تلاش‌های ماندگار استاد باقرزاده در توسعه دانشگاه فردوسی و رفاه دانشجویان ماجرای درگذشت متخصص طب اورژانس در مشهد چه بود؟ اختصاص ۲.۲ هزار میلیارد تومان برای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام سیستان و بلوچستان آخرین اخبار از تأثیر معدل در کنکور توصیه‌هایی برای محافظت در برابر آلودگی هوا واژگونی خودرو در بولوار وکیل‌آباد مشهد بدون مصدوم و محبوس تنها نشانه پوکی استخوان «شکستگی» است ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه پیشنهادی کانادا علیه ایران اعتراض کرد اختلافات مالی بین ۳ دوست در تهران منجر به قتل شد شمارش معکوس برای روشن‌شدن تنور نانوایی در محله عمار یاسر مشهد اعترافات مردی که همسرش را با کلنگ در مشهد به قتل رساند + عکس پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (پنجشنبه، یکم آذر ۱۴۰۳) | تداوم بارش باران در غالب نقاط استان نگرانی وزیر بهداشت از روند نزولی زادوولد در کشور | ثبت کمتر از یک میلیون تولد در سال ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین اجتماعی فعلاً بیمه تکمیلی ندارند! (یکم آذر ۱۴۰۳) | لطفاً بیمار نشوید انجام ۱۵۰۰ عمل جراحی برای مجروحان حادثه لبنان در ایران تأکید معاون وزیر نیرو بر ضرورت اعمال مدیریت مصرف آب در مشهد افزایش مرگ‌ومیر ناشی از «هاری» در ایران کمبود برخی تجهیزات پزشکی در مشهد که حیات بیمار را به خطر می ‎اندازد ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان بالای ۶۵ سال نیستم رمزگشایی از صد‌ها پرونده سرقت در روزهای اخیر | دستگیری ۳۴۱ سارق، کلاهبردار و مالخر اهمیت سرمایه‌گذاری در تحقیقات و فناوری برای رشد علمی ایران| چرا جایگاه علمی‌مان را از دست دادیم؟ ثبت‌نام وام شهریه دانشجویان آغاز شد (یکم آذر ۱۴۰۳) وزیر بهداشت: زیرساخت افزایش ظرفیت پزشکی مهیا نشده است | توضیحات آقای وزیر برای جلوگیری از مهاجرت واکنش کمیسیون اجتماعی مجلس به ابطال بخش غیرقانونی آیین‌نامه متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان اشراف اطلاعاتی، زیرساخت فرایند موفقیت‌های عملیات انتظامی و توسعه امنیت اجتماعی است زمین لرزه نسبتا شدید در برازجان استان بوشهر (یکم آذر ۱۴۰۳) تأثیر قابل‌توجه ارتباط با دوستان بر بهبود سلامت روان ورود سامانه بارشی جدید به کشور از روز دوشنبه (۵ آذر ۱۴۰۳) کاهش افسردگی با خوردن ماهی برخی دارو‌های دیابت می‌توانند آسم را مهار کنند افزایش ۲۰ درصدی مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن در سال ۱۴۰۳
سرخط خبرها

روش‌هایی برای تفکیک و بسته‌بندی زباله‌های خانگی که قرار است بازیافت شوند

  • کد خبر: ۱۲۷۴۳۱
  • ۰۸ مهر ۱۴۰۱ - ۰۷:۳۸
روش‌هایی برای تفکیک و بسته‌بندی زباله‌های خانگی که قرار است بازیافت شوند
در مطلب پیش‌رو به انواع زباله‌های خشک نگاهی انداخته ایم و روش‌هایی برای جمع‌آوری و تفکیک آن‌ها در خانه پیشنهاد داده‌ایم. مطالعه این مطلب و یادآوری برخی نکات حتی اگر تکراری باشد، خالی از لطف نخواهد بود.

