مدیرکل راهبری و نظارت بر حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری مشهد: ایمن‌ترین حمل‌و‌نقل کشور را داریم ۲۱ هزار میلیارد تومان اعتبار برای ۱۲ پروژه عمرانی شهر مشهد ساخت و خرید ۳۴۰ چشمه سرویس بهداشتی جدید در مشهد تا پایان سال ۱۴۰۴ پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (یکشنبه، ۵ مرداد ۱۴۰۴) | احتمال تداوم آلودگی هوا تا صبح فردا بیش از نیمی از بوستان‌های شهر مشهد زمین بازی کودکان دارند | ۳۸۴ زمین به وسایل بازی استاندارد مجهز شدند آلودگی هوای مشهد از وضعیت اضطرار عبور کرد (یکشنبه، ۵ مرداد ۱۴۰۴) ۱۲ قرن کم‌آبی در مشهد پیشنهاد اضافه‌شدن کارگروه «جمعیت و خانواده» به آیین‌نامه نشان مشهدالرضا(ع) ارائه خدمات فرامرزی اتوبوسرانی مشهد و تقویت ناوگان منتهی به حرم مطهر رضوی در ایام اربعین مشهد باید به سمت رایگان شدن پروانه ساختمانی حرکت کند | احیای بافت‌های فرسوده نیازمند کمک دولت است آماده‌سازی ۳۰ دستگاه اتوبوس برای خدمت‌رسانی به زائران اربعین حسینی در کشور عراق تامین آب مورد نیاز برای آبیاری کمربند سبز جنوبی از بند گلستان اعزام ۴۵۰ نیروی خدمات شهری و اجرای برنامه‌های فرهنگی از مشهد به نجف + ویدئو بهره‌برداری موقت از ایستگاه دائمی استقبال از زائران در محور نیشابور-مشهد | ظرفیت همزمان میزبانی از دو هزار زائر پیاده در دهه پایانی صفر دو برابر شدن سهم منابع آلاینده داخلی | هشدار برای تنفس در مشهد شهردار مشهدمقدس خبر داد: نصب ۱۵۷ قطعه بتنی (سگمنت) تقاطع غیرهمسطح شهید فهمیده شمارش معکوس برای تکمیل پروژه بزرگ تقاطع غیرهم‌سطح انقلاب| روایت شهرآرانیوز از آخرین وضعیت پیشرفت کلان‌پروژه‌های شهر مجید طهوریان عسکری: مدیریت شهری تحول بزرگ در بولوار شاهنامه ایجاد کرد کمبود ۷۰۰۰ جای‌پارک در سطح شهر مشهد چرا هیچ خبری از پرداخت معوقات حقوق فروردین بازنشستگان تأمین‌اجتماعی نیست؟ معاون فرهنگی شهردار مشهد: تجمع کادر درمانی مشهد، فریادی علیه سکوت جهانی درقبال نسل‌کشی مردم غزه است
سرخط خبرها

مدیریت بحران در شهر‌ها

  • کد خبر: ۱۰۷۴۴۸
  • ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۲:۴۶
مدیریت بحران در شهر‌ها
مهدی یاراحمدی خراسانی - مدرس دانشگاه

یکی از چالش‌های اساسی که بیشتر شهر‌های بزرگ جهان با آن روبه‌رو هستند، حوادث و بحران‌های طبیعی و غیرطبیعی است. مدیریت بحران، واکنشی در برابر وضعیت غیرعادی و آسیب آفرین شامل مجموعه‌ای از اقدامات پیوسته و پویاست که به طورکلی براساس اصول کلاسیک مدیریت شامل «برنامه ریزی، سازمان دهی، بسیج منابع و امکانات، هدایت و کنترل» رخ می‌دهد. بسته به زمان و مکانی که بحران در آن روی می‌دهد، مدیریت آن رویکرد‌های متفاوتی خواهد داشت.

مدیریت شهری به عنوان یکی از عرصه‌های مهم اجتماعی و ارکان حاکمیتی در این مقوله نقش مهمی به عهده دارد که همواره باید برای چهار مرحله مدیریت بحران شامل «پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازسازی و بازتوانی» برنامه‌ای جامع و آینده نگر داشته باشد و در خود توانایی‌های لازم برای رویارویی با اتفاقات غیرمترقبه را فراهم کند.

بحران حالتی است که بر اثر وقوع یک حادثه مشخص و پیش بینی نشده رخ می‌دهد، به طوری که سازمان‌ها با منابع و امکانات موجود و معمول خود، قادر به مقابله با آن نیستند. بلایای طبیعی همانند سیل، زلزله، طوفان و... در دوران حیات آدمی بر روی کره زمین همواره وجود داشته است و خواهد داشت که مدیریت شهری درکنار سایر عناصر نظام مدیریت بحران، نقش مهمی برای به حداقل رساندن آسیب‌های ناشی از این بحران‌ها برعهده دارد.

هرچند در ساختار شهرداری‌های کشور جایگاه سازمانی ویژه‌ای برای انجام امور مطالعاتی، فرهنگ سازی و آماده سازی برای رویارویی با بحران‌های احتمالی پیش بینی شده است، در این میان، نکته بسیار مهمی وجود دارد که باید به آن توجه کرد. مدیریت بحران با سایر اقدامات سازمانی که دارای سلسله مراتب یا تشریفات خاصی هستند، تفاوت‌های بنیادین دارد.

بسیاری مواقع در هنگام بحران، به تصمیم‌های آنی و در گستره زمانی حداکثر چندثانیه‌ای نیاز داریم که در چارچوب‌های رسمی و معمول سازمانی تعریف نمی‌شود، بنابراین مدیریت شهری وظیفه دارد ابتدا برای همه سرمایه‌های انسانی خود، اصول و مفاهیم مدیریت بحران را فرهنگ سازی و هریک از آن‌ها را با راه ورسم مقابله با بحران‌ها آماده کند و سپس از طریق ابزار‌هایی که دراختیار دارد، این مهم را به شهروندان نیز انتقال دهد.

به معنای ساده تر، مدیریت و کنترل بحران یک امر همگانی است که تمام آحاد جامعه شهری باید دربرابر آن حساسیت و آمادگی داشته باشند.

هرچند با تحقق مدیریت واحد شهری فاصله زیادی داریم، شهرداری‌ها از ظرفیت مناسبی برای بسیج کردن سایر نهاد‌های مربوط در هنگام بحران‌ها برخوردار هستند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->