روایتی از آخرین دستاورد‌های مدیریت شهری مشهد در دوازدهمین نمایشگاه تخصصی خدمات شهری | از دستگاه ریشه‌کن تا پهپاد‌های اطفای حریق + فیلم شهرداری مشهد پیشگام در استفاده از فناوری‌های نوین حاجی‌بگلو: مدیریت شهری مشهد نگین تمامی حوزه‌های مدیریت شهری در خاورمیانه است رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور: بخش خصوصی اصلی‌ترین حامی مدیریت شهری است+ویدئو پارک خطی شش‌هکتاری در محله شهرک شهید رجایی مشهد به بهره‌برداری می‌رسد + تصاویر انعقاد قرارداد مشارکت شهرداری مشهد با کمیته امداد امام خمینی (ره) معاون استاندار خراسان رضوی: برقی‌کردن قطار مشهد- تهران ۲ میلیارد دلار هزینه دارد پلمب کارگاه تولیدی لوازم آرایشی غیرمجاز در کاشمر (یکم آذر ۱۴۰۳) ناصحی: مشهد قطب دیپلماسی شهری در کشور است ورود نخستین اتوبوس برقی به مشهد تا ۴۵ روز دیگر ارتقای پرشتاب زیرساخت‌های حمل‌و‌نقل بار در مشهد عزم جدی شورا و مدیریت شهری مشهد مقدس برای تقویت دیپلماسی شهری برگزاری اولین نشست شهر‌های ایرانی شرکت‌کننده در اجلاس بریکس پلاس در مشهد + فیلم (یکم آذر ۱۴۰۳) اجرایی‌شدن تنها ۳۰ درصد از پروژه‌های عمرانی مصوب شهر مشهد قطار برقی مشهد-تهران روی ریل تحقق | استاندار خراسان رضوی: با حمایت و اعتبار بودجه‌های ملی قرار است این پروژه به سرانجام برسد آغازبه‌کار دوازدهمین نمایشگاه تخصصی مدیریت شهری در نمایشگاه بین‌المللی مشهد از امروز (یکم آذر ۱۴۰۳) رونمایی از پهپاد‌های آتش نشان در نمایشگاه تخصصی خدمات شهری شهردار مشهد: تقویت دیپلماسی، از سیاست‌های اصلی مدیریت شهری است نشست رئیس و اعضای شورای اسلامی شهر مشهد با احزاب سیاسی | گفتگو با فعالین اجتماعی، کلید بهبود مدیریت شهری در مشهد حضور دادپزشک در آرامستان‌های شهرداری مشهد برای تسریع خدمت‌رسانی به خانواده‌های متوفیان تقدیر فرماندار مشهد از شهردار مشهدمقدس (۳۰ آبان ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

درباره محله «افسر» مشهد | خیابانی که «افسر» بود

  • کد خبر: ۱۱۸۱۶۱
  • ۰۲ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۳:۴۵
درباره محله «افسر» مشهد | خیابانی که «افسر» بود
محله «افسر» خیابانی است بابیش‌از یک‌کیلومتر در مرکز مشهد؛ جایی بین ایستگاه راه آهن و حرم مطهر رضوی. دقیق‌ترش را اگر می‌خواهید، این‌طور می‌شود: خیابانی که سه خیابان شهیدهاشمی‌نژاد، آیت ا... بهجت و بیهقی را قطع می‌کند.

حمیدرضا معصومیان | شهرآرانیوز؛ محله «افسر» خیابانی است بابیش‌از یک‌کیلومتر در مرکز مشهد؛ جایی بین ایستگاه راه آهن و حرم مطهر رضوی. دقیق‌ترش را اگر می‌خواهید، این‌طور می‌شود: خیابانی که سه خیابان شهیدهاشمی‌نژاد، آیت ا... بهجت و بیهقی را قطع می‌کند. درباره این سه خیابان باید بگویم که خیابان شهید هاشمی‌نژاد نام جدید خیابان عشرت‌آباد است که مستقیم راه‌آهن را به میدان شهدا وصل می‌کند. نماد زیبای وسط میدان راه‌آهن (المان «به‌سوی او» اثر مرحوم یعقوب دانش‌دوست) از این خیابان به‌خوبی دیده می‌شود. خیابان آیت ا... بهجت هم که تا همین چند سال پیش، خیابان آزادی نام داشت و قبل‌تر به خیابان شاه‌رضا نو معروف بود، از چهارراه شهدا یا همان نادری سابق به راه آهن می‌رسد و مسیر خوبی برای مسافرانی است که می‌خواهند مستقیم از راه آهن به حرم بروند.