سمیرا شاهیان | شهرآرانیوز؛ اگر زباله‌ها بازیافت شدنی نبودند، نیاز نبود تا این اندازه به دسته‌بندی و جداسازی آن‌ها فکر کنیم. کافی بود یکی‌دو ملاحظه ایمنی را رعایت کنیم و تمام. اما امروزه حجم زیاد زباله‌های تولیدی، کمبود جا برای دفن آن‌ها و کمبود منابع برای ساخت مواداولیه وسایل موردنیازمان سبب شده‌است تا صنعتی به‌نام بازیافت شکل بگیرد؛ صنعتی که متکی بر همین زباله‌های تولیدی روزانه ماست تا بتواند با آن‌ها وسایل جدیدی بسازد. کارخانه‌های بازیافت پسماند نیز از همین‌رو ساخته شده‌اند. زباله‌ها به آنجا که می‌رسند، روی نوار‌های نقاله قرار می‌گیرند و هرکدام سرنوشتی تازه پیدا می‌کنند. البته کار همیشه به همین آسانی نیست.

گاهی ما شهروندان با بی‌توجهی به زباله‌های تولیدی‌مان، راه را برای بازیافت آن‌ها می‌بندیم. برای نمونه وقتی زباله‌های‌تر و خشک را در یک کیسه جمع و جلو در خانه‌مان می‌گذاریم، این مواد تا به کارخانه پسماند برسد، قابلیت‌هایشان را از دست می‌دهند و دیگر در چرخه بازیافت قرار نمی‌گیرند.

در مطلب پیش‌رو به انواع زباله‌های خشک نگاهی انداخته ایم و روش‌هایی برای جمع‌آوری و تفکیک آن‌ها در خانه پیشنهاد داده‌ایم. مطالعه این مطلب و یادآوری برخی نکات حتی اگر تکراری باشد، خالی از لطف نخواهد بود.

روش‌های درست بسته‌بندی زباله‌های خشک

جداکردن زباله‌های‌تر و خشک کمترین کاری است که می‌توانیم برای کمک به روند بهتر بازیافت انجام دهیم، اما اگر بخواهیم کار را به بهترین شکل ممکن به سرانجام برسانیم و همچنین مجبور نباشیم به‌علت انباشت زیاد بازیافت در خانه، هرهفته به مراکز مبادله پسماند سر بزنیم، باید روش‌های درست و اصولی بسته‌بندی پسماند‌ها را هم یادبگیریم؛ هنری که کدبانوی خانه‌دار باید آن را بداند.

نان

نان هم نوعی زباله خشک به شمار می‌رود، با این تفاوت که احترام دارد. برای اینکه حرمت نان، این برکت سفره‌هایمان حفظ شود، می‌توانیم نان‌های استفاده‌نشده را پیش از اینکه در دسته‌بندی زباله خشک قرار بگیرند، در سبدی مخصوص و تمیز نگهداری و در زمان مناسب آن‌ها را آسیاب کنیم. خانم‌های خانه‌دار با استفاده از این پودر می‌توانند آرد سوخاری تهیه کنند. همچنین می‌توانید نان‌های خشک را در فریزر نگهداری و برای غذا‌های آبدار از آن‌ها استفاده کنید.

البته همیشه نان‌ها سالم نمی‌مانند و گاهی به‌علت بروز کپک یا مشکل دیگری باید از مصرفشان خودداری کرد. در این مواقع می‌توانید نان‌ها و بیسکویت‌های دورریختنی را در سطل یا کیسه مخصوص نگهداری کنید و هر زمان که مقدار درخورتوجهی شد، به مراکز مبادله زباله خشک تحویل دهید. فراموش نکنیم که همیشه بخشی از نان‌های خشک می‌تواند غذای پرندگان باشد و باید آن را در جای مناسب برای این موجودات قرار دهیم.

