وزارت خارجه طالبان: وضعیت کودک افغانستانی در مسکو پایدار است حریفان تیم ملی فوتسال افغانستان در مسابقات قهرمانی آسیا مشخص شد سید روح‌الله موسوی، ملی‌پوش موی‌تای افغانستان قهرمان آسیا شد سازمان ملل: حمله اسرائیل به ایران بحران افغانستان را عمیق‌تر کرده است سفیر ایران در روسیه: کودک آسیب‌دیده در فرودگاه روسیه ظاهراً افغانستانی بوده است قیمت افغانی به تومان و دلار، امروز (چهارشنبه ۴ تیرماه ۱۴۰۴) گزارش تصویری | تشییع پیکر شهید افغانستانی حملات اخیر اسرائیل به تهران طالبان: نباید اجازه تجدید جنگ‌افروزی به اسرائیل داده شود وزارت خارجه طالبان: نقض حاکمیت ملی ایران «غیرقابل پذیرش» است گفت‌وگوی سفیر ایران در کابل با وزیر خارجه طالبان برای انتقال حجاج ایرانی شاعران افغانستانی با کلمه در کنار ایران ایستاده‌اند حامد کرزی، طالبان و چهره‌های شناخته شده افغانستان حمله اسرائیل به ایران را محکوم کردند شعر شاعر افغانستانی در رثای شهدای حمله رژیم صهیونیستی | سلامی را گرفتی، آرزوی او شهادت بود شگفتی در هفته سوم لیگ برتر فوتسال افغانستان | نتیجه دیدار نورزاد نمیروز و اتحاد هرات + فیلم ادامه بازی‌های چهارمین دوره لیگ برتر فوتسال افغانستان | خانه تکانی اتحاد هرات + نتایج تیم فوتسال اتحاد هرات سرمربی و بازیکنان ایرانی خود را اخراج کرد قیمت افغانی به تومان و دلار، امروز (پنجشنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۴) پیروزی پرگل تیم صداقت مقابل ظاهر اسد در دربی لیگ برتر فوتسال افغانستان (۲۱ خرداد ۱۴۰۴) انتقاد عضو مجلس نمایندگان آمریکا از ارسال هفته‌ای ۴۰ میلیون دلار برای طالبان معاون سازمان بهزیستی: برخلاف تصور رایج درباره کودکان کار، اکثر آن‌ها ایرانی‌ هستند وزارت خارجه ایالات متحده: دارندگان ویزای «اس‌آی‌وی» از ممنوعیت ورود به آمریکا معاف هستند
سرخط خبرها

از زمان آمدن طالبان ۵۷۸ رسانه در افغانستان تعطیل شده‌اند

  • کد خبر: ۱۰۲۵۰۱
  • ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۷:۰۶
از زمان آمدن طالبان ۵۷۸ رسانه در افغانستان تعطیل شده‌اند
بر اساس گزارش مشترک مرکز خبرنگاران افغانستان و انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان، صدها خبرنگار مرد و زن پس از سقوط جمهوریت کشور را ترک و ۵۷۸ رسانه فعالیت خود را متوقف کرده‌اند.

به گزارش شهرآرانیوز؛ مرکز خبرنگاران افغانستان (AFJC) و انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان (AIJA) در یک گزارش مشترک پیرامون وضعیت خبرنگاران، می‌گویند که میزان خشونت‌ها علیه کارمندان رسانه‌ای در مقایسه با دوره جمهوریت دو برابر شده است.

این نهادها روز چهارشنبه، ۲۵ حوت، به مناسب روز ملی خبرنگار، اعلام کردند که در سال جاری، دست‌کم ۱۱۷ مورد خشونت علیه خبرنگاران و اقدام علیه رسانه‌ها را ثبت کرده‌اند.

بر بنیاد این گزارش، بیش‌تر از ۴۰ درصد رسانه‌ها، به‌شمول رادیوها، تلویزیون‌ها، نشریه‌های چاپی و ویب‌سایت‌های خبری که در مجموع ۵۷۸ رسانه می‌شوند، به دلیل مشکلات اقتصادی و محدودیت‌های کاری بسته شده‌اند.

این در حالی است که دست‌کم ۳۰ درصد رسانه‌های دیگر نیز در آستانه بسته‌شدن قرار دارند و در جریان روز یا هفته، تنها چند ساعت فعالیت می‌کنند.

