ساخت و ساز‌های بی کیفیت و مسئولیت کیفری! | چه کسی باید پاسخگوی خسارت در ساخت و ساز‌ها باشد؟ درباره سرطان پروستات شایع‌ترین و مرگ‌بار‌ترین سرطان در بین مردان | غده‌ای خارج از مدار سلامت وزارت آموزش‌وپرورش: تشکیل سازمان خدمات رفاهی فرهنگیان در حال بررسی است چگونگی حذف تأثیر معدل در پایه دهم به شورای عالی آموزش و پرورش واگذار شد حناچی: محله «بستکی» دبی را معماران هرمزگانی ساخته‌اند ثبت تصویر یک قلاده پلنگ در پارک ملی کرمان + فیلم هم‌اکنون هیچ مددجویی پشت نوبت دریافت جهیزیه از کمیته امام‌خمینی (ره) خراسان رضوی نیست غریب‌آبادی: جمهوری اسلامی ایران دستاوردهای خود را در شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه خواهد کرد نوشیدنی‌های شیرین، ناسالم‌ترین خوراکی‌ها هستند خسارت دو میلیاردی درپی آتش‌زدن بنای تاریخی در گیلان | خاطی با وثیقه فعلاً آزاد شد با فواید و مضرات سیاه‌دانه آشنا شوید هشدار درخصوص محتویات دارو‌های کاهش وزن کشف بیش از ۲ هزار قلم محصولات آرایشی و بهداشتی قاچاق در نیشابور کدام دارو‌ها مشمول افزایش قیمت شدند؟ کشف بیش از ۲۹ هزار لیتر سوخت قاچاق در مرز‌های خراسان رضوی ۱۲۰ هزار بیمار «ام‌اس» در کشور وجود دارد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (پنجشنبه، ۴ بهمن ۱۴۰۳) | هوای مشهد گرم می‌شود آخرین وضعیت و محدودیت ترافیکی در جاده‌های کشور (۴ بهمن ۱۴۰۳) معاون رئیس کل دادگستری: فروش زمین به نفع شکات پرونده کثیرالشاکی کینگ مانی زلزله ۴.۶ ریشتری جم را لرزاند (۴ بهمن ۱۴۰۳) ویتامین D چگونه ریسک ابتلا به سرطان پستان را کاهش می‌دهد؟ درباره سرطان چشم بیشتر بدانید فقط ۲ درصد ایرانی‌ها خون اهدا می‌کنند بررسی وضعیت عدالت آموزشی در جلسه شورای آموزش و پرورش خراسان رضوی | فاصله ۸ هزار کلاسی تا نقطه مطلوب ۴۷۰ بیمار مبتلا به سل در خراسان رضوی تحت درمان هستند علت ارتکاب قتل، همسرم قربان‌صدقه‌ام نمی‌رفت و طلاق می‌خواست! هوای کلانشهر مشهد امروز در شرایط پاک قرار دارد (۴ بهمن ۱۴۰۳) فوت دختر ۱۷ ساله در انفجار خانه در روستایی حوالی مشهد
سرخط خبرها

حال یوز ایرانی خوب نیست| اعلام نتیجه کالبدشکافی 2 توله تلف‌شده تا 10 روز آینده| نگهداری توله سوم در مهمانسرای مدیران محیط‌زیست

  • کد خبر: ۱۰۹۵۹۸
  • ۰۱ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۰
  • ۱
حال یوز ایرانی خوب نیست| اعلام نتیجه کالبدشکافی 2 توله تلف‌شده تا 10 روز آینده| نگهداری توله سوم در مهمانسرای مدیران محیط‌زیست
در نشست مشترک فراکسیون محیط زیست و کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به منظور بررسی مرگ توله یوزپلنگ‌های ایران تاکید شد: هم اکنون کالبدشکافی دو توله تلف شده انجام شده و نتیجه ۱۰ روز آینده اعلام می‌شود.

به گزارش شهرآرانیوز، نشست مشترک فراکسیون محیط زیست و کمیسیون اصل ۹۰ امروز (شنبه، ۳۱ اردیبهشت ماه) به منظور بررسی مرگ توله یوزپلنگ‌های ایران با حضور مسئولان مربوطه برگزار شد.

سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس در ابتدای این نشست  گفت: در حال حاضر متوجه شدیم که سازمان محیط زیست قرار است فردا نشست خبری را با رسانه‌ها برای تشریح ابعاد تولید یوز‌ها داشته باشد البته بر اساس قولی که دادیم نشست امروز فراکسیون محیط زیست به صورت زنده برگزار خواهد شد و امیدواریم بتوانیم این موضوع را به خوبی دنبال کنیم و از آن نتیجه بگیریم.

وی افزود: برخی از رسانه‌ها پیش از برگزاری این جلسه پرسیدند که چرا کمیسیون اصل ۹۰ و فراکسیون محیط زیست باید به صورت مشترک به این مسئله بپردازند؛ در این رابطه گونه یوزپلنگ ایرانی و آسیایی گونه‌ای ذی‌قیمت و ارزشمند اکولوژیک و حفظ آن برای ما بسیار مهم است و با هیچ عدد و ریالی نمی‌توان آن را مقایسه کرد بنابراین ورود مجلس به این موضوع از همین حیث است.

