مدارس کدام استان‌های کشور فردا (چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳) تعطیل است؟ رشد ۱۰۰ درصدی ازدواج‌های دانشجویی در خراسان رضوی برخی مدارس خراسان رضوی فردا (چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳) غیر حضوری شد آخرین وضعیت جوی جاده‌های خراسان رضوی| محور تربت حیدریه-باغچه کولاک شد (۹بهمن ۱۴۰۳) جان باختن سه عضو یک خانواده در تصادف تریلی با تیبا در جاده درگز خراسان رضوی (۹ بهمن ۱۴۰۳) تصادف زنجیره‌ای در محور مشهد ـ فریمان ۱۰ مصدوم برجای گذاشت ( ۹ بهمن ۱۴۰۳) بارش برف در محور های مواصلاتی خراسان رضوی و محورهای شمالی فریز تخمک، راهکار وزارت بهداشت برای پیشگیری از ناباروری زنان در سنین بالا ویدئو| آیا سارقان منازل از طلایاب استفاده می‌کنند؟ روادید هوایی میان ایران و تاجیکستان از این تاریخ لغو می‌شود آیا مدارس مشهد و خراسان رضوی فردا (چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳) تعطیل است؟ ویدئو | گرفتارشدن خودروها در برف گردنه طبس ویدئو | اعترافات سارقان ۷ کیلوگرم طلا در سیستان و بلوچستان (۹ بهمن ۱۴۰۳) رئیس پلیس راهور فراجا: باید تکلیف قانونی اخذ گواهینامه موتورسیکلت بانوان مشخص شود در حال حاضر در هیچ یک از راه‌های روستایی و شهری خراسان رضوی مسدودی وجود ندارد (۹ بهمن ماه ۱۴۰۳) حضور چهارمین گونه از گربه‌سانان نادر در جغتای برای نخستین بار + عکس خبر خوش برای پرستاران | «فوق العاده خاص» به فیش حقوقی می‌آید نصب ۶ دوربین جدید ثبت تخلف در معابر تربت‌حیدریه محمد؛ رکورددار نام پسران در کشور پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (سه‌شنبه، ۹ بهمن ۱۴۰۳) | تداوم هوای سرد تا پایان هفته آتش سوزی بیمارستان امام رضا (ع) مشهد مهار شد (۹ بهمن ۱۴۰۳) رایزنی برای خرید بالگردهای پرواز شب در سفر اخیر رئیس‌جمهور به روسیه لغزندگی جاده‌های خراسان رضوی به دلیل بارش برف و باران (۹ بهمن ۱۴۰۳) + فیلم دستور فوری به مقامات بهداشتی آمریکا | همکاری با سازمان جهانی بهداشت متوقف شود بارش‌ها در برخی استان‌ها ادامه دارد | باد شدید در شرق و جنوب شرق کشور مجازات پزشکانی که سقط جنین انجام می‌دهند؛ از اخطار تا زندان سیما فردوسی: آسیب‌های ناشی از طلاق عاطفی بسیار مخرب‌تر از طلاق رسمی است هزینه سفر کربلا دوباره گران شد برف محور درگز - قوچان در خراسان رضوی را لغزنده کرد | مه گرفتگی در جاده مشهد -کلات (۸بهمن ۱۴۰۳) ساخت ریزتراشه دانش‌بنیان برای احیای حس شنوایی ناشنوایان مصرف دخانیات در بین دختران ۱۳۳ درصد افزایش یافت
سرخط خبرها

شب چله به روایت متولد شب چله!

  • کد خبر: ۱۳۷۸۴۵
  • ۱۲ آذر ۱۴۰۱ - ۱۵:۱۷
شب چله به روایت متولد شب چله!
در پرونده یلدا، چنین آمده است: «یلدا، سال جشن کهنی است که در آخرین شب پاییز، خانواده‌ها در منزل بزرگ‌تر فامیل دورهم بر سر سفره شب یلدا جمع می‌شوند و ارزش هایی، چون هویت فرهنگی، توجه به طبیعت و گاه شمار سنتی، ارج نهادن به جایگاه مهم زنان و کودکان در خانواده، آشتی، دوستی و مهمان نوازی به نسل آینده منتقل می‌شوند.»

در هفدهمین نشست کمیته بین دولت‌ها برای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس یونسکو، در کنار چند پیشنهاد دیگر (هنر ساختن و نواختن رباب، جشن مهرگان، سوزن دوزی ترکمن/ ترکمن دوزی و پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی)، «شب چله» به پیشنهاد ایران و افغانستان، ثبت جهانی شد.

در پرونده یلدا، چنین آمده است: «یلدا، سال جشن کهنی است که در آخرین شب پاییز، خانواده‌ها در منزل بزرگ‌تر فامیل دورهم بر سر سفره شب یلدا جمع می‌شوند و ارزش هایی، چون هویت فرهنگی، توجه به طبیعت و گاه شمار سنتی، ارج نهادن به جایگاه مهم زنان و کودکان در خانواده، آشتی، دوستی و مهمان نوازی به نسل آینده منتقل می‌شوند.»

با وجود برخی مخالف‌ها و انتقادها، همیشه این سنت‌های خوب و ریشه دار هستند که ققنوس وار جان می‌گیرند و در بین نسل‌های متمادی سر برمی آورند، تاجایی که ارزش ذاتی آن ها، فراتر از مرز‌های یک ملت، جان جهانیان را هم می‌نوازد. نوروز، مهرگان، شب چله و... در شمار این سنت‌های ماندگار ایرانی است که هیچ گاه کهنه نمی‌شوند و هیچ فرهنگ نوظهوری، توان حذف یا کم رنگ کردن آن‌ها را ندارد و گاه با ترکیب جلوه‌هایی از فرهنگ‌های جدید، جانی تازه هم می‌گیرند.

زنده یاد دکتر ابراهیم باستانی پاریزی که اهل کتاب می‌دانند در ذوق و قلم کم نظیر است، خود متولد شب اول زمستان است و چه خوش می‌نویسد درباره یلدا: «اگر به گذشته‌های دور تاریخ قوم ایرانی بازگردیم، با اندیشه‌های پویایی روبه رو می‌شویم که تضاد طبیعت را خوب می‌فهمید. تضاد سرما و گرما، روشنی و تاریکی و نیکی و بدی. این گونه بود که برای هر قطب سالاری برگزید و یکی را اهریمن و دیگری را اورمزد نامید. در این میان، سرما هم زاده اهریمن بود. سپس در طولانی‌ترین شب از شب‌های سرد سال، گردهم تا صبح درکنار نور و روشنی بیدار می‌نشستند تا از پلیدی اهریمن در امان باشند...

در قدیم که آتش، روشنی بخش خانه‌ها بود، همگی تا صبح درکنار آتش می‌نشستند و از خاموش شدن آن جلوگیری می‌کردند؛ زیرا معتقد بودند در خاموشی، ارواح زیانگر به خانه‌ها می‌تازند. در این شب، آفتاب از برج قوس به برج جدی تحویل می‌شود و روز‌ها آرام آرام بلندتر، علاوه بر این مردم در سرمای سخت زمستان، مدت زیادی از دیدار خورشید محروم بودند و بنا به قولی این شب طولانی‌ترین شب سال است که فردای آن روز روشنایی غالب می‌شود و روز طولانی‌تر می‌گردد. به همین خاطر مردم به انتظار روشنایی تا صبح به شادی می‌نشستند و زایش دوباره خورشید را جشن می‌گرفتند و در این خوشی، بازمانده‌هایی از میوه‌های پاییزی را جمع کرده، بر خوان می‌نهادند...».

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->