهد ۲۴ درصد کاهش داشته است و وضعیت همچنان مطلوب نیست. میزان بارندگی در استان هم مانند مشهد چندان تعریفی ندارد و بارشها در مقایسه با سال آبی گذشته ۱.۸ درصد و نسبت به میانگین بلندمدت ۱۸.۵ درصد کاهش داشته است.
در این زمینه مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی با بیان اینکه ذخیره آب پشت سدهای خراسان رضوی در مقایسه با پارسال کاهش داشته است، گفت: در سال آبی گذشته فقط ۵۰ درصد از ظرفیت سدهای استان پر بود.
این عدد امسال به ۲۵ درصد رسیده است و تا امروز ۳۹۸ میلیون مترمکعب آب ذخیره در پشت سدها داریم. براساس آخرین آمارها از ابتدای سال آبی ۱۷.۸ میلیون مترمکعب آب وارد سدها شده و از ابتدای سال شمسی هم بارشها و دیگر منابع نزدیک به ۶۱ میلیون مترمکعب آب برای سدها آورده داشته است.
محمد علایی در گفتگو با خبرنگار ما و با اشاره به الگوی کلی مصرف آب در خراسان رضوی، ادامه داد: بیش از ۸۴ درصد از آب در استان صرف کشاورزی میشود. حدود ۱۰.۲ درصد سهم آشامیدن و بهداشت و ۳.۸ درصد هم به خدمات اختصاص دارد. صنعت هم با ۱.۴ درصد، کمترین میزان مصرف آب را دارد.
وی با تأکید بر ضرورت اجرای طرحهای تعادل بخشی به عنوان راهکاری برای صرفه جویی، تصریح کرد: امسال ۹۷۱ حلقه چاه غیرمجاز بسته شد که باعث صرفه جویی ۲۳ میلیون مترمکعبی در مصرف آب شده است.
همچنین با جلوگیری از اضافه برداشت ۱۰ حلقه چاه در امسال ۳ میلیون مترمکعب به میزان صرفه جوییها افزوده شد و با مدیریت و کنترل چاهها با نصب کنتور هوشمند ۱۶۴ میلیون مترمکعب دیگر به این عدد اضافه شد و درمجموع تا امروز ۱۸۹ میلیون مترمکعب حجم صرفه جویی ما بوده است.