فرزانه شهامت | شهرآرانیوز؛ جمعیت رو به افزایش دانش آموزان و کمبود زمین در مشهد را هم که به فهرست اضافه کنیم، میشود ملغمهای تمام عیار. خیران مدرسه ساز پای کارند و اعتبارات دولتی هم میرسد، اما کفاف نیازها را نمیدهد. اختصاص اعتبارات ویژه به مدارس مشهد راه حلی است که سرپرست اداره کل نوسازی مدارس استان میگوید. راهکار «ابوالقاسم بابایی» برای پایان دادن به وضعیت کنونی مدارس مشهد کامل میشود اگر به آن پای کار آوردن رسانهها و تعریف پویشهایی فراگیر را هم اضافه کنیم.
مدارس شهری به ازای هر کلاس ۹۰۰ میلیون تومان و مدارس روستایی به ازای هر کلاس ۷۰۰ میلیون تومان.
در اعتبارات استانی مصوبمان ۱۹۰ میلیارد تومان بود که ۳۶ درصد تخصیص پیدا کرد. اعتبارات ملی هم ۱۰۰۰ میلیارد تومان بود که ۸۰ درصد تخصیص داشت.
آموزش وپرورش، خیران مدرسه ساز و نوسازی مدارس برای هدایت و جذب خیران به هم کمک میکنند. این سه ضلع اگر کنار هم نباشند، به هدفی که میخواهیم نمیرسیم. در بخش نامهای که وزیر آموزش وپرورش ابلاغ کرد هم مجری پویش، نوسازی مدارس بیان شده است.
این مدرسه موضوعش چیست که زوم کرده اید روی آن؟ پشت این قضیه چیست؟
ما در استان سیصد مدرسه کانکسی داریم.
اگر مصوبه سفر رئیس جمهوری را در نظر بگیرید ۳۰۰ مدرسه کانکسی داریم.
سه فرصت اعتباری برای این مدرسه داریم. یکی فرصت خیران است که با یکی دو خیر مذاکرات اولیه صورت گرفته است. دومی گروههای جهادی هستند که دیروز با دوستان جلسه داشتم و هنوز نتیجه قطعی نیست. اگر مقدمات کار فراهم شود تحویل فضا به دوستان جهادی صورت میگیرد تا فضای طبقه دوم مدرسه را توسعه بدهند. اگر هم فراهم نشود، بودجه سنواتی ما در ۱۴۰۱ ظرف دو سه ماه آتی به دستمان میرسد و این مدرسه را در اولویت قرار میدهیم.
احتمالا، چون حدود سیصد متر زیربناست و تا آغاز سال تحصیلی جدید دو ماه فرصت داریم. معلوم هم نیست گروه جهادی تا چه اندازه بتواند کار را پیش ببرد.
دو کانکس در شهر مشهد و بیست کانکس در اطراف شهر مشهد وجود دارد. درباره کانکسهای داخل شهر، شاید اگر سامان دهی فضا به درستی انجام میشد، این موقعیت پیش نمیآمد. البته مدرسه عدل که اشاره شد در مسیر عقب نشینی است و شاید آموزش وپرورش میخواسته است با این کار، حفظ مالکیت کند.
استفاده از کانکس در استان چه دائم و چه موقت، یک واقعیت است. در شهرستانهای تربت جام، تایباد، صالح آباد، کلات و نیشابور مدارس کانکسی زیادی داریم. روستاهایی با جمعیت دانش آموزی زیر ۱۰ نفر داریم که استفاده از کانکس توجیه اقتصادی دارد. بااین حال پارسال با مجموعه قلمچی برای جایگزینی بیست مدرسه یک کلاسه توافق کردیم. اولویت برنامه ریزی ما برای حذف کانکسها با مدارسی است که به دلیل تراکم جمعیت از کانکس استفاده میکنند.
قانون تخریب و بازسازی مدارس فرسوده که ابلاغ شد بازسازی بخش اعظم مدارس فرسوده در دستور کار قرار گرفت. مشکل عمده ما در مشهد افزایش جمعیت دانش آموز و کمبود سرانه فضای آموزشی است. مشکلاتی که در تأمین زمین با کاربری آموزشی داریم حرکتمان را کند میکند.
مدارس غیردولتی میتواند یک ظرفیت باشد، به ویژه اگر به سمت حاشیه شهر هدایت شود. هرچند این مدارس هم مسائل خاص خودش را دارد. ساخت مدارس غیردولتی بر اساس شاخصهای آموزشی کمتر اتفاق افتاده است و رویکرد مؤسسان این مدارس بیشتر به سمت اماکن استیجاری است تا احداث مدرسه.
ازیک طرف در آیین نامههای مربوط گفته شده است که این مدارس در هر نوع کاربریای میتوانند مستقر شوند. از سوی دیگر از نوسازی مدارس خواسته شده است انطباق مدارس را با آیین نامه ها، رویههای فنی، ضوابطی مثل قانون نظام مهندسی کنترل ساختمان و ... بررسی کند. این دو عملا مغایرت دارند و یک طور استاندارد دوگانه اند.
دادهها را شرمنده ام، شاید نتوانیم به ریز در اختیارتان قرار بدهیم.
نه، بعضا برداشتهای مختلفی میشود. اجازه بدهید بخشی را که میتوانم ارائه کنم، جمع بندی میکنم. هر جا ابهام داشتید در خدمتتان هستم.