قدردانی شهردار تهران از خدمات و پروژه‌های توسعه‌ای در مشهد شهردار مشهد مقدس: وظیفه شهرداری‌ها خدمت به مردم است سرمایه‌گذاری ۴۰ هزار میلیارد تومانی در دوره ششم شورای مشهد شناسایی ۲۰ هزار کودک بازمانده از تحصیل در خراسان رضوی| ساماندهی سالمندان متکدی در دستورکار قرارگاه اجتماعی مشهد رضایت مندی زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی از خدمات نوروزی شهرداری مشهد حسامی: حل مسائل اساسی شهری باید ازجمله اهداف زیست‌بوم نوآوری باشد مدیریت شهری مشهد از برنامه‌های خلاقانه و نوآورانه حمایت می‌کند اعزام کاروان ۳۰۰ نفره راهیان نور شهرداری مشهد به مناطق عملیاتی غرب کشور نگرانی از حمله ملخ‌ها به روستا‌های مشهد، بی‌اساس است | اعلام آخرین وضعیت از مناطق درگیر رونمایی از مدل بهینه زیست‌بوم نوآوری مدیریت شهری مشهد + فیلم طراحی و اجرای مدرن‌ترین زمین بازی کودکان در مشهد | تلفیق بازی، یادگیری و خلاقیت راه‌اندازی زیپ لاین، کابل گلایدر، دوچرخه کابلی و پل ماجراجویی در چهار بوستان بزرگ مشهد قصه ناتمام دیوارهای شهرک شهید بهشتی مشهد | ماجرای دیواری که مسیر اصلی خیابان را مسدود کرده است شهردار مشهد مقدس: اگر روش‌های نوین به کمک مدیریت شهری نیاید، امکان اداره شهر را نخواهیم داشت ویدئو | آغاز مسافرگیری فاز اول خط ۳ متروی مشهد از ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ رئیس شورای عالی استان‌ها: دو فوریت طرح اصلاح جزء (۳) بند (ب) ماده (۱۰۶) قانون برنامه پنج‌ساله هفتم، برای برقراری فوق‌العاده خاص کارکنان و کارگران شهرداری‌ها تصویب شد شورای اسلامی شهر مشهد تصویب کرد: نام‌گذاری ۴ سالن ورزشی به نام شهدا | نوسازی ناوگان ون فرسوده و واگذاری ۱۳۰ دستگاه ون «وانا» + فیلم سرویس‌دهی رایگان خط دو متروی مشهد در سالروز شهادت امام‌جعفرصادق(ع) (۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) کیفیت هوای کلانشهر مشهد، در مرز آلودگی (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) نوآوری، ضرورت و فرصت پیش‌روی مدیریت شهر
سرخط خبرها

فعالیت‌های جهادی، الگویی تمام‌عیار برای جهانیان

  • کد خبر: ۱۰۵۲۰۶
  • ۲۸ فروردين ۱۴۰۱ - ۱۳:۱۲
فعالیت‌های جهادی، الگویی تمام‌عیار برای جهانیان
مدیرکل کمیته امداد خراسان‌رضوی: فعالیت‌های جهادی در ایران با توجه به اینکه از یک‌سو به‌صورت قرارگاهی و بدون ساختار‌های اداری انجام می‌شود و از سوی دیگر با حداقل هزینه حداکثر بهره‌وری را دارد، می‌تواند الگویی ویژه برای فعالیت‌های عام‌المنفعه به دنیا و گردشگران معرفی شود.

زهرا شریعتی | شهرآرانیوز؛ فعالیت گروه‌های جهادی کمک‌کار، مکمل و تسهیلگر وظایف نهاد‌ها و سازمان‌ها در مناطق محروم است. فعالیت‌های جهادی مردمی و خودجوش‌اند، اما بدون حمایت‌های زیرساختی و تأمین ابزار‌های لازم از سوی نهاد‌های مرتبط، بسیار کند و دشوار پیش می‌روند و چه بسا به بن‌بست برسند. کمیته امداد امام خمینی (ره) ازجمله نهاد‌های مرتبط در این زمینه است که می‌توان گفت گروه‌های جهادی بازوان توانمند آن در ایفای مسئولیت‌هایش محسوب می‌شوند.

گفت‌وگوی پیش رو با رضا سلم‌آبادی، مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) خراسان‌رضوی، به واکاوی نقش متقابل گروه‌های جهادی و سازمان‌های رسمی و تأثیر مجموعه این فعالیت‌ها در روند جهانی‌شدن مشهد می‌پردازد.

در ابتدا توضیحی درباره تعریف و پیشینه تشکیل گروه‌های جهادی بیان کنید.

گروه‌های جهادی با نیت رضای خدا و داوطلبانه برای خدمت به محرومان در مناطق مختلف به‌صورت آتش‌به‌اختیار و قرارگاهی عمل می‌کنند و بیشتر کار‌هایی را انجام می‌دهند که در فرایند‌های اداری، بسیار سخت و پیچیده به سرانجام می‌رسد.