شیشه و آینه

آشپزخانه پر است از ظرف‌های بلوری، شیشه‌ای و چینی و دور از ذهن نیست که استفاده از این ظروف با خطر شکستن همراه باشد. اگر در منزل یا محیط کار یا هر جایی که سامان‌دهی زباله‌ها در آنجا به عهده شماست، ظرفی شکست، خرده‌شیشه‌ها را بدون ملاحظه درون سطل زباله نریزید. شما می‌توانید شیشه‌ها را در پوششی جداگانه بسته‌بندی کنید و نام محتویات بسته را روی آن بنویسید. این کار افزون بر اینکه وظیفه شهروندی شما در زمینه تفکیک زباله است، وظیفه انسانی نیز به شمار می‌رود. زیرا باید به‌گونه‌ای رفتار کنیم که زباله‌های ما به پاکبانان محترم آسیبی نرساند. همچنین شیشه‌هایی مانند پیرکس قادرند دما‌های زیاد را تحمل کنند و بهتر است آن‌ها را که با بقیه شیشه‌ها به‌خوبی ذوب نمی‌شوند، یک‌جا قرار ندهید.

پلاستیک‌ها و پت‌ها

قوطی‌های مایع ظرف‌شویی و دست‌شویی، قوطی شامپوها، دستکش‌های ظرف‌شویی و یک‌بارمصرف، سفره‌های پلاستیکی، قوطی‌های شربت، ظروف یک‌بارمصرف غذا و هر زباله‌ای شبیه این‌ها را نیز باید جداگانه جمع‌آوری کنید. یادتان باشد شیشه‌های سموم و شیشه‌های شربت را درصورتی‌که محتوای داخل آن‌ها مصرف نشده است، ابتدا داخل چاه خالی کنید. این دسته از زباله‌ها، چون درشت هستند، حجم درخورتوجهی را اشغال می‌کنند؛ بنابراین می‌توانید آن‌ها را هرهفته به ایستگاه‌های مبادله زباله خشک تحویل دهید تا فضای زیادی از آشپزخانه یا بالکن را اشغال نکند.

کارتن و کاغذ

ما روزانه خرید‌هایی داریم که در بسته‌بندی‌های مقوایی عرضه می‌شوند. این خرید‌ها انواع مختلفی دارد و از جعبه‌های موادغذایی مانند پیتزا، رشته آش، آرد، بیسکویت تا جعبه‌های کفش و کارتن‌های بلور‌ها و چینی و یخچال و... را شامل می‌شود. شاید بیراه نباشد اگر بگوییم روزانه یک زباله کارتنی یا کاغذی‌ای داریم که لازم است این‌ها را در سطل یا کیسه پلاستیکی جداگانه و دور از زباله‌های‌تر جمع‌آوری و تا زمان تحویل به خودرو‌های بازیافت یا ایستگاه‌های مبادله زباله خشک، نگهداری کنیم.

زباله‌های الکترونیکی

در هر خانه‌ای پیش می‌آید که وسیله‌ای برقی سر ناسازگاری بردارد و کارایی گذشته‌اش را نداشته باشد. در چنین موقعیت‌هایی، گاهی می‌خواهیم قناعت یا صرفه‌جویی اقتصادی کنیم و از خرید دوباره آن وسیله برقی سر باز می‌زنیم و رو به تعمیرش می‌آوریم، اما این کار همیشه هم جواب نمی‌دهد. اتوی برقی، دستگاه‌های رایانه‌ای بازی، وسیله‌های برقی کوچک آشپزخانه، سیم‌های رابط، سه یا چهارراهی‌های برق، کابل آنتن، کابل دستگاه‌های الکترونیکی مانند رایانه و... جزو زباله‌های الکترونیکی هستند و آن‌ها را باید جداگانه به ایستگاه‌های بازیافت زباله تحویل دهیم.

زباله‌های تیز و برنده

پیش از توضیح این دسته از زباله‌ها، یادآوری کنیم که برچسب‌داشتن بسته‌بندی در این‌باره اهمیت زیادی دارد. زباله‌های تیز و برنده مانند تیغ‌های بهداشتی، ژیلت، سوزن آمپول، سوزن ته‌گرد و میخ‌های معیوب، کاتر‌های شکسته‌شده و... به‌علت اینکه احتمال دارد در دست پاکبانان خراش و بریدگی ایجاد کند و سلامتی و ایمنی آن‌ها را به خطر بیندازد، باید تفکیک شوند. شما می‌توانید یک قوطی پلاستیکی یا کارتن را به این زباله‌ها و دوریختنی‌های مشابه اختصاص دهید و آن را در سطل زباله بیندازید. بهتر است دور کارتن یا قوطی پلاستیکی را نیز با چسب نواری مسدود کنید.

