وزیر علوم: افزایش ظرفیت پذیرش در کنکور نداریم | برای همه داوطلبان صندلی خالی وجود دارد اسامی فرآورده‌های بهداشتی غیرمجاز در حوزه مراقبت از مو و بدن اعلام شد شمارش معکوس برای جبران کمبود «پنتاوالان» | پیگیری شهرآرانیوز از وضعیت کمبود واکسن پنج‌گانه نوزادان توزیع شیر مدارس در سال تحصیلی جدید قطعی شد| شش همت اعتبار برای حدود ۸ میلیون دانش‌آموز کشور مرگ یک جوان بر اثر حمله پلنگ در تربت حیدریه توضیحات سازمان سنجش درباره آزمون اختصاصی پذیرش دانشجو - معلم انتقال یک ایرانی از زندان چین به کشور پس از ۱۸ سال وقوع بارش‌های رگباری همراه با وزش باد در خراسان رضوی از امروز (۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) حجاج ایرانی از بحث تنش‌زا و همراه‌داشتن مواد اسیدی و دارو‌های پودرشده پرهیز کنند مشاهده لاشه دو توله پلنگ ایرانی در پارک ملی خَبر کرمان بازداشت ۴ نفر از عوامل پخش برنامه تفرقه‌افکنانه در صداوسیما، با دستور قضایی از «هرمز» تا «کوچه»؛ تکرار یک تراژدی توریستی؟ توضیحات رئیس مرکز اطلاع‌رسانی وزارت آموزش و پرورش در خصوص نگرانی از پلیسی شدن محیط مدارس جزئیات زورگیری از دانشجویان خواجه نصیرالدین طوسی آزادی ۸۲۹ نفر از زندانیان جرائم غیرعمد در سال ۱۴۰۳ | فقط ۷۲۰ زندانی بدهکار دیگر در زندان‌های استان باقی مانده‌اند فراخوان چهارم جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی از شهریورماه ۱۴۰۴ رهایی نوجوان ۱۶ساله از چنگ گروگان‌گیران در عملیات پلیس (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) تصادف زنجیره‌ای در محور ملک‌آباد - مشهد؛ انتقال ۱۱ مصدوم به بیمارستان (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) ماجرای مرگ همزمان ۶ نفر در خانه باغی در ارومیه + فیلم و علت فوت هشدار سطح زرد هواشناسی در خراسان رضوی در پی پیش‌بینی افزایش دما (چهارشنبه، ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) رفع توقیف گواهینامه رانندگان متخلف نوروز ۱۴۰۴ در خراسان رضوی آغاز ثبت‌نام اینترنتی کتاب‌های درسی از اردیبهشت رسانه‌ها در ارتقای سلامت عمومی نقش مهمی دارند | ضرورت تقویت همکاری اصحاب رسانه با فعالان حوزه سلامت زورگیری از ۲ دانشجوی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی تهران (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) خطر طغیان سرخک در خراسان رضوی زیر سایه واکسن هراسی احتمال بروز افسردگی در سالمندان گوشی باز این علائم روانی را جدی بگیرید بهره‌برداری از مرکز خدمات سلامت روستایی به همت خیران در سبزوار (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

کمبود آب شهر مشهد جدی است؛ بارش‌های فصل بهار کمبود را جبران نمی‌کند

  • کد خبر: ۱۱۱۸۴۹
  • ۲۰ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۱۸
کمبود آب شهر مشهد جدی است؛ بارش‌های فصل بهار کمبود را جبران نمی‌کند
استادیار اقلیم شناسی گروه جغرافیا دانشگاه فردوسی مشهد ضمن اشاره به اینکه کمبود آب شهر مشهد جدی است، گفت:بارش‌های این فصل سال مشهد کمبود آب را جبران نمی‌کند

گروه جامعه|شهرآرانیوز؛ رضا دوستان در گفت‌وگو با خبرنگار ما ضمن اشاره به اینکه ایران بر روی کمربند بیابانی واقع شده است. این کمربند از شمال آفریقا آغاز و تا بیابان‌های آسیای مرکزی ادامه می‌یابد، اظهار کرد: هر زمان و در هر فصلی از سال وقتی بارشی اتفاقی می‌افتد مردم خوشحال می‌شوند، اما همه بارش‌ها مفید نیستند.

وی ضمن اشاره به اینکه در مشهد میزان بارش ۲۶۰ میلیمتر است که حدود ۷۰ میلیمتر آن در فصل بهار رخ می‌دهد، افزود: براساس مکانیزمی که برای باران وجود دارد می‌توان گفت که بارش‌هایی که در فصل سرد سال انفاق می‌افتد مفید است، زیرا این بارش‌ها سیستمی و‌ فراگیرند؛ یعنی از غرب، جنوب غربی و‌ شمال غرب کشور آغاز و سپس وارد مناطق مرکزی و بعد وارد شرق یعنی خراسان می‌شود و تمام مناطق، شهرها و شهرستان‌های خراسان را دربرمی‌گیرد.

