نامگذاری امسال بهنام «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» از همان ابتدا با استقبال بخش خصوصی روبهرو شد، زیرا همه فعالان اقتصاد بر سر اینکه تنها راه رشد و توسعه ایران حمایت از فعالیتهای مولد و تولیدکنندگان است، اجماع نظر دارند.
بااینحال، باید دقت کرد که تحقق نامگذاری سال نیازمند تدوین نقشه راه دقیق و آسیبشناسی وضعیت موجود و همچنین تقویت نقاط قوت کنونی است. دراینمیان، اولین دغدغه فعالان اقتصادی درباره نامگذاری سال، برخورد شعاری با آن است.
این نکتهای است که در پیام رهبر معظم انقلاب هم به آن توجه شد. ایشان در پیام ابتدای امسال با تأکید بر اکتفانکردن به کارهای سطحی مانند درج نام سال بر تابلو خیابانها یا روی سربرگ دستگاهها، فرمودند: تحقق شعار امسال نیازمند سیاستگذاری است.
ازاینرو، باید توجه کرد که تحقق «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» نباید به برگزاری چند همایش و سخنرانی منحصر شود و در عمل باید برای حمایت از تولید و اشتغال گامهایی اساسی برداشته شود. همه تولیدکنندگان انتظار دارند که امسال برای تحقق «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» گامی عملی برداشته شود و اجازه داده نشود که نهادها و دستگاهها با این مهم بهصورت شعاری برخورد کنند.
دراینمیان، اولین گام برای حمایت از تولید، واکاوی مشکلات کنونی این بخش است. یکی از مشکلات مهم صاحبان صنایع تولیدی و صنعتی، طولانیبودن مراحل بوروکراسی اداری در کشور است. دیوانسالاری سنگینی در بخش تولید وجود دارد و روند دریافت مجوزها و انجام امور اداری برای سرمایهگذاران و تولیدکنندگان طولانی است.
در نتیجه با این وضع نمیتوان انتظار داشت بخش تولید رونق بگیرد. ازاینرو، اگر خواهان حمایت از تولید و تحقق نامگذاری سال هستیم، باید تلاش کنیم تا مشکلات تولیدکنندگان در بخش دیوانسالاری برطرف شود. یکی دیگر از مشکلات مهم واحدهای تولیدی تأمین مالی آنهاست.
باتوجهبه اینکه واحدهای تولیدی همواره نیازمند منابع مالی گستردهای برای خرید تجهیزات، کالاهای واسطهای، مواد اولیه و هزینههای دیگر خود هستند، شبکه بانکی میتواند در تأمین مالی این واحدها نقشی چشمگیر ایفا کند. همچنین، سادهسازی وضعیت صدور ضمانتنامهها و تخفیف در کارمزد بانکی، حمایت از زنجیره تولید از طریق توسعه تأمین مالی ازجمله اقداماتی است که میتواند کمک زیادی به بخش تولید کند.