زباله‌های واقعی

پیش‌تر گفته شد هر زباله‌ای بازیافت نمی‌شود و بعضی دورریختنی‌ها به معنای دقیق کلمه زباله هستند. حواستان باشد مواد زیر را هرگز نباید بین مواد بازیافتی جا داد.

لامپ‌ها

لامپ‌هایی مانند فلورسنت‌ها حاوی جیوه هستند و شما نمی‌توانید آن‌ها را با مواد بازیافتی دور بریزید.

سی‌دی‌ها

این دسته از دورریختنی‌ها ترکیبی از فلزات، پلاستیک و مواد دیگر هستند که بخش زیادی‌شان بازیافت‌شدنی نیست و نباید با مواد بازیافتی جمع‌آوری شوند.

چوب‌لباسی‌ها

دانستن اینکه این وسایل از چه نوع پلاستیکی تشکیل شده است، کار مشکلی است. از همین‌رو به دلیل دشواری بازیافت این مواد گاهی مجبور می‌شوند که آن‌ها را از بین ببرند.

قوطی‌های اسپری

حتی یک میلی لیتر از آئروسل مانند اسپری مو و... درون اسپری باقی بماند، آن را به زباله‌های خطرناک تبدیل می‌کند؛ بنابراین ابتدا آن را باید کامل خالی، سپس محل بازیافت را بررسی کنید تا مطمئن شوید خالی از گاز درون اسپری باشند. پیش از دورریختن این دست زباله‌ها، کلاهک پلاستیکی آن را بردارید.

مصالح ساختمانی

جای بقایای مصالح ساختمانی در میان زباله‌ها نیست. برای جمع‌آوری این مواد، شهروندان باید باکس ویژه از شهرداری بخواهند.

فوم‌ها

فومی که در کارتن تخم‌مرغ و فنجان‌های قهوه کاربرد دارد، شکل فشرده پلی‌استایلن است که نباید آن‌ها را درون زباله‌های بازیافتی بریزید، چون مراحل بازیافت سختی دارند.

زباله‌های عفونی

زباله‌های عفونی مانند آنچه از بیمارستا‌ن‌ها و مراکز بهداشتی و درمانی جمع‌آوری می‌شوند، در این دسته قرار می‌گیرند و به علت خطری که دارند هرگز وارد چرخه بازیافت نمی‌شوند. این مواد در مرکز دفن زباله نیز در بخش مجزایی تخلیه می‌شوند و تمهیدات بهداشتی ویژه‌ای برای آن‌ها به کار می‌رود. مصداق این دسته از زباله‌ها در مقیاس خانگی‌اش، در روز‌های دشوار بحران کرونا بیشتر وجود داشت؛ در دوره‌ای که به شهروندان توصیه می‌شد ماسک‌ها و دستمال‌های کاغذی استفاده‌شده را جدا از دیگر زباله‌ها جمع‌آوری کنند و روی بسته آن‌ها نیز نوشته شود زباله عفونی.

در روز‌های معمولی نیز باید به این مهم توجه کرد و کوشید که باند، چسب زخم، سرنگ، پوشک و امثال آن و حتی زباله سرویس‌های بهداشتی را جداگانه داخل کیسه پلاستیکی قرار دهیم. این بخش از تفکیک زباله‌ها را بیشتر باید با رویکرد فرهنگ شهروندی و داشتن جامعه‌ای سالم انجام بدهیم. ما همیشه باید به سلامت پاکبانان محترم بیندیشیم و احتمال بروز بیماری در آن‌ها را کاهش دهیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->