نماینده مردم تهران در مجلس یازدهم یادآور شد: وقتی صحبت از محیط زیست می‌شود یعنی حفاظت از گونه‌ها و سرمایه‌های طبیعی باید در اولویت باشد. ما در تمامی روز‌های تعطیل و به طور مداوم درگیر به ثمر نشاندن معضل ریزگرد‌ها هستیم و این مسئله برای ما مهم است، اما از مسئله یوز هم نمی‌توان به سادگی عبور کرد.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس ادامه داد: برای این پروژه بیش از دو سال تلاش شد و افراد توانمندی داریم که برای تحقق این موضوع طی این دو سال فعالیت و زحمت کشیدند و باور داریم اگر به داشته‌های خودمان اتکاء کنیم و دقت لازم را داشته باشیم می‌توان بسیاری از پروژه‌ها را به بهترین شکل به ثمر بنشانیم؛ این زادآوری کار خوبی بود و نتایج آن را در نشست امروز بررسی خواهیم کرد البته سازمان حفاظت محیط زیست با حجم زیادی از فعالیت‌ها در حوزه محیط زیست انسانی، طبیعی، شهری و دریا‌ها مواجه است و بخشی از وظایف را با سایر دستگاه‌ها شریک است و سازمان وظیفه نظارت بر سایر دستگاه‌ها را دارد، اما در حوزه حیات وحش یکه تاز است یعنی دستگاه دیگری نداریم که بخواهد در این حوزه دخل و تصرف داشته باشد.

مأموریت رئیس سازمان محیط زیست برای بررسی کوتاهی‌های صورت گرفته در خصوص توله‌های یوزپلنگ

اکبری معاون سازمان محیط زیست در تشریح روند زنده گیری، تکثیر و زایمان توله‌های یوزپلنگ افزود: ما مسئله یوز را نمی‌توانیم از بقیه مسائل سازمان جدا کنیم و باید با تکثیر آن در یک پکیج ببینیم؛ ضمن آن که بنده بعد از اینکه وارد این سازمان مرکزی شدم اطلاعات این بخش را مرور کردم که نشان می‌داد ما چندگونه ۱۲ تایی داریم که وضعیت بحرانی دارند کما اینکه میش مرغ که تقریباً زیستگاه آن نصف غرب کشور بوده است، در شرایط کنونی تعداد ۷ عدد از آن در جنوب آذربایجان غربی باقی مانده است؛ همچنین گوزن زرد که نیم قرن بوده که در اسارت است در شرایط کنونی ۲۸۰ رأس از آن باقی مانده که کمتر از ۶۰ عدد از آن‌ها ماده هستند و این یعنی افت شدید جمعیت گوزن‌ها که نشان می‌دهد در حال انقراض است. همچنین در مورد گورخر ایرانی که نماینده یک راسته در ایران است وضعیت‌شان بسیار بحرانی است که نشان می‌دهد منابع زیستی کشور به شدت رو به فرسایش می‌رود بنابراین باید در این خصوص یک تعادلی بین منابع و ظرفیت‌های محیط زیست برای نجات منابع زیستی کشور ایجاد کنیم که در این راستا یوز اول قرار می‌گیرد.

وی تصریح کرد: بعد از یوز،  میش، مرغ، بعد گورخر و بعد گوزن زرد قرار می‌گیرد که باید منابع‌مان را بین آن‌ها تقسیم کنیم و طوری انرژی بگذاریم که بعد از آن پشیمان نشویم، بنابراین با این هدف منابع این بخش را بررسی کنیم، اما از حیث نیرو و امکانات کارشناسی و تجهیزات با مشکل مواجه هستیم.

معاون سازمان محیط زیست یادآور شد: ما برای یوز آسیایی که مهمترین گونه است بالاترین رقم اعتباری یعنی ۳ میلیارد تومان برای ۵ استان گرفتیم و کل اعتباری که برای تکثیر و پرورش یوز دیده شد ۶۰۰ میلیون تومان بود ضمن اینکه موافقتنامه‌ها در این مورد بسته بود و هیچ کاری نمی‌توانستیم انجام دهیم.

اکبری افزود: توله‌ای که در پردیسان بود چند بار توسط رادیولوژیست و سونوگراف بررسی شد و برای این مدت ما باید حدود ۲۰۰ میلیون تومان بپردازیم چرا که حقوق دو نفر یوزبان پرداخت نشده و تعدادی دوربین برای این بخش خریداری شده است ضمن اینکه بنده وسط این پروژه وارد عمل شدم در حالی که یوز نر و ماده در توران آماده جفت‌گیری بودند که ۷ ساعت با تهران فاصله دارد.

