ملیحه فلاح | شهرآرانیوز؛ این روزهامانکنهای سیاه پوش بیشتر از قبل به چشم میخورند و در هر مغازه، حداقل چند لباس مشکی آویزان است. تنوع زیاد است، از مانتوهای کوتاه و بلند زنانه با تزئین تور و مخمل گرفته تا پیراهنها و تی شرتهای ساده مردانه و تی شرتهای بلند عجیب وغریب پسرانه که با همه تفاوت هایشان، یک ویژگی مشترک دارند و آن هم رنگ مشکی آن هاست.
بازه قیمتها متفاوت است؛ تی شرتهای مردانه از ۱۳۵ هزار تومان شروع میشود و مانتوهای نخی از ۲۵۰ هزار تومان. سقف مشخصی هم ندارند، اما حدود قیمتی پیراهنهای مردانه در خیابان هفده شهریور به ۴۵۰ هزار تومان و مانتوهای مشکی تا ۸۰۰ هزار تومان میرسد. البته قیمت این لباسها هم مثل بسیاری دیگر از اجناس به مکان فروش آنها گره خورده و ممکن است همین کالاها مثلا در خیابان احمدآباد تا چند برابر فروش برود.
با ورود به ماه محرم و ایام عزاداری سید الشهدا (ع)، فروش لباسهای مشکی کمابیش در بازار مشهد رونق گرفته است. میگوییم کمابیش، چون به قول یکی از کاسبان خیابان هفده شهریور، طبق معمول هر سال، فروش لباس مشکی از یک هفته مانده به ماه محرم افزایش داشته، اما با وجود کاهش قدرت خرید مردم و بیشتر شدن قیمت پوشاک، این افزایش در فروش مثل هر سال نبوده است.
با وجود این باید بگوییم مشهد، سومین شهر تولیدکننده پیراهن مشکی در کشور است و همین حالا به صورت رسمی ۳۰ کارگاه خرد و ۶ کارگاه بزرگ تولید لباس مشکی در مشهد وجود دارد که تولیدات آنها علاوه بر بازار داخلی به افغانستان و عراق نیز صادر میشود.
حدود ساعت ۱۱ صبح سری به خیابان هفده شهریور میزنیم. پاساژهای این خیابان نسبت به دیگر روزهای سال خلوت است. یکی از کسبه میگوید: عصر با خنک شدن هوا بازار کمی شلوغتر میشود، اما خریدار واقعی کم است. از طرفی با شروع محرم و صفر و ایام عزاداری در مجموع فروش لباسهای متفرقه کم میشود.
میرویم سر اصل مطلب؛ پیراهن مشکی مردانه چند؟ میگوید: تولید خودمان است با پارچههای ایرانی. قیمتهای فروش جینی (۱۲ عددی) این پیراهنهای آستین بلند از ۱۹۰ هزار تومان شروع میشود و تا ۲۴۰ هزار تومان هم میرسد. البته در خرده فروشی حداقل قیمت همین پیراهنها ۲۵۰ هزار تومان است.
او ادامه میدهد: همین پیراهنهای ۱۹۰ هزار تومانی سال قبل ۱۲۰ هزار تومان بود. امسال مشتریها معمولا نیم جین میخرند یا چند فروشنده با هم شریک میشوند و خرید میکنند، چون میگویند با وجود کاهش قدرت خرید مردم و این قیمتها نمیتوانند جنسشان را خوب بفروشند. به گفته او تقاضای لباس مشکی نسبت به سال قبل حداقل ۳۰ درصد کم شده است.
یکی دیگر از فروشندههای لباس مردانه در پاساژ آسمان میگوید: کاهش فروش من نسبت به سال قبل، شاید کمتر از ۱۰ درصد باشد، اما تورم در حوزه پوشاک به دلیل وجود پارچه و نخ در انبارها نسبت به دیگر کالاها عقب است و تازه دارد به قیمت واقعی خود میرسد؛ به همین دلیل در لباسهای مشکی که تازه تولید شده است، حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد افزایش قیمت داشتیم.
