عربستان: چارچوبی یکپارچه و عملی برای اجرای راهکار دو دولتی در فلسطین داریم تشکیل کارگروه نظارت بر توزیع کالا‌های اساسی در کمیسیون اصل ۹۰ فرانسه تهدید کرد: تا پایان تابستان به ایران برای دستیابی به توافق هسته‌ای مهلت می‌دهیم ویدئو| وزیر اقتصاد: بسته حمایتی اقتصادی دولت را به زودی تشریح می‌کنم بیانیه نیروهای مسلح یمن: تل‌آویو را با موشک هدف قرار دادیم (۷ مرداد ۱۴۰۴) حمله موشکی یمن به سرزمین‌های اشغالی پرواز‌های فرودگاه بن گوریون را متوقف کرد قالیباف: غزه امروز یک کشتارگاه و یک صحنهٔ جرم است قالیباف: رژیم صهیونیستی با حمله به ایران منشور ملل متحد را نقض کرد واکنش ترامپ به تصمیم انگلیس برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین ماجرای خودکشی نظامی صهیونیست که روزی ۶ بار حمام می‌کرد ویدئو| نبرد خاموش با ناتوی اطلاعاتی در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه گمانه زنی‌هایی درباره گزینه احتمالی برای جانشینی زلنسکی پژمانفر: فراجا زیرساخت‌های ابلاغ کروکی الکترونیک به طرفین تصادف را فراهم کند تاکید پزشکیان بر توزیع نظام سلامت بر اساس خرید راهبردی و پرداخت عملکردی رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه: مساجدی که تنها به اقامه نماز می‌پردازند «سکولار» محسوب می‌شوند جزئیاتی از ضربات ایران به رژیم صهیونیستی در جنگ ۱۲ روزه عراقچی به تاجیکستان سفر می‌کند (۷ مرداد ۱۴۰۴) عبدالرضا داوری به ۶ ماه حبس و شلاق محکوم شد؟ توضیحات سخنگوی دولت درباره تعطیلی یک هفته‌ای (۷ مرداد ۱۴۰۴) برقراری نخستین پرواز مستقیم مسافربری کره شمالی به روسیه (۷ مرداد ۱۴۰۴) رژیم صهیونیستی برای توافق با حماس ضرب‌الاجل تعیین می‌کند نیرو‌های قسد با ارتش سوریه ادغام می‌شود اعتراف ترامپ به قحطی گسترده در غزه وزیر امور خارجه: برای مذاکرات هنوز چیز خاصی تنظیم نشده است تأکید رادان بر آمادگی نیروی انتظامی برای برقراری نظم و امنیت آخرین وضعیت شکایت قوه قضائیه از نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی
سرخط خبرها

رویکرد‌ سیاست خارجی دولت سیزدهم | جبران غفلت‌های گذشته در روابط با کشور‌های منطقه

  • کد خبر: ۱۱۳۶۹۱
  • ۰۱ تير ۱۴۰۱ - ۱۰:۲۴
رویکرد‌ سیاست خارجی دولت سیزدهم | جبران غفلت‌های گذشته در روابط با کشور‌های منطقه
دولت سیزدهم به سالگرد پیروزی خود در انتخابات ریاست جمهوری رسید. با روی کار آمدن این دولت، نگاهی جدید در عرصه سیاست خارجی کشور آغاز شد؛ نگاهی که به بیان وزیر کشور دولت سیزدهم «تخم مرغ هایش را در سبد آمریکا نمی‌گذارد.»

عرب هاشمی | شهرآرانیوز؛ بر این اساس نگاهی خواهیم انداخت به تحلیل کارشناسان حوزه سیاست خارجی تا عملکرد دولت در حوزه دیپلماسی را ارزیابی کنیم.

فرصت خوب ایران برای ورود به حوزه آسیای مرکزی

عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک دانشگاه، با اشاره به ارتباط و قرارداد‌های دولت سیزدهم با کشور‌های آسیایی و سفر اخیر رئیس جمهور قزاقستان به تهران در گفتگو با «ایسنا» گفت: در حال حاضر، در تاجیکستان پهپاد تولید می‌کنیم. این اولین بار است که فرصتی برای ما ایجاد شده است تا بتوانیم در این حوزه‌ها وارد شویم. شاهدیم که طی هفته‌های اخیر، رهبران کشور‌هایی مثل ترکمنستان و تاجیکستان به ایران سفر می‌کنند و توافق نامه‌هایی امضا می‌شود که امیدواریم مسئولان و وزارتخانه‌ای این توافق نامه‌ها را به طور جدی پیگیری کند و سطح روابط را ارتقا دهد.

