به گزارش شهرآرانیوز، سفیر فنلاند در تهران در حاشیه بازدید از این آرامگاه و مرکز فرهنگی به خبرنگار ایرنا گفت: سفر به استانهای کشور را در برنامه دارم و در سفر به خراسان رضوی نیز ۲ هدف عمده تعامل با بخش صنعت و رسیدگی به اوضاع مهاجران افغان در ایران را مد نظر دارم.
"کاری کاهیلوتو" با بیان این که مشهد شهری سبز و در حوزههای مختلف پررونق است افزود: حکیم ابوالقاسم فردوسی شاعر توانمندی است که در عرصه جهانی شناخته شده است و اشعار اساطیری او در ترجمههای زبانهای مختلف مشاهده میشود.
وی ادامه داد: آرامگاه فردوسی جاذبهای دیدنی است که بازدید از آن تجربهای تکرار نشدنی برای من بود.
آرامگاه فردوسی محل خاکسپاری حکیم ابوالقاسم فردوسی در توس است. این بنا بهدست هوشنگ سیحون برپایهٔ طرح پیشین کریم طاهرزاده بهزاد، با اندکی تغییر در اندازه و تزئینات، طراحی و بازسازی شد. معمار مجری ساختمان حسین لرزاده، و حسین حجارباشی زنجانی و تقی درودیان مباشر ساخت این بنا بودند.
منطقه تاریخی توس با محوطه ۳۶۰ هکتاری در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. منطقه توس در سده دوم هجری مجموعهای از آبادیهایی همچون نوغان، سناباد و توس بود که توس، آبادترین آنها محسوب میشد و امروز همه آن آبادیها درون شهر مشهد قرار دارند.
پس از شهادت حضرت امام رضا (ع) در خراسان، تاریخدانان از محل دفن پیکر مطهر و حرم آن حضرت به عنوان "ارض توس" یاد کردند. توس در زمان حمله مغول ویران، اما پس از مدتی تجدید عمارت و چندمرتبه مقر فرمانروایان مغول شد.
توس تا بهمن ۱۳۹۱ یکی از روستاهای تابع مشهد شناخته میشد، اما با تایید شورای عالی معماری و شهرسازی این روستای تاریخی که مقبره حکیم ابوالقاسم فردوسی در جوار آن قرار دارد به عنوان یک محدوده منفصل شهری به شهرداری مشهد واگذار شد و هم اکنون زیر نظر شهرداری منطقه ۱۲ مشهد اداره میشود.
خراسان رضوی حدود هزار و ۷۰۰ اثر، بنا، محوطه و تپه تاریخی و میراث معنوی ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران دارد.