وی تأکید کرد: ما در سال ۹۴ پیشنهاد دادیم که طرح تکثیر یوز در شرایط نیمه طبیعی مورد نیاز است یعنی در یک محدوده ۵۰ هزار هکتاری باید یوز‌ها را در حالت طبیعی پرورش دهیم و اجازه دهیم که آن‌ها خودشان شکار کنند، تکثیر شوند و مراقب باشیم توله‌ها بیرون نروند که تلف شوند، ولی این پروژه در نهایت فقط یوز تکثیرشده باغ وحشی ایجاد می‌کند که امکان ندارد به طبیعت برگردد و نهایت بتوانیم با ارائه آموزش آن‌ها را به شرایط نیمه طبیعی برگردانیم.

معاون سازمان محیط زیست تصریح کرد: ما بلافاصله در فاصله ۹ ماهه طرح را تهیه کردیم و به سازمان برنامه و بودجه فرستادیم و گفتیم دو سال وقت نیاز است تا یوز را نجات دهیم در غیر این صورت در سال ۱۴۰۲ یوز نخواهیم داشت و اعتباراتی را برای اجرای این عملیات، تأمین نیرو و تجهیزات مورد نیاز درخواست کردیم که کمی ضرایب حفاظتی بالا برود که یک بند از آن تکثیر در اسارت بود. در آن سال در ابتدا ۵ میلیارد تومان اعتبار درخواست شد، اما سازمان برنامه پاسخ داد امکان افزایش اعتبارات وجود ندارد، ما از دکتر عدل دعوت کردیم پروژه را ببینید، اما نتیجه‌ای به همراه نداشت و نتیجه این شد که تاکنون یک ریال از سازمان برنامه اعتبار دریافت نکرده‌ایم بنابراین با تخلف جابجایی اعتبار، بخشی از این مقدمات توسط مدیرکل استان که مدیریت اجرایی را دارد، انجام شد.

اکبری ضمن قدردانی از دامپزشک معتمد این پروژه که با جسارت پای کار آمده، افزود: ما هیچ تجربه‌ای بابت این موضوع نداشتیم و از کارشناسان آموزش دیده و اطلاعات لازم در مورد تکثیر برخوردار نبودیم. مشاور خارجی نیز آوردیم، اما ناموفق بود.

وی یادآور شد: بسیاری معتقد بودند جفت‌گیری اتفاق نمی‌افتد یا اگر هم محقق شود باروری اتفاق نمی‌افتد؛ چند هفته قبل از زایمان علیرغم نبود اعتبارات به استان اعلام شد.

اکبری: نتیجه کالبدشکافی دو توله تلف شده ۱۰ روز آینده اعلام می‌شود

معاون سازمان محیط زیست ادامه داد: ۴ جلسه کارشناسی در این مورد برگزار شد، ممکن است کوتاهی‌هایی از طرف بخش اجرا بوده باشد، اما در حد توان یک نفر دامپزشک متخصص تولیدمثل، یک دامپزشک عمومی از دفتر حیات وحش و یک کارشناس حیات وحش به همراه مدیر استان که دامپزشک عمومی است سر صحنه حضور داشتند چرا که تصور نمی‌کردیم مجبور به انجام سزارین شویم چرا که شرایط یوز خوب نبود و چنانچه مقاومت می‌کردیم تلف می‌شد و تمام ظرفیت را از دست می‌دادیم، اما در نهایت توله‌ها سالم به دنیا آمدند.

اکبری افزود: البته یکی از توله‌ها ضعیف بود، توله‌ای که شیر مادر نمی‌خورد منابع ما صفر و تجربه ما ناچیز بود بنابراین توله‌ها دستی بزرگ شدند چرا که کشور در این زمینه با محدودیت مواجه بود ضمن اینکه برای خرید شیر مناسب آن‌ها راه‌ها خرید قانونی وجود نداشت بنابراین از کانال‌هایی تهیه کردیم، اما گفته شد که باید شیر دیگری جایگزین شود بنابراین یک دامپزشک و کارشناس مستقر کردیم؛ همچنین زمینه‌هایی که آن‌ها را به تهران منتقل کنیم نیز مطرح شد، اما به دلیل آلوده بودن تهران و مراکز بیمارستانی این امر محقق نشد.

وی با بیان اینکه هم اکنون کالبدشکافی دو توله تلف شده انجام شده و نتیجه ۱۰ روز آینده اعلام می‌شود ضمن اینکه حساسیت ایجاد شده پیرامون این موضوع خوب است و امیدواریم نتیجه‌ای برای حیات وحش به همراه داشته باشد، یادآور شد: ما از سال ۸۱ تا ۹۰ در استان یزد که زیستگاه مرکزی یوز بود ۴۹ فرد مختلف را شناسایی کردیم، از سال ۹۲ به سه یوز نر و یکی همین اخیر رسیده و به رغم اینکه ما در گذشته مصاحبه‌های فراوانی پیرامون این موضوع و احتمال انقراض یوز مطرح کردیم، اما هیچ حساسیتی نه در رسانه‌ها و نه محیط زیست وجود نداشت.