وی افزود: قزاقستان یکی از کشور‌های آسیای مرکزی است که شاید نسبت به سایرین ثروتمندتر هم باشد. علی رغم اینکه از نظر جغرافیایی جزو کشور‌های بسته است، آمادگی خوبی برای همکاری گسترده با ایران دارد که بتواند از این طریق به دریا وصل شود و کالا‌های خود را صادر کند. در حال حاضر که روس‌ها به جنگ و اروپا مشغول هستند، فرصت خوبی است که ایران به این حوزه‌ها وارد شود. پیش از این روس‌ها اجازه نمی‌دادند که در حوزه آسیای مرکزی، چندان عملیاتی صورت گیرد. البته چینی‌ها تلاش خود را کرده و وارد شده بودند. ما باید در این حوزه ارتباطاتمان را گسترش دهیم.

در ۲ دهه گذشته غفلت کرده ایم

مهدی خورسند، کارشناس مسائل چین و اوراسیا، درباره ارتباطات جدید ایران با کشور‌های حوزه اوراسیا به «ایرنا» گفت: ما در روابط خود با کشور‌های حوزه اوراسیا و به ویژه کشور‌های آسیای مرکزی در دو دهه گذشته با غفلت روبه رو بوده ایم،  به طوری که بسیاری از فرصت‌ها و همکاری‌هایی را که با این کشور‌ها داشتیم، از دست داده ایم، اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم شرایط تغییر کرده است و سعی داریم حجم مبادلات با کشور‌های اوراسیا را افزایش دهیم. از طرف دیگر، کریدور زمینی قزاقستان- ایران- ترکیه به سمت اروپا با سفر رئیس جمهور قزاقستان به ایران فعال شد. امروزه در کشور‌های دنیا، دو صنعت «توریسم» و «ترانزیت» موتور مولد اقتصاد هستند و اقتصاد کشور‌ها را به حرکت درآورده اند.

یکی از وعده‌های رئیسی مربوط  به دیپلماسی بود

همچنین سیدحسین نقوی حسینی، نماینده سابق مجلس، با بیان اینکه «در گذشته از ظرفیت ارتباط با کشور‌های همسایه غفلت شده بود»، به «مثلث آنلاین» گفت: در همین مدت که هنوز یک سال هم از فعالیت دولت نگذشته است، کشور‌های متعدد همسایه به ایران آمده اند و سند‌های همکاری هم امضا شده است. یکی از محور‌های دولت در حوزه دیپلماسی، تقویت ارتباط با کشور‌های شرقی بود.

دولت با نگاهی درست مبتنی بر اینکه همه ظرفیت‌ها در غرب خلاصه نمی‌شود، شروع به کار کرد که نتیجه عینی اش، امضای تفاهم نامه‌های راهبردی بلندمدت با چین و روسیه است. آقای رئیسی در جریان انتخابات به مهم‌ترین محور‌های حوزه دیپلماسی اشاره کرد و وقتی دولت سیزدهم شروع به کار کرد، آن محور‌ها پیگیری شد که یکی از مهم‌ترین هایش، برقراری ارتباط با کشور‌های همسایه بود. یکی از نقد‌های واردشده به دولت قبل، غفلت از این ظرفیت بود؛ به این معنی که گویا ارتباط با کشور‌های همسایه فراموش شده بود.

کشور‌های همسایه امیدوارتر شده اند

محسن کوهکن، نایب رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری، نیز با تأکید بر عملکرد پذیرفتنی دولت سیزدهم در سیاست خارجی بیان کرد: در موضوع ارتباط با کشور‌های همسایه، دولت آقای رئیسی بهترین عملکرد را نسبت به دولت‌های قبل داشته است. کشور‌های همسایه نیز در این دولت، امید بیشتری به ما پیدا کرده اند.

دولت فعلی نحوه ارتباط با کشور‌های همسایه را می‌داند

همچنین عباس مقتدایی، از نمایندگان مجلس و نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، در گفت وگویی تحلیلی با خبرگزاری «دانشجو» تصریح کرد: نگاه غلط دولت‌های گذشته مبنی بر معطوف کردن ارتباطات با کشور‌های غربی، ایران را از ارتباط با منطقه‌ای ۵۰۰ میلیون نفره محروم کرده بود؛ اما خوشبختانه مسئولان فعلی دستگاه دیپلماسی کشور، به خوبی نحوه ارتباط با کشور‌های همسایه را می‌دانند.

وی افزود: حضور مقامات کشور‌های مهم منطقه در ایران و سفر‌های اخیر رئیس جمهور به کشور‌های منطقه، نشان دهنده این است که بنای دولت، تقویت دیپلماسی همسایگان است که آثارش را در ماه‌های آینده نشان می‌دهد. تقویت دیپلماسی منطقه‌ای از سوی دولت سیزدهم، کلیدی برای باز کردن گره‌های کشور است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->