خیابانی که «افسر» بود

سومین خیابان هم که البته مثل آن دو خیابان پر‌رفت‌وآمد نیست و به نوعی خیابان فرعی محسوب می‌شود، خیابان بیهقی است که البته چند‌ماهی نامش شده آیت‌ا... واعظ‌زاده. یک سمت این خیابان به ایستگاه راه‌آهن و سمت دیگر آن به محله دریادل و کوچه ته‌پل‌محله می‌رسد که حالا شده بولوار رضوان؛ یک خیابان جدید و مدرن که کل بافت تاریخی ته‌پل محله را به‌هم ریخته است، اما آن را به‌زودی به یک شریان اصلی و مهم در این بخش شهر تبدیل خواهد کرد؛ خیابانی که حرم مطهر را یک‌راست به ایستگاه راه آهن متصل می‌کند.

خیابان افسر از دو طرف بسته است. ته شرقی محله به یک بن‌بست می‌رسد؛ در نزدیکی‌های کوچه نوغان و ته غربی آن به بن‌بست دیگری می‌رسد، نزدیکی‌های کوچه حسین‌باشی. آخرین خانه سمت شرقی یک آپارتمان بزرگ است که در گذشته، خانه‌ای بود معروف به خانه «چهل‌خانواری». از آن خانه‌های قدیمی که یک حیاط بزرگ با حوض پر‌آب وسطش و دور‌تا‌دورش اتاق‌هایی بود که توی هر‌کدام از آن‌ها یک خانواده زندگی می‌کردند با آشپزخانه و سرویس بهداشتی اشتراکی برای همه.

خیابانی که «افسر» بود

سمت غربی خیابان افسر، اما این‌طوری نبود و الان هم نیست. چند‌خانه قدیمی کوچک آخر خیابان را بسته‌اند، البته اگر آن کوچه باریک کنارش را حساب نکنیم که راه‌بلد‌ها از آنجا می‌توانند ترافیک خیابان هاشمی‌نژاد و کاشانی را قیچی کنند و سر از خیابان عبادی و کوچه حسین‌باشی در‌آورند. کمی قبل‌تر از این خانه‌ها و آن کوچه باریک، مسجد محله افسر قرار دارد؛ یعنی مسجد المهدی که یکی از بی‌شمار مساجد این بخش از شهر است.

ایجاد محله افسر بر‌می‌گردد به زمان احداث ایستگاه‌راه آهن در دهه‌۳۰؛ اتفاقی که موجب تغییر‌شکل این بخش شهر مشهد شد و به‌تدریج بافت کشاورزی و باغ مانند محله به خیابان، کوچه و بعد خانه‌های بزرگ و کوچک تبدیل شد. هفت‌هشت درخت توت حسابی که همین الان توی محله افسرند، یادگار دوره‌ای هستند که این محله و محله‌های اطرافش پر از درخت‌های توت بود.

این خیابان دراز و قدیمی که روزگاری به دو قسمت افسر غربی و افسر شرقی نام‌گذاری شده بود و حالا شده بهجت‌۲۳ و هاشمی‌نژاد ۱۹، پر از خاطرات خاص و آدم‌های خاص‌تر است؛ آدم‌های مشتی و خالص از یک بخش اصیل شهر مشهد که خیلی‌هایشان دیگر نیستند؛ از یدا... شکسته‌بند بگیرید که حتی از شهرستان‌ها برای جاانداختن دست‌وپا‌های شکسته مشتری داشت تا محمود گنجی‌فر که توی همین محله بزرگ شد و بعد در عملیات مرصاد شهید شد تا نامش برود روی کوچه‌های خیابان بهجت‌۲۳.

خیابانی که «افسر» بود

اگه خدا بخواهد و عمری باشد، در همین صفحه درباره این محله و آدم‌هایش می‌نویسم؛ به این عشق و امید که یادگار بماند برای نسل‌های آینده؛ محله‌ای که با طرح‌های توسعه‌ای که برایش بافته‌اند، چند سال دیگر می‌رود به دل تاریخ؛ مثل ته‌پل محله که با همه آدم‌ها و خاطراتش ویران شد و رفت.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->