معاون سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه سازمان محیط زیست ناچار می‌شود بخشی از منابع خود را در جهت پاسخگویی به افکار عمومی هزینه کند، اما باز هم سرمایه‌ها را از دست می‌دهد، افزود: ما بخشی از منابع را برای میش مرغ و بخشی را برای گوزن زرد گذاشتیم که آن‌ها را نجات دهیم همچنین برای یوز آسیایی برنامه داریم. ضمن اینکه رئیس سازمان محیط زیست برای پاسخگویی به افکار عمومی گروهی را مأمور کرده است تا با هر نوع کوتاهی در این زمینه برخورد کند حتی اگر جزئی باشد هر چند شاید کوتاهی‌ها متأثر از کمبود منابع و دور بودن مسیر زیستگاه یوز‌ها بوده باشد، اما در کل وظیفه اصلی ما این است که یک توله یوز در طبیعت بزرگ شود تا ارزش بالایی داشته باشد.

اکبری افزود: اگر قرار باشد اجرای این طرح تداوم باید باید از توران خارج شود و در کویر یا منطقه نزدیکتر به تهران انجام شود تا بتوان آن را مدیریت کرد کما اینکه ما از دامپزشکان خارجی که دعوت کردیم برای این موضوع به ما کمک کنند لیستی از تجهیزات را تقاضا کردند که امکان فراهم کردن آن را نداشتیم بنابراین اجرای این پروژه در گرو تأمین اعتبارات لازم است.

وی با یادآوری اینکه هم اکنون در استان‌ها وقتی به دامپزشک مراجعه می‌کنیم کار کلینیکی نمی‌پذیرد بنابراین حتی دانشگاه تهران که با آن همکاری داریم نیز برای اجرای پروژه درخواست پول می‌کند، ادامه داد: این پروژه از جفت‌گیری، بارداری، زایمان و بزرگ کردن توله‌ها یک پروسه طولانی داشته است و آن را نباید با انتقال از توران مقایسه کنید چرا که تنها یک پروسه زایمان ۱۰ روز زمان می‌برد و ما حتی نتوانستیم در این منطقه فاقد برق و آنتن‌دهی یک تیمارگر را به طور دائم نگه داریم و ناچار بودیم شیفت‌های سه روزه برای آن تعریف کنیم.

معاون سازمان محیط زیست تأکید کرد: در مورد بوم‌شناسی اثبات می‌کنیم توران جای مناسبی برای تکثیر یوز نیست کما اینکه از ۱۰ اکولوژیست از دانشگاه صنعتی اصفهان و گرگان و ... دعوت کردیم که در این رابطه جلسه‌ای برگزار کرده و یک تصمیم جمعی بگیریم.

اکبری یادآور شد: تکثیر اصل پژوالسکی که به آن اشاره کردید یک علفخوار است و پلنگ آمور نیز در شرایط طبیعی وجود داشت، اما سابقه ندارد گونه گوشتخوار ویژه خوار به این شیوه تکثیر شود آن هم در شرایطی که در حالت تکامل یافته در طبیعت در حال انقراض است بنابراین تصمیم‌گیری در این مورد را به خرد جمعی می‌سپاریم.

وی با اشاره به اینکه در مورد اجرای این پروژه موافقان و مخالفان بسیاری وجود دارد، تأکید کرد: هنوز اثبات نشده است که نبود امکانات بهداشتی علت مرگ توله یوز‌ها بوده است ضمن اینکه کارشناسان سازمان محیط زیست تجربه تیمارگری یوز را نداشتند کما اینکه یک کارشناس دارای PHD حیات وحش دو روز اول برای شیردهی این توله‌ها انتخاب شده بودکه بلافاصله آن را اصلاح کردیم.

معاون سازمان محیط زیست با اعلام این خبر که یک پروژه در ایران تحت عنوان یوزپلنگ کلونینگ تا مرحله لانه‌گزینی اجرا شده و قابلیت اجرا دارد، افزود: مسئولیت اجرای پروژه احیای یوز بر عهده مدیرکل استان بوده و سازمان محیط زیست بر این روند نظارت می‌کرد.

اکرامی: تشریح دلیل سزارین یوز مادر برای تولد ۳ توله

اکرامی متخصص بیماری‌های تولیدمثل و عضو هیأت علمی دانشگاه به عنوان جراحی که یوز مادر را سزارین کرده است در تشریح جزئیات این عمل گفت: بنده دو سال است که به پروژه تکثیر در اسارت یوزپلنگ آسیایی پیوسته‌ام آن هم در شرایطی که  هیچ امیدی به اجرای این پروژه وجود نداشت کما اینکه بهترین کارشناسان دنیا با این پروژه همکاری کردند، در نهایت یک یوز نر ۱۶ ساله و یوز ۱۴ ساله نازا به نام دلبر و کوشکی وجود داشت، یک یوز ایران هم در سیستم قاچاق کشف و ضبط شد و به توران منتقل شد.

وی یادآور شد: ما در ابتدا به یک یوز نر نیاز داشتیم که در طی اجرای پروژه ۱۰ ساله با برنامه‌های اشتباه سن مفید آن برای جفت‌گیری از بین رفت و تمام گزارش‌ها در این مورد درست نبود؛ نوع ماده آن هم دچار نازایی شده بود بنابراین این پروژه تنها برای خارجی‌ها جنبه تحقیقاتی داشت بنابراین قرار شد یوز نر دیگری از طبیعت جایگزین شود بنابراین نگهداری بانک ژن و ذخیره‌سازی آن انجام شد و برای یوز ماده نیز کار‌های تولیدمثل و رفتارشناسی تخمک گذاری و معرفی‌ها انجام شد در نهایت در دوم بهمن ۱۴۰۰ باروری یوز انجام شد و  در اسارت به تکثیر یوز بپردازیم.

