شهردار مشهد مقدس: در راستای سامان‌دهی «کال زرکش» ۴ پروژه در حال اجراست آمادگی هتل های مشهد جهت استقبال از زائران دهه ولایت | افزایش قیمت نخواهیم داشت حفظ مشارکت شهروندان در نگهداری فضای سبز شهری مشهد کارگر فرودگاه مشهد کیف پول ۷۰۰ میلیونی را به صاحبش برگرداند خدمت‌رسانی ۳۸۰۰ دستگاه تاکسی در روزهای عرفه و عید سعید قربان در مشهد ایستگاه شریعتی مترو مشهد میزبان «مترو گالری» ۱۱ هزار سفر با دوچرخه‌های بایدو در یک هفته گذشته ترافیک سنگین در معابر بزرگراهی مشهد (۲۷ خرداد ۱۴۰۳) کیفیت هوای هفت منطقه کلانشهر مشهد امروز در شرایط «پاک» قرار دارد (۲۷ خرداد ۱۴۰۳) سیاحی که عکاسی را به جواهر تبدیل کرد ساکنان محله حرعاملی مشهد خواستار قلع ساختمان کج شدند+تصویر آمادگی مشهد برای همکاری با سازمان شانگهای در حوزه دیپلماسی شهری زمان اتمام پروژه سامان‌دهی کال و تعریض پل زرکش مشهد اعلام شد مشهدالرضا (ع)؛ مهیای جشن‌های ولایت | گل‌آرایی و نورپردازی شهر مشهد ویژه دهه «ولایت و امامت» مجموعه آبی شهید قربانی معیار خدمت در مناطق کم‌برخوردار مشهد معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پست ایران با شهردار مشهد مقدس دیدار کرد استقرار آتش‌نشانان در خیابان‌های منتهی به حرم امام رضا (ع) همزمان با روز عرفه و عید قربان شهروند خبرنگار | درخواست افزایش تعداد صندلی بانوان در برخی از خطوط اتوبوسرانی مشهد + پاسخ فاز یک خط سه متروی مشهد امسال به بهره‌برداری می‌رسد شهردار مشهد مقدس خبر داد: انتشار ۶ هزارو ۳۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت با عاملیت بانک شهر اعمال‌قانون ۱۵۳۶ دستگاه خودروی حادثه‌ساز در مشهد | ۴۲ نفر در تصادفات مصدوم شدند (۲۶ خرداد ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

مروری بر تاریخچه هلال احمر در مشهد

  • کد خبر: ۱۲۹۸۰۲
  • ۲۴ مهر ۱۴۰۱ - ۱۷:۳۰
مروری بر تاریخچه هلال احمر در مشهد
گذری بر تاریخ شیر و خورشید سرخ خراسان که وظیفه امداد رسانی در بلایای طبیعی را داشته است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ نخستین تلاش برای تشکیل مؤسسه خیریه امدادی تحت حمایت دولت در ایران معاصر را سال ۱۳۰۱ خورشیدی مدیر بهداری وقت خراسان آن زمان کلید زد. دکتر امیرخان اعلم در آن سال و با استفاده از شرایط پیش آمده پس از زلزله ویرانگر بجنورد، نزد احمدشاه قاجار رفت و از او خواست تا کاری که سال‌های سال قبل جد بزرگش یعنی ناصرالدین شاه آغاز کرده، ولی تا آن سال نیمه‌تمام مانده بوده را به پایان رساند.

این کار یعنی ایجاد یک مؤسسه خیریه امدادی دولتی برای سامان‌دهی کمک‌های داخلی و خارجی ارسال شده برای ارائه به آسیب‌دیدگان حوادث طبیعی. آخرین شاه قاجار هم پس از مطالعه متن ترجمه شده درباره مقررات وضع شده از سوی صلیب سرخ جهانی برای جمعیت‌های مستقل هرکشور که خود امیراعلم آن را تهیه کرده بود، با این درخواست موافقت کرد و دستور تهیه نظام‌نامه اساسی جمعیتی مشابه برای کشور را داد.