مانتو فروشهای این خیابان نیز کارهای جدید خود را رو کرده اند. تا سراغ مانتوهای مشکی میرویم، فروشندهها به سراغمان میآیند و با کمی بالا و پایین، این جمله را تکرار میکنند که کارهای جدید برای محرم است. سادهترین مانتوهای نخی مشکی ۲۵۰ هزار تومان قیمت دارند؛ اگر کمی رنگ مجلسی به خودشان بگیرند، قیمتها به بیش از ۴۰۰ هزار تومان میرسد. فروشندههای لباسهای زنانه نیز از کاهش فروش نسبت به سال قبل و افزایش قیمتها میگویند.
این پرس وجوها را میتوانیم این طور خلاصه کنیم که فروش لباسهای مشکی بین ۱۰ تا ۳۰ درصد کاهش و قیمت لباسها نیز به طور میانگین حدود ۶۰ درصد افزایش داشته است.
آنچه گفتیم، مربوط به بازار حقیقی است، اما انگار این روزها بازارهای مجازی از حقیقیها جلو زده اند. بیشتر صفحات مجازی فروش لباسهای زنانه و مردانه، تبلیغات فروش پوشاک مشکی را از یک ماه قبل شروع کرده اند. به چند صفحه فروش لباس زنانه که سر میزنیم، از میزان ارسالی هایشان تعجب میکنیم. آن طور که پیداست، این روزها وضعیت مجازیها از حقیقیها بهتر شده است! در فضای مجازی مثل همیشه قیمتهای عجیب تری هم پیدا میشود؛ مثلا یک پیراهن مردانه البته با برندی خارجی تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان هم فروش میرود و مانتوهای مزونی نیز قیمتشان دست کمی از این پیراهنها ندارد.
«مشهد بعد از تهران و تبریز، رتبه سوم را در تولید پیراهن مشکی در کشور دارد. هم اکنون ۳۰ کارگاه کوچک و ۶ کارگاه بزرگ در مشهد برای ایام محرم، پیراهن مشکی تولید میکنند.» این نکات را نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان پوشاک مشهد در گفتگو با شهرآرا درباره تولید پیراهن مشکی در ایام محرم مطرح میکند و میافزاید: کیفیت تولیدات مشهد به حدی خوب است که به کشورهای همسایه از جمله عراق و افغانستان صادرات داریم.
البته پاکستان و هندوستان در تولید پیراهن مشکی، رقیب مشهد محسوب میشوند، اما در صورتی که از تولید داخل حمایت شود، میتوانیم در بازار کشورهای همسایه سهم بیشتری داشته باشیم.
محسن مرادی درباره مشکلات تولیدکنندگان پیراهن مشکی در مشهد میگوید: در کشور ما هزینههای تولید زیاد است و این باعث میشود که قدرت رقابت تولیدات ما کاهش یابد. تأمین نقدینگی و کاهش فشارهای مالیاتی، دو راهکار حمایت از تولید پیراهن مشکی است.
او ادامه میدهد: وقتی تولیدکنندگان با فشار مالیاتی مواجه هستند، دیگر توانی برای ادامه کار برای آنها باقی نمیماند. در راستای حمایت از تولید داخل باید بستری ایجاد شود تا تولید کنندگان خرد برای چندسال از تخفیف مالیاتی برخوردار شوند یا اینکه در حق بیمه به آنها تخفیف داده شود تا هزینه زیاد تمام شده پوشاک، مانعی برای رقابت در بازار نباشد.
نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان پوشاک مشهد تأکید میکند: صنعت پوشاک به دلیل نیاز به نیروی انسانی در مراحل مختلف تولید و پس از تولید، از صنایعی است که نقش بسزایی در کاهش بیکاری دارد؛ از این رو هر چه از این صنعت بیشتر حمایت کنیم، اقتصاد مشهد بیشتر شکوفا میشود. نکته دیگر آنکه حضور میلیونها زائر در مشهد، ظرفیتی مهم و گسترده برای بازار پیراهن مشکی در شهرمان فراهم کرده است.