متخصص بیماری‌های تولیدمثل و عضو هیأت علمی دانشگاه افزود: متأسفانه در اواخر اسفندماه با تغییر مدیریت مواجه شدیم که باعث شد تا انتقال دیتا‌ها به اعضای اداری که در جریان اطلاعات این بخش نبودند، بخشی ایجاد شود و این در حالی است که ما باید برای زایمان یوز آماده می‌شدیم.

اکرامی  ادامه داد: در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ماه زمان زایمان فرا رسید، ما ۵ درصد برای احتمال سزارین پیش‌بینی کرده بودیم و هماهنگی‌هایی هم با دانشکده دامپزشکی سمنان و یک کلینیک مجهز در شاهرود انجام داده بودیم که به هر دلیل نتیجه به همراه نداشت ضمن اینکه هیچ دانشگاهی هم حاضر نمی‌شد اکیپ خود را در این محیط مستقر کند. از سوی دیگر از نظر کلینیک‌ها حداقل فاصله تا سایت توران دو ساعت و نیم بود و این در حالی است که به هیچ وجه نمی‌توان در مرحله زایمان یک حیوان متوجه ایراد فنی آن شد.

وی در ادامه به تشریح روند تولد سه توله یوز پرداخت و تصریح کرد: در تیم حاضر در میدان ۳ دامپزشک و یک تکنسین حضور داشتند و این افتخار بزرگی بود که برای اولین بار بتوانیم یک یوز آسیایی به دنیا آوریم، آن هم در شرایطی که برخلاف اطلاعاتی که دو مرکز آفریقای جنوبی ارائه داده بودند که اگر یوز در حال زایمان باشد تنها یک وعده غذا نمی‌خورد این یوز علاوه بر علائم استرس و تحرک بیش از حد و استفراغ، سه وعده غذا نخورده بود، اما هنوز توله‌ها به دنیا نیامده بودند و این نگرانی بود که نسبت به سلامت توله‌ها وجود داشت.

متخصص بیماری‌های تولیدمثل و عضو هیأت علمی دانشگاه تأکید کرد: ما اگر اقدام به سزارین نمی‌کردیم یوز مادر به کما رفته و توله‌ها از بین می‌رفتند بنابراین ناچار شدیم که عمل سزارین انجام دهیم ضمن اینکه قرار است یک کارشناس خارجی این یوز را بررسی کرده و سلامت آن را ارزیابی کند، اما معتقدیم با اینکه این کار میدانی بود، اما از نظر استاندارد‌ها به درستی انجام شد. از سوی دیگر، چون توله‌ها نر بودند صلاح بود تغذیه به صورت دستی انجام شود تا آن‌ها را از دست ندهیم.

اکرامی یادآور شد: هم اکنون توله سوم در مهمانسرای مدیران سازمان محیط زیست قرار داشته و یک تیمارگر خوب از آن مراقبت می‌کند و به طور کامل تحت نظر دامپزشکان است.

وی در پایان در پاسخ به اینکه چرا تیمارگران این توله‌ها مدارک تحصیلی غیرمرتبط دارند، خاطر نشان کرد: تیمارگری یوز یک کار تجربی است، کسی که این نوع حیوان را بزرگ کرده و رفتارشناسی بداند بنابراین تیمارگر کنونی این یوز پیش از این در پردیسان فعالیت داشته است و پلنگ باغ وحش ارم را نیز بزرگ کرده بود ضمن اینکه تاکنون نقضی در عملکردش مشاهده نشده و همه ظرافت‌ها و اصول را رعایت می‌کند.

اسلامی دهکردی: تکثیر یوز در اسارت امری ضروری است

مرتضی اسلامی دهکردی عضو موسسه انجمن یوزپلنگ ایرانی افزود: تکثیر در اسارت در شرایط کنونی امری ضروری است آن هم در شرایطی که تمام زیستگاه‌های کشور از دست رفته و یا در حال از دست رفتن است و فقط پارک ملی توران باقی مانده است.

وی یادآور شد: تاکنون ۱۲ یوز دارای شناسنامه در ایران وجود دارد و با تولد این ۳ توله جمعیت آن‌ها ۲۵ درصد افزایش یافته که اتفاق بزرگی بود و با این وضعیت آینده یوز در طبیعت نامعلوم است و همچنان اولویت با حفاظت از زیستگاه آن‌ها است ضمن اینکه خروج دام از توران مهم است و به ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبارات نیاز دارد.

اسلامی دهکردی خاطر نشان کرد: هم اکنون مهاجرت یوزپلنگ، تأمین تجهیزات برای محیط بانان و افزایش تعداد آن‌ها در اولویت قرار دارد، اما از اهمیت تکثیر یوز در اسارت کم نمی‌کند.

