محسن موسوی زاده | شهرآرانیوز؛ از زمان اجرای طرح مردمی سازی یارانهها در اردیبهشت، قیمت بیشتر اقلام اساسی افزایش چشمگیری یافته و این موضوع سبب شده است تورم برخی اقلام اساسی رشد فراوان داشته باشد؛ برای نمونه، تورم سالانه روغن مایع به ۳۱۴ درصد هم رسید. هرچند مسئولان سعی کردند با پرداخت یارانه نقدی تا حدودی کاهش قدرت خرید مردم را جبران کنند، روند شتابان تورم سبب شده است قدرت خرید در چند ماه اخیر، بسیار کاهش یابد. این موضوع مسئولان تنظیم بازار را بر آن داشت با درنظرگرفتن تمهیداتی آرامش را به بازار برگردانند. کاهش تعرفه واردات برخی کالاهای اساسی، افزایش واردات مواد اولیه کارخانههای روغن خوراکی و تسهیل واردات برنج، از جمله راهکارهایی بود که در این راستا اتخاذ شد.
دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی از تأثیر مثبت این سیاستها بر بازار خبر داده و گفته است: با توجه به رکود بازار دوباره شاهد کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی برخی اقلام روغن خوراکی در کشور هستیم. قاسمعلی حسنی با اشاره به ثبات و کاهش قیمت برخی کالاهای اساسی به ایرنا گفت: پیش از این، هر بسته پنیر معمولی ۴۰۰ گرمی ۴۰ هزار تومان به فروش میرسید که در روزهای اخیر، مبلغ آن به ۳۶ هزار تومان کاهش یافته است.
اکنون قیمت مصوب هر کیلوگرم شکر بسته بندی ۲۳هزار تومان است و شرکتهای بسته بندی هر بسته ۹۰۰ گرمی را به قیمت ۲۰ هزار و ۵۰۰ تا ۲۱ هزار تومان به فروش میرسانند. او افزود: با توجه به ادامه فصل برداشت برنج و روند واردات و رکود بازار، قیمت برنج همچنان ثابت باقی مانده است و نه تنها این محصول افزایش قیمتی نداشته، بلکه ممکن است در روزهای اخیر، قیمت این محصول کاهش یابد.
برای بررسی وضعیت بازار کالاهای اساسی در مشهد با چند عمده فروش مواد غذایی در خیابان مصلی تماس میگیریم. این فروشندگان به شهرآرا میگویند که در ۱۰ روز اخیر، شرکتها روغنهای خوراکی بسیاری به فروشگاههای مصلی آورده اند، اما مردم به اندازه نیازشان روغن خریداری میکنند؛ وقتی یک بطری کوچک روغن ۸۱۰ گرمی ۵۵ هزار تومان قیمت دارد، دیگر مردم دلیلی برای خرید زیاد نمیبینند.
به گفته این عمده فروشان، برخلاف فصل بهار، این روزها بازار برنج داخلی و خارجی شاهد ثبات است. آنها همچنین میگویند که با کاهش قیمت جهانی مواد غذایی و پایان فصل برداشت حبوبات در داخل کشور، قیمت انواع حبوبات فله نیز در یک ماه گذشته رو به کاهش بوده است و بستههای ۹۰۰ گرمی این محصولات، درصدی کاهش قیمت داشته اند.
مدیر نظارت و بازرسی محصولات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در گفتگو با شهرآرا درباره وضعیت بازار کالاهای اساسی میگوید: براساس رصدهای صورت گرفته از بازار کالاهای اساسی در استان و مشهد مشخص شده که قیمت برخی از اقلام مانند روغن در بازار کاهش یافته است. ناصر شعربافیان میافزاید: دو ماه قبل مقرر شد انواع روغن در بازار ۱۰ تا ۲۵ درصد کاهش قیمت داشته باشد. در مرحله اول، قیمت روغن در بازار ۱۰ درصد کاهش یافت و اکنون قیمت آن کاهش بیشتری یافته است و پیش بینی میشود که این کاهش قیمت تا ۲۵ درصد نیز برسد. وی ادامه میدهد: به دنبال کاهش قیمت جهانی روغن خام، دستور کاهش ۱۰ تا ۲۵ درصدی روغن اجرایی شده است.
وی با اشاره به برداشت برنجهای داخلی میگوید: آغاز برداشت برنج در استانهای شمالی سبب شده است قیمت برنجهای موجود در بازار به ثبات برسد و شاهد افزایش قیمت برنج داخلی در بازار نباشیم. اکنون وضعیت بازار برنج رقابتی است و همین موضوع باعث شده برخی از توزیع کنندگان، کالاهای خود را با حداقل سود مجاز در بازار عرضه کنند.
براساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی، قیمت مصوب شکر ۲۳ هزار و ۲۳۰ تومان برای مصرف کنندگان تعیین شده است، اما اوایل ماه محرم قیمت هر کیلوگرم شکر به بیش از ۲۶ هزار تومان هم در مشهد رسیده بود. با این حال مدیر نظارت و بازرسی محصولات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی از ثبات قیمت در بازار شکر خبر میدهد و میگوید: اکنون شکر در بازار به قیمت مصوب درحال توزیع است.
بررسی وضعیت قیمت کالاهای اساسی در هفته جاری، حاکی از ثبات نسبی قیمت اکثر کالاها و رکود در بازار آن هاست، اما قیمت تخم مرغ که در روزهای اخیر، روند صعودی به خود گرفته، همچنان بر این مدار پیش میرود. براین اساس، قیمت مرغ نسبت به هفته گذشته بین ۵ تا ۷ هزار تومان افزایش داشته است. شعربافیان با تأیید افزایش قیمت تخم مرغ میگوید: کاهش فصل گرما سبب افزایش تقاضا برای خرید تخم مرغ در بازار و افزایش قیمت این کالا در بازار شده است. هر کیلوگرم تخم مرغ در بازار به قیمت مصوب ۳۹ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه میشود.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف مشهد هم در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه کالاهای اساسی مورد نیاز زائران و مجاوران به وفور در بازار مشهد وجود دارد، میگوید: برنج، روغن، شکر و سایر کالاها به وفور تأمین شده و قیمتهای توزیع نیز همان قیمتهای مصوب است. امیر دلداری میافزاید: بازخوردهایی که از واحدهای صنفی شهر گرفته ایم، نشان میدهد کالاهای اساسی بیش از نیاز مجاوران و زائران در بازار موجود است و این موضوع سبب ثبات قیمتها در بازار شده است.