بارش‌های فصل بهار خشن و آسیب‌زا هستند

استادیار اقلیم شناسی گروه جغرافیا دانشگاه فردوسی مشهد، ادامه داد: بارش‌های زمستان تبخیر کمتری دارند و عمدتا جذب خاک می‌شوند و رطوبت خاک را تامین و مراتع را غنی می‌کنند. همچنین به دلیل اینکه بارش‌ها آرام هستند به محیط آسیب نمی‌زند، اما بارش‌های در فصل گرم بارش‌های محلی هستند و فقط بخش‌هایی از استان را فرا می‌گیرد.این بارش‌ها خشن همراه با ایجاد رعد و برق و تگرگ است و به شدت به محیط آسیب می‌زنند. همچنین باعث ایجاد سیلاب‌های شدید و فرسایش خاک می‌شوند.

آب‌های حاصل از بارش را باید جمع‌آوری کنیم

دوستان اضافه کرد: در شرایط کنونی که در بحران کم آبی به سر می‌بریم باید هر بارشی در هر نقطه‌ای از ایران را جمع‌آوری کنیم. لذا باید راهکارها و روش‌های نوین جمع‌آوری و حفاظت از آب را داشته‌ایم و آب‌های حاصل از بارش باران را کنترل و جمع‌آوری کنیم. نمونه‌ای از این کنترل‌ می‌تواند در داخل شهرها اتفاق بیفتد. شهرها به دلیل اینکه ستون نفوذناپذیری دارند راحت‌تر ذخیره می‌شوند. لذا می‌توانیم آب‌ها را در مخازن، استخرها یا حتی به صورت دریاچه‌ جمع‌آوری کنیم که هم‌ نمای خوبی برای داخل شهر دارد و هم برای آبیاری فضای سبز مناسب است حتی قبل از آلودگی آب‌ها را تصفیه کرد تا قابل شرب شود. 

وی ضمن اشاره به این مسئله که کشورهای اروپایی با داشتن سطوح نفوذ ناپذیر روان‌آب و بارندگی بیشتر آب‌‌های حاصل از بارش را جمع‌آوری می‌کنند، گفت: آنها آب‌ها را در داخل خانه‌ها جمع آوری می‌کنند و شبکه آبرسانی شرب و غیر شرب آنها از هم جدا است. ما نیز باید امکانات و برنامه‌هایی داشته باشیم که همین کار را انجام دهیم. البته در گذشته در ایران نیز این نوع جمع آوری‌های آب وجود داشته و انجام می‌شده است. اکنون لازم است که آب‌های حاصل از بارش‌ را حتی شده در مراتع و بالادست‌ها به شکل آب‌بندها و سدهای کوچک جمع‌آوری کنیم.

بارش‌های این فصل سال مشهد کمبود آب را جبران نمی‌کند

استادیار اقلیم شناسی گروه جغرافیا دانشگاه فردوسی مشهد، تاکید کرد: بارش‌هایی که هم‌اکنون در شهر مشهد می‌بارد به هیچ عنوان کمبود آب امسال را جبران نخواهد کرد و ما همچنان دچار کمبود آب هستیم. با توجه به جمعیت چهار میلیونی شهر مشهد و افزایش حاشیه نشینی باید هرچه سریع‌تر روش‌های ذخیره آب را اجرا کنیم.

وی اشاره‌ای به راهکارهایی ذخیره آب باران در شهر مشهد داشت و گفت: باید فعالیت‌های این شهر را با کم آبی سازگار کنیم. کشاورزی‌ را به سمت کشت کم‌آب سوق دهیم، جلوی توسعه باغات تفریحی را بگیریم، به مردم آموزش دهیم که چطور در شرایط بحران و کم آبی زندگی کنند و خود را با این شرایط وقف و مصرف آب را کاهش دهند.

استادیار اقلیم شناسی گروه جغرافیا دانشگاه فردوسی مشهد، ادامه داد: با وجود کمبود آب به سمت برداشت از سفرهای زیرزمینی پیش می‌رویم که این امر سبب کاهش آب‌ها و به مرور زمان سبب خشکی زمین می‌شود. در حال‌حاضر بیشتر مصارف آب از سفره‌های آب زیرزمینی است، برداشت بیش از حد از سفره‌های زیر زمینی پدیده نشست زمین را موجب می‌شود.لازم به ذکر است که دشت‌های آبی شهر مشهد دچار بحران آب است و کمبود آب در این شهر جدی است.

وی با بیان اینکه مشهد با افزایش جمعیت و گسترش حاشیه‌نشینی روبه‌رو است، ادامه داد: با این افزایش جمعیت و رویه مصرف آب در آینده نیاز به سدهای بیشتری خواهیم بود یا حتی امروزه صحبت آن است که روش‌های همچون شیرین کردن آب از طریق دریای‌خزر، خلیج فارس و دریای عمان کمبود آب این شهر را جبران کنند که این امر کی قرار است تحقق یابد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->