هرچند این نهادها می‌گویند که آمار ثبت‌شده از خشونت‌ها در مقایسه با سال گذشته تغییر زیادی نداشته، اما مبتنی بر گزارش، در سال جاری فضای کاری برای خبرنگاران و رسانه‌های آزاد بسیار محدود و ترس و خودسانسوری بی‌سابقه‌ای در رسانه‌ها حاکم است.

هم‌چنان در این گزارش، میزان خشونت علیه خبرنگاران در دو دوره جمهوریت و پس از آن بررسی شده است.

در یافته‌های مرکز خبرنگاران و انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان آمده است که در سال ۱۴۰۰، دست‌کم چهار خبرنگار و کارمند رسانه‌‌ای جاری جان باخته‌اند.

این در حالی است که علی‌رضا احمدی، گزارشگر خبرگزاری رها و نجمه صادقی، مجری تلویزیون جهان صحت پس از سقوط جمهوریت، در پی انفجار مرگ‌بار در میدان هوایی کابل جان‌های‌شان را از دست داده‌اند.

به این ترتیب شمار قربانیان جامعه رسانه‌ای در سال جاری در مقایسه با ۱۱ خبرنگار و کارمند رسانه‌ای جان‌باخته در سال ۱۳۹۹، کاهش قابل ملاحظه‌ای داشته است.

با این حال، از نظر وقوع سایر خشونت‌ها، جامعه رسانه‌ای افغانستان سال متفاوت و توأم با افزایش خشونت و محدودیت بی‌سابقه را تجربه کرده است.

در این گزارش آمده است که در پنج ماه نخست جمهوریت، ۳۳ مورد خشونت، از جمله ۱۵ مورد تهدید و توهین، ۸ مورد لت‌و‌کوب، ۵ مورد بازداشت، ۳ زخمی و ۲ مورد ربوده شدن خبرنگاران به ثبت رسیده است که از این میان، در ۱۲ مورد افراد ناشناس و زورمند، در ۱۲ مورد دولت و در ۹ مورد نیز مخالفان مسلح حکومت اشرف غنی مسوول شناخته شدند.

با این وجود، رویدادهای ثبت‌شده در هفت ماه اخیر ، بیشتر شامل بازداشت و خشونت فیزیکی از سوی مسئولان امنیتی است.

در این مدت، حداقل ۶۶ رویداد بازداشت‌ موقت خبرنگاران ثبت شده که از یک ساعت تا چند ساعت و حتا یک ماه ادامه یافته است.

به گفته مسئولان در این دو نهاد خبرنگاری، این بازداشت‌ها در بیشتر موارد خشونت فیزیکی، توهین و حتا شکنجه خبرنگاران را در پی داشته است.

همچنان بر اساس گزارش مشترک مرکز خبرنگاران افغانستان و انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان، صدها خبرنگار مرد و زن پس از سقوط جمهوریت کشور را ترک کرده‌اند.

در گزارش سالانه این دو نهاد حامی خبرنگاران و رسانه‌ها آمده است که پس از سقوط حکومت اشرف غنی، افزون بر افزایش بی‌سابقه تهدید و ارعاب خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای، دسترسی به اطلاعات نیز در کشور به شکل جدی محدود شده است و خبرنگاران مجبور به خودسانسوری شده‌اند.

در کنار این، نبود بیمه صحی و کاری برای خبرنگاران از جمله مشکلات دیگر آنان در افغانستان است، به گونه‌ای که در پی تحولات اخیر، معاش کارمندان رسانه‌ای کاهش چشم‌گیری داشته است و شماری از خبرنگاران نیز بیکار شده‌اند.

مرکز خبرنگاران افغانستان و انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان از مسئولان خواسته‌اند که برای اجرایی‌کردن قانون رسانه‌های همگانی و سایر قوانین مرتبط، تعهد سیاسی قاطع بدهند و کمیته مشترک حکومت و رسانه‌ها که برای رسیده‌گی به مشکلات امنیتی خبرنگاران در دوران جمهوریت ایجاد شده بود را نیز احیا کنند.

این گزارش در حالی نشر می‌شود که در پی تحولات اخیر، میزان خشونت‌ها و تهدیدها علیه خبرنگاران در کشور افزایش یافته است.

پیش از این، برخی از نهادهای حامی رسانه‌ها اعلام کرده بودند که دست‌کم ۸۰ درصد خبرنگاران زن کارشان را از دست داده‌اند.

منبع: YJC

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->