ید محمدرضا هاشمی | شهرآرانیوز؛ نمایشگاه دستاوردهای پناهندگان افغانستانی ساکن مشهد با حضور مسئولان اداره اتباع و مهاجران خارجی استان خراسان رضوی و همچنین مسئولانی از دفتر نمایندگی کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در «بازار ملل» مشهد افتتاح شد.
«ماها کاشور»، رئیس دفتر نمایندگی کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در مشهد در مراسم افتتاحیه نمایشگاه دستاوردهای پناهندگان افغانستانی گفت: تلاش و فعالیت جمهوری اسلامی ایران در ۴۰ سال گذشته در حوزه پناهندگان، ستودنی است و در یک سال گذشته و پس از ایجاد شرایط خاص در افغانستان به اوج خود رسیده است. ما امیدوار هستیم در اینده هم بتوانیم از کمک های ایران به پناهنده ها استفاده کنیم.
وی با قدردانی از تلاشهای مثبت جمهوری اسلامی ایران در موضوع پناهندگان تاکید کرد: روز پناهنده در واقع یادآور این است که شرایط حاضر پناهندگان در سراسر جهان چگونه است، یادآور اینکه ما امسال به رکورد صد میلیون پناهنده در جهان رسیدهایم. اگر بحرانها در جهان به همین صورت ادامه یابد ما شاهد مشکلات بیشتری در این حوزه خواهیم بود.
کاشور ادامه داد: برگزاری روز پناهنده از این جهت اهمیت دارد که به کشورهای جهان این افراد و مشکلات آنها را یادآروی میکند.
حسین احمدی، معاون اداره کل امور اتباع استان خراسان رضوی نیز در این مراسم گفت: طبق توافقات بینالمللی، کشور ایران حق دارد مانع فعالیتهای تشکلهای اتباع باشد، اما دولت جمهوری اسلامی نه تنها با این موضوع مخالفتی ندارد بلکه در شرایط کنونی، موافق افزایش آنها هم است.
معاون اداره اتباع با بیان اینکه برای جمهوری اسلامی افتخار است که هر ساله روز پناهنده را جشن میگیریم گفت: ما در این روز باید خود را ارزیابی کنیم و ببینیم چه کارها و خدماتی را برای این عزیزان انجام دادهایم و بتوانیم امروز برای بهتر خدمات دادن به قشری که ما متولیان آنها هستیم، تلاش کنیم و این برای ما اهمیت زیادی دارد.
وی با اشاره به تمدید طرح سرشماری از مهاجران افغانستانی غیرمجاز گفت: ما انتظار داریم افرادی که در این طرح شرکت نکردهاند، این کار را انجام دهند. براساس برنامهریزیهای انجام شده خدمات خوبی به این افراد ارائه خواهد شد.
«سید ابوطالب مظفری» دبیر برگزاری همایش و نمایشگاه «وطن مهر» در گفتوگو با شهرآرانیوز درباره متفاوت برگزار شدن مراسم روز پناهنده در سال جاری گفت: به دو دلیل روز جهانی پناهنده در سال جاری به صورتی متفاوت برگزار شد؛ یک اینکه سه سال کرونا به ما اجازه برگزاری برنامه این چنینی را نداد و دلیل دوم اینکه اتفاقات اخیر در افغانستان باعث شد که تعداد زیادی از آحاد مردم و شخصیتهای سیاسی و اجتماعی ما مهاجر شدند و بخشی از آنها به ایران آمدند همه اینها اقتضا میکرد که ما چنین برنامهای را روی دست بگیریم.
مظفری با اشاره به اینکه رشد جامعه مهاجر در حوزههای مختلف باعث شده که ما شاهد این باشیم که امروز جامعه مهاجر، جامعهای متفاوت از آنچه در گذشته بوده باشد افزود: توجه جامعه میزبان به امر همدلی دو ملت وتوجه به قوانین مهاجرت باعث شده که مهاجران بیش از پیش خود و تواناییهایشان را نمایش دهند و مطالباتی که دارند را با زبانی رساتر بیان کنند.
دبیر برگزاری مراسم روز جهانی پناهنده تاکید کرد: در سالهای قبل ثبت نام حتی یک نفر به عنوان پناهجوی تازه به ایران امده امر محالی بود، اما اکنون میبینیم که مهاجران تازه آمده وارد سیستم شناسایی می شود. من قوانین مهاجرت در جهان در حال تغییر و بازسازی است، و خوب است که جمهوری اسلامی هم که سالهاست خدمات زیادی به مهاجران افغانستانی ارائه میدهد در این باره هم تغییراتی را ایجاد کند و برخی محدودیتها از جامعه مهاجر برداشته شود.
«شاهزاده حسین حیدری» از مسئولان برگزاری این نمایشگاه درباره جزئیات آن گفت: در این نمایشگاه ما در خدمت 20 تشکل از مهاجران افغانستانی هستیم و در کنار اینها هفت تشکل از نهادها و مراکز حامی پناهندگان هم در این نمایشگاه حضور دارند و فعالیتهای خود را در حوزه پناهندگان به بازدید کنندگان ارائه خواهند کرد.
وی در ادامه گفت: فضایی که ما برای تشکلهای فعال پناهنده در نظر گرفتهایم، چیزی در حدود 500متر مربع هست، فضایی که برای نهادها و مراکز حامی در نظر گرفته شده 250 متر مربع است و برای بخش ویژه نمایشگاه که هنرهای تجسمی است که با استقبال هنرمندان مواجه شد و غالب بر 600متر مربع را برایشان در نظر گرفتهایم که در این بخش نمایشگاه آثار نقاشی، خطاطی، سیاه قلم، عکاسی، منبت و موسیقی حاضر هستند.
حیدری تصریح کرد: یکی دیگر از بخشهای دیگر این نمایشگاه صنایع دستی است که ما سعی کردهایم خانمها و دختران هنرمند مهاجر را گرد هم جمع کنیم و همه این هنرهای دستی قابلیت کارآفرینی دارند.
گفتنی است که نمایشگاه دستاوردهای پناهندگان افغانستانی تا روز پنجشنبه از ساعت ۱۷ تا ۲۱ در بازار ملل میزبان علاقهمندان خواهد بود.