عضو موسسه انجمن یوزپلنگ ایرانی با اشاره به اهمیت پرورش یوز‌ها در توران افزود: دو کار بسیار مهمی که در این زمینه انجام شده است یکی حرکت بسیار جسورانه و حرفه‌ای بود چرا که یک نر از طبیعت زنده گیری شده و برای جفت‌گیری وارد سایت شد ضمن اینکه باید به این نکته توجه شود که اگر تنها یک یوز نر و یک یوز ماده در سایت وجود داشته باشند امکان جفت‌گیری بسیار کم است چرا که یوز‌ها از طریق رقابت به این امر مبادرت می‌ورزند، از سوی دیگر چند روش آزمایشگاهی در این زمینه وجود دارد، اما تأثیر جفت‌گیری طبیعی موفق‌تر بوده است.

وی با یادآوری اینکه اگر این ۴ یوز در پردیسان بودند احتمال این جفت‌گیری کم بود بنابراین انتقال یوز‌ها به توران کار بسیار درستی بود، ادامه داد: وحشی سازی اقدام ارزشمند دیگری بود که در این زمینه انجام شد و حتی اگر ما موفق نشویم مهم این است که ژن حیوان را از دست ندهیم کما اینکه سازمان جهانی حفاظت از گونه‌ها یک لیست قرمزی دارد که گونه‌ها را بر اساس جمعیت طبقه‌بندی می‌کند که آخرین آن‌ها انقراض کامل است و قبل از آن مرحله انقراض در طبیعت است بنابراین ذخیره‌سازی در تکثیر در اسارت صورت می‌گیرد.

اسلامی دهکردی با اشاره به تجربه حفظ گونه‌ها در دنیا خاطر نشان کرد: اسب پژوالسکی در مغولستان بعد از احیای زیستگاهشان که مسئله مهمی است به چند باغ وحش در هلند منتقل شدند؛ همچنین برای پلنگ آمور که تا چند سال گذشته کمیاب‌ترین گونه گربه‌سان بود الان تعداد آن‌ها ۳ برابر یوز هم در اسارت و هم طبیعت است پس حتی اگر نتوانیم یوز‌ها را وحشی‌سازی هم کنیم تکثیر آن‌ها در اسارت از همیت بالایی برخوردار است کما اینکه گوزن زرد بعد از گذشت ۵ دهه همچنان به این روش حفظ شده است.

وی با اشاره به سفر مسئولان محیط زیست به آفریقای جنوبی برای مشاهده زیستگاه یوز‌هایی که در اسارت متولد و بزرگ شده‌اند، اما در طبیعت توانستند شکار کرده و به حیات خود ادامه دهند، افزود: ما قرار نیست در توران کنار اتاق تکثیر، بیمارستان بسازیم بنابراین کافی بود یک کانکس یا یک آمبولانس مجهز در آنجا مستقر می‌شد. از سوی دیگر شکی نیست که روش شیر دادن، محیط غیربهداشتی و نبود امکانات گرمایشی در مرگ توله‌ها اثرگذار بوده است.

عضو موسسه انجمن یوزپلنگ ایرانی یادآور شد: ما شکی نداریم که این پروژه تا مرحله سزارین به طور کامل موفق بوده است و ما برای اولین بار توانستیم یوز‌ها را در مرحله اسارت بارور کنیم مرحله حتماً باید این روش در توران تداوم یابد و فراموش نشود که مشکل بزرگ در روند اجرای این پروژه تغییر مدیریت بود. آسیبی که به این پروژه وارد شد ناشی از نبود روابط عمومی و اطلاع‌رسانی صحیح بود.

هومن ملوک پور جراح، دامپزشک متخصص  حیات وحش در این نشست خطاب به مسئولان محیط زیست با بیان اینکه پیش از زادآوری یوز چه تمهیداتی را در نظر گرفتید؟ گفت:  زمانی که متخصصان متوجه شدند، یوز ایران باردار است، چه امکانات و تمهیداتی در توران فراهم شد که یوزپلنگ آسیایی برای نخستین بار در اسارت زایمان کند؛ در محل درمانی ما در تهران حتی اگر یک گربه خیابانی بخواهد زایمان کند، تمهیدات زیادی را در نظر می‌گیریم، چگونه برای زایمان این گونه نادر تمهیدات لازم اتخاذ نشد؟

تخصص بهرنگ اکرامی جراحی نیست و صلاحیت انجام سزارین را نداشت

وی ادامه داد: تخصص بهرنگ اکرامی جراحی نیست و صلاحیت انجام سزارین را نداشت و باید از ظرفیت جراحانی که قبلا این کار را انجام دادند، استفاده می‌شد؛ در شرایط اضطرار و قبل از انجام جراحی باید تمهیداتی برای سزارین و نگهداری توله‌ها در نظر گرفته می‌شد. متاسفانه فیلم‌های منتشر شده توسط سازمان محیط زیست بیانگر این است که توله‌ها در بدترین حالت ممکن و بر روی تخت محیط بانی نگهداری می‌شدند!

