شهرآرانیوز - تئوری شبیهسازی (simulation theory) باوری قدیمی است که میگوید همه چیزهایی که میدانیم و دوست داریم بخشی از یک شبیهسازی کامپیوتری هستند. این نظریه بر همه چیزهایی متکی است که میدانیم بخشی از یک دنیای مجازی پیشرفته هستند: اینکه جهان ما یک هولوگرام است. اکنون، یک فیزیکدان نظری میخواهد آن نظریه را آزمایش کند و امیدوار است ثابت کند که واقعیت دارد یا نه.
براساس گزارش سایت theconversation ملوین ووپسون، مدرس ارشد فیزیک در دانشگاه پورتسموث، میگوید یک باور رایج این است که جهان ما -از ابتدا تا انتها- یک شبیهسازی است. این نظریه فرض میکند که همه چیز در نتیجه الگوریتمها و معادلات کامپیوتری اتفاق میافتد.
اگرچه این نظریه ممکن است دیوانهوار به نظر برسد، اما درواقع در علم فیزیک اطلاعات بررسی میشود. این علم نشان میدهد که فضا-زمان و ماده پدیدههای اساسی نیستند، بلکه فقط تکههایی از اطلاعات هستند که دنیای فیزیکی ما را میسازند. در نظریه شبیهسازی، این اطلاعات دلیل آن چیزی است که ما درک میکنیم.
این نظریه که نهتنها جهان فیزیکی، بلکه چیزهایی مانند دما، درک ما از جهان اطراف و غیره را نیز شامل میشود، حداقل از دهه ۱۹۸۰وجود داشته است؛ زمانی که جان آرچیبالد پیشنهاد کرد که جهان اساساً اطلاعات است. اگر نظریه شبیهسازی درست باشد، چگونه چنین چیزی را ثابت میکنیم؟
به گفته ووپسون، یکی از آزمایشهایی که میتوانیم انجام دهیم جستجوی نوع پنجم ماده است. این نوع پنجم همان چیزی است که ووپسون میگوید تکههای اطلاعاتی واقعیت ما را تشکیل میدهند. برخی میگویند دانشمندان قبلاً این نظریه را در سال ۲۰۱۷رد کردهاند. اما نظریه شبیهسازی در آن زمان به طور کامل رد نشده بود.
نظریه شبیهسازی بحثی طولانی و پیجیده است، اما اگر دانشمندانی که در فیزیک اطلاعات کار میکنند بتوانند چنین چیزی را ثابت کنند، نحوه نگرش ما به جهان به طور کامل تغییر میکند.