فصل چهارم «زخم کاری» چگونه به پایان می‌رسد؟ + فیلم جعفر یاحقی: استاد باقرزاده نماد پیوند فرهنگ و ادب خراسان بود رئیس سازمان تبلیغات اسلامی کشور: حمایت از مظلومان غزه و لبنان گامی در مسیر تحقق عدالت الهی است پژوهشگر و نویسنده مطرح کشور: اسناد تاریخی مایملک شخصی هیچ مسئولی نیستند حضور «دنیل کریگ» در فیلم ابرقهرمانی «گروهبان راک» پخش «من محمد حسن را دوست دارم» از شبکه مستند سیما (یکم آذر ۱۴۰۳) + فیلم گفتگو با دکتر رسول جعفریان درباره غفلت از قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در ایران گزارشی از نمایشگاه خوش نویسی «انعکاس» در نگارخانه رضوان مشهد گفتگو با «علی عامل‌هاشمی»، نویسنده، کارگردان و بازیگر مشهدی، به بهانه اجرای تئاتر «دوجان» مروری بر تازه‌ترین اخبار و اتفاقات چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر، فیلم‌ها و چهره‌های برتر یک تن از پنج تن قائمه ادبیات خراسان | از چاپ تازه دیوان غلامرضا قدسی‌ رونمایی شد حضور «رابرت پتینسون» در فیلم جدید کریستوفر نولان فصل جدید «عصر خانواده» با اجرای «محیا اسناوندی» در شبکه دو + زمان پخش صفحه نخست روزنامه‌های کشور - پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون (یکم و دوم آذر ۱۴۰۳) + زمان پخش حسام خلیل‌نژاد: دلیل حضورم در «بی‌پایان» اسم «شهید طهرانی‌مقدم» بود نوید محمدزاده «هیوشیما» را روی صحنه می‌برد
سرخط خبرها

راهپیمایی اربعین به‌مثابه عمق استراتژیک اسلام انقلابی

  • کد خبر: ۱۲۴۲۳۷
  • ۱۴ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۲:۰۸
راهپیمایی اربعین به‌مثابه عمق استراتژیک اسلام انقلابی
غلامرضا بنی‌اسدی - روزنامه نگار

«عمق استراتژیک» عبارتی است با کارکرد اولیه نظامی و ناظر به جغرافیا، اما می‌توان دریافتی معرفتی هم از آن داشت که کارکرد‌های گوناگون هم دارد. یک کارکردش نظامی و امنیتی است. دیگر کارکردهایش زندگی‌ساز و جامعه‌پرداز و پرورش‌دهنده انسان است برای زندگی بهتر.

یک کارکردش هم پدافند است در برابر آفند‌های فرهنگی دشمن. یک‌جا هم سویه آفندی آن جلوه تمام می‌یابد. برای عمقی چنین استراتژیک که شبکه کارکرد‌ها را با خود داشته باشد، به عاشورا می‌رسیم و فرهنگ منبعث‌شده از آن که انسان‌ها را در همیشه روزگار به اقامه حق مبعوث می‌کند. یک روز میدان رزم است و مردانی که تمام‌قد می‌ایستند در اقتدا به سیدالشهدا (ع)، دیگر روز هم روایت آن حقیقت سرخ است در عرصه تبیین.

یک روز عاشوراست و کربلا و دیگر روز، اربعین و بازگشت به کربلا و عاشورا. هم عاشورا تکرار می‌شود و هم اربعین. در هر تکرار هم انسان را به نوخوانی و نوخواهی دعوت می‌کند. قبول این دعوت یعنی باید خود را بر مدار حقیقت حسینی تعریف کرد. اگر فصل عاشورا که در حماسه دفاع‌مقدس تجلی تام داشت و در دفاع از حرم و حق حیات مظلومان تکرار شد، گذشته است، اربعین پیش‌روست با تکلیفی به‌نام تبیین.

راهپیمایی اربعین که هر سال گستره بیشتر و عمق معرفتی افزون‌تر می‌یابد، نمایی کامل است از این تکلیف که هم در نمادسازی تعریف نقش می‌کند و هم در نهادسازی. همچنین، به نماد و برند یک خیزش تاریخی، فرهنگی‌و اجتماعی تبدیل می‌شود که جریان حق‌طلبی را نمایندگی می‌کند. در جایگاه نهاد هم ساختارسازی اجتماعی را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و سازوکار‌های نظم و همکاری میان گروه‌های انسانی را در اجتماعات فراملیتی فراهم می‌کند.

اینکه هرسال مشتاقان سفر اربعین در بردار افزایشی سیر می‌کنند، به‌دلیل ظرفیت‌های نهفته در این میان است. توجه به آن نه‌تن‌ها می‌تواند میدان را از دشمن بگیرد، که میان‌داری را به‌نام باورمندان حسین (ع) ثبت سند می‌کند. چنان اعتبار ببخشد این سند را که کپی‌های آن در دیگر مناسک هم، برابر اصل تلقی و از اسناد سجلی معتبر برخوردار باشد. فضای انسانی آن هم الحمدلله فراهم است. اگر به دفتر‌های پلیس+۱۰ یا اداره گذرنامه سر بزنیم، فوج‌فوج مردمان عاشقی را خواهیم یافت که بی‌تاب پیوستن به دریای اربعین هستند.

تنگنا‌های معیشتی، سختی راه و مشکلات شبکه‌شده هم نمی‌تواند آنان را از این شور به شعور غنی‌شده بیندازد. برای این حال خوش می‌شود ترجمه‌ای به‌روز هم ارائه کرد؛ ناتو فرهنگی چونان سحر و جادویی کهنه به باطل‌السحری نو رسیده است.

این بارانی که در باریدن است، می‌تواند همه خشک‌سالی‌های غیرطبیعی را از خاطر ضمیر و ذهن مردم پاک کند. حال‌وروز این روز‌های شهر، امید به فردای حسینی را بیشتر می‌کند؛ فردایی که، چون عمق استراتژیک را بازتعریف کنیم، دشمن در دورترین نقطه هم جایی نخواهد داشت.

تاریخچه اربعین؛ از دیرباز تا امروز

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->