باید به یوز ایران برای زایمان طبیعی فرصت داده می‌شد

ملوک پور با بیان اینکه باید به ایران برای زایمان طبیعی فرصت داده می‌شد، تصریح کرد: سزارین زود انجام شد و ۸ ساعت زمان منطقی برای سزارین نبود و تا ۷۲ ساعت می‌شد به حیوان برای زایمان زمان داد؛ سزارین آخرین انتخاب یک جراح است و معتقدم که نباید انجام می‌گرفت. البته نگهداری مادر و توله‌ها هم مناسب نبود و تمهیداتی برای تغذیه توله‌ها اتخاذ نشد؛ فردی که در حال حاضر مدیر کل محیط زیست سمنان است همان کسی بوده که در گذشته باعث مرگ سه گورخر آسیایی و در حال حاضر  مرگ دو یوزپلنگ شده است.

این دامپزشک متخصص حیات وحش یادآور شد: با انجام سزارین توله‌ها آغوز نخوردند بنابراین ایمنی کافی را نداشتند و نحوه شیر دادن به آن‌ها هم درست نبود؛ آیا می‌شود سر توله را پایین نگه داشت و به آن شیر داد؟ باید قبل از سزارین، رفتارشناسی حیوان را مطالعه کرده و مورد توجه قرار می‌دادید و زمانی که متوجه شدید یوز باردار است، باید آن را به مراکز درمانی مجهز انتقال می‌دادید و اینکه دامپزشک تنها و بدون هیچ امکانات و دستیاری به سزارین دست بزند، از ابتدا اشتباه بود البته امکانات بودجه محیط زیست نیز ناچیز است، اما دنیا در حال زیرسوال بردن ما در خصوص این مسئله است.

یوز ایران ۶۵ درصد شانس بارداری طبیعی دارد

وی ادامه داد:یوز ایران امکان بارداری دارد، اما حیوان ماده‌ای که سزارین کرده، ۶۵ درصد شانس زایمان طبیعی را از دست می‌دهد.

پیام محبی رئیس بیمارستان دامپزشکی تهران نیز در این نشست با بیان اینکه یوز باارزش‌ترین گربه سان دنیاست، گفت: نمی‌توان یوز را به طبیعت بازگرداند و در حال حاضر شرایط بقا ندارد، البته آمار دقیقی از یوز در یزد و خراسان جنوبی وجود ندارد و فرصت بقا را از یوز گرفتیم و باید در نیمه اسارت آن را نگهداری کنیم. چرا توله‌های ایران در مهمانسرای کارکنان نگهداری می‌شدند؟

وی با انتقاد از اینکه ارگان‌های دولتی همیشه کمبود بودجه را بهانه می‌کنند، تصریح کرد: من سرپرست تیمی بودم که ۳ یوز را به توران انتقال داده است، متاسفانه سازمان محیط زیست حتی از اتفاقاتی که در حوزه خودش می‌افتد هم بی خبر است  البته من خصومت شخصی را کسی ندارم و در مورد جایگاه صحبت می‌کنم؛ پروژه انتقال یوز به توران پروژه درستی بود. کوشکی و دلبر ۸ سال در تهران بودند و بار‌ها بیهوش شدند.

باید مدیر از خارج وارد کنیم نه دامپزشک

رئیس بیمارستان‌های دامپزشکی تهران ادامه داد: در تیم پروژه انتقال ۸ دامپزشک داشتیم که ۳ دامپزشک از محیط زیست و ۲ دامپزشک هم از دامپزشکی بودند؛ متاسفانه سازمان محیط زیست از بخش خصوصی کمک نمی‌گیرد و همیشه کمبود بودجه را بهانه می‌کند. در این رابطه دامپزشکان محیط زیست مشکل کمبود حقوق دارند، به گونه‌ای که حتی تمایلی ندارند در محیط زیست کار کنند و به دنبال فعالیت در سازمان دامپزشکی هستند! اینکه محیط زیست مطرح می‌کند که از خارج دامپزشک بیاورند، غیرمنطقی است و معتقدم مدیر وارد کنیم بهتر است تا دامپزشک.

براساس اطلاعات واصله حال یوز ایران خوب نیست

وی با بیان اینکه در رابطه با سزارین زود اقدام شد، تصریح کرد: اگر دامپزشک از خارج بیاوریم، اطلاعاتی به کشور ما افزوده نمی‌شود، بلکه اطلاعات به کشور خودشان اضافه می‌شود و محیط زیست نیز به راحتی نمی‌تواند دامپزشک وارد کند، همانطور که من نمی‌توانم به راحتی به کشور‌های خارجی بروم. البته براساس اطلاعات واصله حال ایران هم خوب نیست.

بهرنگ اکرامی دامپزشک سزارین ایران در پاسخ به اظهارات محبی مبنی بر اینکه حال ایران مطلوب نیست، گفت: وضعیت ایران مطلوب است و تغذیه خوبی دارد.