این فعالیت‌ها در مشهد از پیش از انقلاب اسلامی وجود داشته است و پس از آن نیز بیشتر در مناطق روستایی برای کمک به کشاورزان و برداشت محصول و امور زیرساختی مانند ساخت جاده و حمام و... خلاصه می‌شد، اما از دهه هشتاد به بعد، فعالیت‌های جهادی به سمت تخصصی‌شدن پیش رفت، تاجایی‌که اکنون شاهد ارائه خدمات در زمینه‌های مختلف عمرانی، بهداشتی و درمانی، فرهنگی سیاحتی، آموزشی، فنی و ... هستیم که البته در خراسان‌رضوی خدمات حوزه سلامت و مسکن بیشترین فراوانی را دارد.

گروه‌های جهادی چه اهداف، فواید و کارکرد‌هایی را دنبال می‌کنند؟

فعالیت‌های جهادی افزون بر اینکه نوعی هم‌افزایی برای ارائه خدمات و رفع فقر و محرومیت به شمار می‌رود، برای اعضای این گروه‌ها و به‌خصوص آن‌ها که از خانواده‌ها و مناطق مرفه به مناطق محروم می‌روند نیز رشد شخصیتی را به دنبال دارد.

از سوی دیگر، این فعالیت‌ها با شناسایی ظرفیت‌های محلی و مردمی، سبب تقویت اعتمادبه‌نفس مردم محروم و درنهایت ایجاد اشتغال و تولید می‌شوند. همچنین در بسیاری مواقع شاهدیم که حضور گروه‌های جهادی از راه‌های دور و خارج استان در یک منطقه، سبب فعال‌شدن گروه‌های جهادی بومی آن منطقه و درواقع تکثیر گروه جهادی شده است.

از دیگر نکات درخور توجه در این زمینه، شکل‌گیری شبکه خیران ایرانیان مقیم خارج کشور توسط برخی اعضای گروه‌های جهادی است که کمک‌های چشمگیری کرده‌اند و گاهی از نزدیک هم در مناطق حضور می‌یابند و در جریان خدمات ارائه‌شده قرار می‌گیرند.

گروه‌های جهادی استان‌های خراسان همچنین با پیوست‌های فرهنگی و زمینه‌های متنوع ارائه خدمات، بسیار فعال بودند و بیشتر اوقات خودشان درخواست فعالیت می‌دهند و کم پیش می‌آید که ما اعلام نیاز داشته باشیم. درمجموع هدف ما در فعالیت‌های جهادی، فقرزدایی است، نه فقیرزدایی.

از این رو خدمات‌رسانی را به گونه‌ای هدایت می‌کنیم که فقر ریشه‌کن شود. طبق گزارش‌های فعالان جهادی، میزان محرومیت در مناطق شمال‌شرق، جنوب‌شرق و بخش مرکزی کشور بیش از دیگر نقاط است و از همین رو بیشترین گروه‌ها معمولا در استان‌های کرمان، سیستان‌وبلوچستان، خراسان و هرمزگان فعال هستند.

آیا این فعالیت‌ها مختص کشور‌های مسلمان است؟

در هر کشوری بنا به تناسب اوضاعش، فعالیت‌های عام‌المنفعه وجود دارد. در برخی کشور‌ها نیز طرحی با عنوان بانک زمان اجرا می‌شود که در آن اشخاص به‌صورت فردی و داوطلبانه به بیماران خدمات می‌دهند تا هنگام بیماری خودشان این خدمات را دریافت کنند، اما برخلاف کشور‌های مسلمان، این‌ها هم با توقع و چشمداشت همراه است و هم گروهی نیست.

فعالیت‌های جهادی در روند جهان‌شهرشدن مشهد چه تأثیری می‌توانند داشته باشند؟

فعالیت‌های جهادی در ایران با توجه به اینکه از یک‌سو به‌صورت قرارگاهی و بدون ساختار‌های اداری انجام می‌شود و از سوی دیگر با حداقل هزینه حداکثر بهره‌وری را دارد، می‌تواند الگویی ویژه برای فعالیت‌های عام‌المنفعه به دنیا و گردشگران معرفی شود.

فعالیت‌های جهادی چه نقشی در زمینه‌سازی حکومت جهانی امام مهدی (عج) می‌تواند ایفا کند؟

این فعالیت‌ها درواقع زمینه‌ساز عدالت‌گستری در زمان ظهور امام مهدی (عج) است تا هرچه بیشتر بتوانیم به جامعه عاری از فقر و محرومیت و سرشار از همیاری، محبت و مهربانی نزدیک شویم. زیرا در جامعه مهدوی، فقیر و غنی در کنار یکدیگر زندگی می‌کنند و در مسائل و نیاز‌های متعدد اجتماعی دست‌گیر هم هستند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->