این اساسنامه در ۱۰ فصل و ۶۰ ماده تهیه شده و در اسفند ۱۳۰۱ شمسی محمدحسن میرزای قاجار ولیعهد وقت که در مقدمه اساسنامه، ریاست افتخاری جمعیت را داشت، آن را امضا کرد. در همین اساسنامه بود که با اشاره به اینکه صلیب نشانی مسیحی است از شیر و خورشید که نشان ملی وقت ایران بود به عنوان نماد این جمعیت تازه تأسیس نام برده شد، اما برای همراهی با جمعیت جهانی رنگ آن سرخ تعیین شد.

با این همه، بر اساس آنچه دکتر امیراعلم در خاطراتش عدم همراهی شاه و ولیعهد با وجود موافقت با ایجاد جمعیت شیر و خورشید سرخ برای شرکت در نشست افتتاحیه این جمعیت بیان کرده، نخستین جلسه رسمی کمیته مرکزی جمعیت چندماه بعد یعنی در مرداد سال ۱۳۰۲ تشکیل گردید. پس از آن هم به مرور مقدمات تشکیل شعب ایالتی وقت این تشکل آغاز شد و به دلیل اینکه هنوز دکتر امیراعلم مدیر بهداری خراسان بود، نخستین شعبه از این نهاد خیریه پس از تهران در مشهد در روز ۲۴ مهر ۱۳۰۲ افتتاح شد. امری که نشریات آن زمان از آن به عنوان رخدادی مهم یاد کردند.

البته شرایط خاص کشور در سال‌های نخست قرن چهارده هجری باعث شد تا فعالیت‌های این جمعیت چند سالی در حد همین افتتاح شعبه تهران و مشهد و چند شهر دیگر باقی بماند تا اینکه در سال ۱۳۰۶خورشیدی جلسه هیئت مرکزی جمعیت تشکیل و به ترتیب حسن مستوفی الممالک، سیاستمدار مشهور وقت به عنوان رئیس و امیراعلم به عنوان نایب رئیس اول جمعیت انتخاب شدند. نخستین کار بزرگ امدادی این جمعیت هم دو سال بعد یعنی در سال۱۳۰۸ و پس از وقوع زلزله در شهر‌های شیروان و تربت حیدریه خراسان اجرایی شد.

بر اساس اسناد باقی‌مانده از آن دوران در جریان این وقایع جمعیت شیر و خورشید سرخ خراسان ضمن اعزام پزشک و پرستار و دارو به مناطق زلزله‌زده، تلاش‌هایی را هم برای رساندن غذا و پوشاک به مردم آسیب‌زده انجام داد. ناگفته نماند که درست در همین سال بود که در جریان کنفرانس مهم دیپلمات‌های جهان در شهر ژنو برای جلوگیری از آنچه «فجایع‌جنگ» می‌نامیدند، نشان شیر و خورشید سرخ به عنوان نشان ویژه ایران در کنار نشان‌های هلال احمر و صلیب سرخ به عنوان نشان امدادی و دارای مصونیت در میادین نبرد به رسمیت شناخته شد.

بد نیست این را هم بدانید که با توجه به نگاه ویژه امیراعلم که سال‌ها در هیئت رئیسه شیر و خورشید سرخ ایران بود به خراسان، مشهد پس از تهران دومین نقطه از ایران بود که جمعیت شیر و خورشید آن دارای ساختمانی مستقل شد. ساختمانی که با وجود یک بار آتش‌سوزی هنوز جزو بنا‌های شاخص خیابان ارگ قدیم و امام خمینی (ره) کنونی مشهد محسوب می‌شود و با توجه به تغییر نام جمعیت در سال‌های ابتدایی پس از انقلاب اکنون به نام ساختمان هلال احمر خیابان ارگ در نزد مردم مشهد مشهور است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->