نماینده سازمان دامپزشکی در این نشست با بیان اینکه ۹ سال مدیرکل دامپزشکی بوده و به توان فنی دامپزشکی و محیط زیست آگاهم، گفت: پروژه یوز در اسارت، پروژه‌ای بزرگ و ارزشمند بود و به طور قطع در کار‌های این چنینی خطا‌هایی رخ می‌دهد، کما اینکه در همه کشور‌ها هم شاهد خطا‌هایی هستیم؛ در تیم کاری، دامپزشک دولتی حضور نداشت و تنها یک مکاتبه روز نخست برای انتقال انجام شد و ما در این تیم کاری نبودیم. البته توان بخش خصوصی ما بسیار قوی است و سمنان و گرمسار دو دانشگاه دامپزشکی تخصص دارند و همچنین دامپزشکی ایران از لحاظ فنی و تخصصی در صدر کشور‌های دنیا قرار دارد.

وی ادامه داد: اینگونه نیست که از ظرفیت کشور‌های دیگر باید استفاده کنیم، البته مشاوره گرفتن و هماهنگی با سایر کشور‌ها هیچ ایرادی ندارد، کما اینکه همکاران ما در بخش دولتی و خصوصی هماهنگی‌هایی را دامپزشکان نخبه دنیا دارند.

امکان بارداری یوز ایران وجود دارد

این مقام مسئول با بیان اینکه امکان بارداری ایران وجود دارد، گفت: البته اینکه زایمان طبیعی باشد یا سزارین، بحث‌های فنی مربوط به خود را دارد. دامپزشکی می‌توانست در محل سزارین تمامی امکانات مورد نیاز را مانند تهران حتی به صورت موقت فراهم و ایجاد کند، اما باید به توانمندی مالی محیط زیست هم توجه کرد؛ ما سابقه همکاری با محیط زیست در استان سمنان را داریم و در حال حاضر هم کارگروه مشترک حیات وحش تشکیل شده و همکاری‌های حیات وحش را دنبال می‌کنیم و با دستور سازمان دامپزشکی به دنبال تقویت کارگروه هستیم، البته به طور حتم تیم تخصصی و فنی باید در کنار ما باشد.

وی یادآور شد: مباحث ضدونقیض نظریه‌های فنی است و باید مانند شور پزشکی در کنار هم قرار گیرند که خطا‌ها در چنین پروژه‌ای به حداقل برسد.

جواب درستی از مسئولان مربوطه در نشست امروز نگرفتیم

سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس یازدهم در پایان این نشست با انتقاد از اینکه جواب درستی از مسئولان مربوطه در نشست امروز نگرفتیم، گفت: حسن اکبری معاون سازمان محیط زیست در حوزه اختیارات خود پاسخ‌هایی داد، اما مسائل دیگری هم برای خروجی گرفتن از پروژه یوز در اسارت وجود دارد؛ اکرامی ریسک سزارین را پذیرفت، اما بحث نگهداری توله یوز‌ها مسئله‌ای بسیار مهم است و براساس شنیده‌ها یوز ایران بیش از یکبار بیهوش شده و هرچند شیر خشک خارجی به طریقی تامین شده، اما از دادن آن به توله‌ها امتناع شده و همچنین توله دوم به دلیل عدم تناسب در آماده کردن شیر تلف شده است.

وی ادامه داد: چرا توله‌ها باید در مهمانسرای سازمان نگهداری می‌شدند؟ و چنین مسائلی باید بررسی شود، ضمن اینکه سوالات زیادی توسط فعالان محیط زیست مطرح شده که ما آن‌ها را به سازمان محیط زیست ارسال خواهیم کرد.

رفیعی خطاب به اکبری معاون سازمان محیط زیست گفت: شما از متخصصان حوزه اکولوژیک هستید و ما مواردی که متخصصان محیط زیست مطرح کردند را در فضایی کاملا غیررسانه‌ای به سازمان محیط زیست منعکس کردیم، اما بازخورد‌های خوبی نگرفتیم و تاکید کردند که شرایط مطلوب است.

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس تصریح کرد: ما به عنوان فراکسیون محیط زیست در کمیسیون اصل ۹۰ طرح موضوع کردیم و نشست امروز، جلسه فنی بررسی موضوع بود، اما سوالات زیادی باقی مانده و با اعضای هیات رئیسه کمیسیون اصل ۹۰ بحث و گفتگو کردیم و پاسخگویی به این سوالات از طریق کمیسیون اصل ۹۰ پیگیری خواهد شد.

وی ادامه داد: ضمن اینکه قبول داریم پروژه یوز در اسارت پروژه بزرگی است و توان فنی این کار و کارشناسان خبره‌ای داریم و اصل کار را زیر سوال نمی‌بریم، اما متاسفانه با بدسلیقگی ها، بی تدبیری‌ها و بی دقتی‌ها در مدیریت پروژه مواجهیم و این مورد سوال ما است که چرا با عملکرد نادرست در مورد گونه ارزشمند و نادر در دنیا به راحتی مورد قضاوت بگیریم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۳
0
0
بخدا که حال هیچ مادر ایرانی خوب نیست همه ما مادران ایرانی همدرد یوز مادر هستیم ماهم مث اون بدحالیم حالمون ازین گرونیها بیعدالتیها و...حسابی خرابه.بچهای ماهم دارن قربانی ندانم کاریهای مسولین میشن.خدا ازشون نگذره
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->