فرزانه شهامت- بکایی، دبیرکل دانشگاه و پژوهشگاه دفاع ملی و تحقیقات راهبردی وابسته به ستاد نیروهای مسلح
در همایش ملی امنیت غذایی و رونق تولید گفت: طبق آمار سازمان خواروبار ملل متحد، ۳۰ تا ۳۵ درصد محصولات کشاورزی ایران، در مرحله برداشت تا توزیع، ضایع و فاسد میشود.
بکایی ادامه داد: این یعنی سالانه ۱۵ میلیارد دلار سرمایه و غذای ۱۵ میلیون نفر دور ریخته میشود.
وی گفت: فاجعه بارتر از اینکه برای تولید این مقدار محصول، حداقل ۱۰ میلیارد مترمکعب آب مصرف میشود، گفت: معادل ۱۰ درصد از کل ذخایر آبی کشور و ۴۰ برابر ظرفیت سد کرج مصرف میشود.
بکایی کاهش ضایعات محصولات کشاورزی را یکی از اولویتهای دولت آینده بیان کرد.
دبیرکل دانشگاه و پژوهشگاه دفاع ملی و تحقیقات راهبردی وابسته به ستاد نیروهای مسلح اظهار داشت: توطئه در مسیر امنیت غذایی، واقعی و غیر توهمی است و امنیت غذایی زمانی قابل تحقق است که مردمپایه باشد.
بکایی ادامه داد: دفتر برنامهریزی ستاد نیروهای مسلح از پارسال به موضوع امنیت غذایی ورود یافته است، چون این صحنه، صحنه نبرد واقعی است.
وی اظهار داشت: رتبه ایران در امنیت غذایی از میان ۱۲۵ کشور جهان، ۸۲ است. دلیل این رتبه پایین مشکلاتی است که ما در تولید و عرضه داریم.
خودانتقادیهای یک دولتی، از تمرکز قدرت در دولت
محمدرضا اورانی، رئیس جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: ۹۶ درصد تولید بخش کشاورزی توسط بخش خصوصی است، اما مدیریت این بخش ۱۰۰ درصد دولتی است.
وی ادامه داد: امنیت غذایی محقق میشود، باید تصدیگری دولت به بخش خصوصی واگذار و تمرکز اختیارات در تهران شکسته شود.
اورانی گفت: تفاوت ما مدیران با نخبگان دانشگاهی این است که هر آنچه را که متوجه نمیشویم میگوییم نمیشود.
رئیس جهاد کشاورزی خراسان رضوی حجم نهادههای کشاورزی وارداتی استان را، یک میلیون تن دانست که از بندر امام وارد میشود و هر تن ۳۵۰ هزار تومان کرایه حمل میخورد و وقتی میخواهیم اینها را از سرخس با کرایه حمل ۱۰۰ هزار تومان وارد کنیم، کار به تهران گره میخورد.
وی گفت: در بخش کشاورزی به نتایج همایشی میشود امید بست که کشاورز صف اول نشسته باشد و بالای ۵۰ درصد مهمانان از این قشر باشند.